Piața Centrală, mai apropiată de normele unui comerț civilizat

1
523

Toate piețele din Craiova, opt la număr, vor avea propiul regulament de funcționare. Regulile de acces și comercializare a produselor s-au aflat în dezbatere publică și vor începe să fie aplicate abia după ce regulamentul va fi votat și de consilierii municipali, într-o ședință următoare.

Fiecare piață din Craiova este tratată separat, iar, dintre toate, Piața Centrală pare să contabilizeze cele mai multe reguli de comercializare a produselor. Considerată o piață cu caracter permanent, administrația piețelor a stabilit că trebuie să funcționeze ca și până acum, adică pe toată perioada anului, cu un program de iarnă și altul de vară. Din decembrie și până în februarie, piața se deschide la ora 7.00 și se închide la ora 19.00. În cealaltă perioadă a anului, rămânând deschisă o oră în plus, până la 20.00. În cele două zile de la sfârșitul săptămânii, Piața Centrală se deschide tot la ora 7.00, dar se închide la ora 16.00. Autoritățile au stabilit și orele de aprovizionarea cu marfă a tarabelor, care sunt valabile pentru toți comercianții. În general, Piața Centrală arată bine, aprovizionată cu produse de calitate, în buna tradiție a locului și căutări de a promovare a unui comerț cât mai civilizat.

Cântarele se închiriază de la administrație

Piața Centrală este racordată la rețelele de utilități, dar pentru a beneficia de aceste servicii comercianții trebuie să solicite branșarea tarabelor la administrația piețelor. Potrivit regulamentului, orice agent economic sau producător agricol poate să beneficieze de energie electrică, precum și de apă potabilă, cu condiția să ceară acest lucru și să pună, în ambele cazuri, toate materialele necesare – contor electric și apometru, verificate metrologic – la dispoziția instalatorului pieței. Apoi, să-și achite, bineînțeles, facturile. În ceea ce privește gunoiul, regulamentul stipulează că fiecare comerciant trebuie să achite, lunar, contravaloarea unui metru cub de gunoi, mergându-se pe ideea că orice activitate la tarabă generează și o cantitate de gunoi. Cântarele pentru marfă sunt puse la dispoziția comercianților contra-cost. Există și un grup social care, de asemenea, poate fi folosit atât de comercianți, cât și de clienți, pentru toți fiind instituită o taxă de intrare de 1 leu.

Prețurile trebuie afișate cu scris mare

Comercianții care vând în Piața Centrală au și ei reguli stricte în ceea ce privește prezentarea și vânzarea mărfii. Regulamentul spune că prețurile pentru produsele oferite la vânzare trebuie să afișeze toate cifrele, inclusiv cele după virgulă, la aceeași înălțime, de 7 centimetri, cunoscut fiind faptul că există o tehnică subtilă de manipulare a clienților prin afișarea cu scris mai mic a cifrei care urmează după virgulă. Mai sunt obligați să țină cântarul la vederea clientului, iar acesta să fie verificat metrologic, în prealabil. Comerciantul trebuie să își expună toate datele de identificare și să țină taraba curată, să nu blocheze căile de acces și să nu folosească nici o sursă de încălzire sau răcire la locul de vânzare. Marfa pe care o oferă clienților trebuie să fie de cea mai bună calitate, și nu amestecată și cu produse deteriorate.

Produsele lactate, comercializate după reguli stricte

Raionul de lactate trebuie să respecte norme stricte de comercializare. Potrivit noului regulament, laptele proaspăt, smântâna, iaurtul și brânza se păstrează numai în ambalaje confecționate din materiale necorodabile, ușor de dezifectat și igienizat, curate și acoperite. Produsele lactate se vor expune numai sub o vitrină protectoare, pe tăvi de plastic. Pentru ambalarea produselor, comercianții trebuie să folosească numai hârtie neimprimată sau folie de polietilenă. Vânzătorii de la acest raion trebuie să poarte halat și șorț, dar și bonetă, toate de culoare albă, care trebuie să fie curate. Ouăle se comercializează în sectorul destinat acestui tip de marfă, regulamentul spunând că trebuie să aibă imprimată pe coajă ștampila producătorului. Și mierea de albine se vinde numai de către producători autorizați, în sectorul destinat acestora.

1 COMENTARIU

  1. chiar ieri erau absolut aceleasi conditii pe care le stie toata lumea: prafuiala, murdarie, vanzoleala, tarabe si cotetze goale …

Comments are closed.