Judecătorul Danileţ: „Cine atacă procurorii riscă închisoarea”

0
353

Judecătorul Cristi Danileţ (foto), membru al Consiliului Superior al Magistraturii, scrie pe blogul personal, referitor la anchetele penale legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui, că „cine atacă procurorii riscă închisoarea”. „Constat că în ultimele zile se fac diverse afirmaţii cu privire la procurori şi la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfăşurat. Mai constat că unii aşa zişi analişti/comentatori instigă la revolte publice împotriva magistraţilor. Şi mai constat că unii oameni, cercetaţi sau nu, se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală. Tuturor acestora le spun să citească cu atenţie următorul articol din Codul Penal introdus în legislaţia noastră în anul 2008: ART. 272 ind.1 – Sfidarea organelor judiciare. Întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfăşoară în faţa instanţei sau a organului de urmărire penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare în mod nemijlocit la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, poliţist sau jandarm, pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiei”, scrie Danileţ.

În acelaşi context, judecătorul a postat şi articolele din Codul Penal care definesc instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu intenţie, precum şi pe cel care prevede că aceştia sunt sancţionaţi cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

Reacţia lui Danileţ vine pe fondul anchetelor penale ce vizează posibile fraude la referendumul din 29 iulie. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a precizat, joi, că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, unele dintre ele sunt la DNA, iar în aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

Procurorii au ajuns sâmbătă cu ancheta în Gorj, zeci de localnici din comuna Bâlteni fiind audiaţi de DNA la sediul Poliţiei Rovinari, unde ar trebui să se prezinte în următoarele zile aproximativ 250 de localnici. Aceştia au primit citaţiile vineri, după ce procurorii au fost în satul Peşteana pentru a-i audia pe localnci la domiciliile lor. Anchetatorii au părăsit însă localitatea după ce în zonă au apărut jurnaliştii care se interesau de audierile în acest caz. Localnicii audiaţi sâmbătă au spus că au fost întrebaţi dacă sunt pregătiţi inclusiv să jure pe Biblie, toţi refuzând să facă acest lucru şi spunându-le anchetatorilor că vor declara numai adevărul.