Bâlciul de la Argetoaia, deschis în această duminică

0
2831

Comuna doljeană Argetoaia se pregăteşte de sărbătoare. Bâlciul organizat anual de autorităţile locale vine în această duminică să-i bucure pe toţi argetoienii, de la mic la mare. Tradiţia serbării din august datează de mai bine de o sută de ani şi s-a păstrat cu sfinţenie, împreună cu farmecul aparte care atrage de fiecare dată oameni din Argetoaia, din localităţile învecinate, chiar şi din alte colţuri îndepărtate ale ţării.

La mai puţin de 50 de kilometri de Craiova, se lasă cu petrecere pe 21 august. Bâlciul de la Argetoaia este aşteptat an de an de localnicii pentru care acesta reprezintă singurul prilej de a se detaşa de preocupările zilnice, de a lăsa muncile deoparte pentru a petrece o zi agreabilă alături de rude şi prieteni. “Sărbătoare cu tradiţie la noi, bâlciul din august este singura ocazie cu care oamenii mai scapă de griji şi au parte de bucurii. De asta este o zi mult aşteptată”, spune primarul e la Argetoaia, Mircea Beznă. Ca întotdeauna, se aşteaptă ca toţi fii satului să vină în comuna natală în ziua petrecerii câmpeneşti. „Am păstrat obiceiul acestei sărbători pentru că rolul ei nu e numai acela de a bucura participanţii cu muzică populară, mici, bere şi jocuri pentru copii, ci mai ales acela de a aduce oamenii împreună”, mai spune edilul. Aşa se face că în preajma zilei în care este fixat bâlciul, cei plecaţi din comună la oraş, ori în străinătate se întorc acasă la familii. Pe lângă faptul că petrec vacanţa acasă, sărbătoarea le dă prilejul să-şi revadă rude şi prieteni din copilărie.

Mircea Beznă

Noutăţile costă!

Bâlciul este organizat în incinta Târgului săptămânal din localitate, având aceleaşi oferte pentru vizitatorii săi. Tarabe cu chilipiruri înşirate pe margine, vânzătoarea de mere caramelizate şi vată pe băţ retrasă la umbră, tobogane gonflabile, tiribombe şi alte jocuri asaltate de copii şi tineri. Acordurile de muzică populară vor da de veste că a început petrecerea, la fel şi fumul de la grătarele încinse dis-de-dimineaţă.

Tradiţia se păstrează în acelaşi format, pentru că bugetul  trebuie chibzuit în vremuri de criză. „Nu aducem nici o noutate în acest an, din lipsă de fonduri”, explică Mircea Beznă. Chiar şi aşa farmecul serbării câmpeneşti se va păstra cu ceritudine şi în acest an, iar dacă vremea va ţine cu argetoienii, petrecerea se anunţă una de ţinut minte.