10 motive pentru care oamenii vor să se îmbogăţească

0
409

Banii nu aduc fericirea, dar cumpără antidepresive. Ţările cele mai bogate au şi cei mai deprimaţi locuitori

Obsesia tot mai multor oameni este legată de bogăţie – cum să „dea lovitura”, cum să ajungă „acolo sus”, cum să se bucure de tot ce agonisesc, cum să clădească un viitor sigur pentru copii. Totul ţine însă de teama unui eventual eşec, de dorinţa de a se simţi în siguranţă, banii fiind cei care ne conferă o „protecţie” fără de care ne-am simţi de-a dreptul tulburaţi, spun psihologii americani. De fapt, suntem atât de preocupaţi să alergam după acel instrument care să ne facă să părem puternici în faţa celorlalţi încât uităm lucrurile esenţiale.

Miliardarul american Warren Buffet declara într-unul din interviurile sale pentru Forbes despre construirea unui business de succes: „Trebuie să te bucuri de acest proces mai mult decât orice altceva”.  Are dreptate, susţin specialiştii din SUA. Un om considerat timp de 30 de ani un chirurg sau un antrenor excepţional, admirat de ceilalţi, poate ajunge instabil emoţional dacă atunci când se va retrage nu va înţelege că nimic din ceea ce el a realizat nu ţinea de bani, ci de scopul pe care îl avea, de aportul social al profesiei sale.

«Oamenii se ghidează după diverse reguli, citesc poveşti în care alţi oameni au reuşit din punct de vedere financiar să construiască ceva, îi iau drept exemplu şi fac din asta obsesia vieţii lor. Uită, de fapt, să trăiască cu adevărat şi să se bucure de lucrurile mărunte. Nu sunt doar însetaţi de putere, crezând că ea le va face viaţa minunată, ci sunt de-a dreptul obsedaţi. De beneficiile pe care cred că banii le vor aduce în vieţile lor sărace, lipsite de „bogăţie spirituală”», explică Sarah Price, profesor de psihologie al Universităţii Walden, SUA. Iată 10 motive pentru care oamenii sunt dornici să reuşească să ajungă „acolo sus”:

1.  Este o modalitate de a ţine stacheta ridicată. „Banii n-au fost niciodată o motivaţie pentru mine, cu excepţia faptului că doream să ţin stacheta sus. Cel mai incitant lucru din afaceri constă în jocul în sine. Pentru asta merită să rişti toţi banii din lume”, spunea magnatul Donald Trump.

2.  Mă va face să fiu important în ochii celorlalţi. Îmi va oferi valoare şi respect. Adevărul este însă că banii nu doar că nu pot cumpăra fericirea, ci nu fac practic nimic pentru creşterea respectului de sine, avertizează psihologii. Şi asta pentru că respectul de sine derivă din modul în care ceilalţi ne percep, iar asta ţine strict de mărimea portofelului. De exemplu, dacă oamenii din jur ştiu că sunteţi bogaţi dinainte de a intra în contact cu voi, de a lucra cu voi, aceştia se vor feri să vă laude, ca nu cumva să pară că ar avea anumite intenţii de a vă ridica în slăvi.

3.  Mă voi simţi liber să fac tot ce doresc. Crezi că banii te vor elibera de stres, probleme, discuţii sau alte neplăceri? Specialiştii în psihologie ne sfătuiesc să ne gândim mai bine. Psihiatrii numesc în termeni medicali această impresie a oamenilor referitoare la bani „prejudecata corespondenţei” – tendinţa de a avea păreri complexe bazate pe un singur atribut, şi anume averea. Deşi sună ca fiind „problema lor”, a celor care gândesc astfel, de fapt devine „problema noastră”, deoarece, odată ajunşi acolo unde îşi doresc, oamenii se comportă exact invers decât planificau. Motivul? Consideră că având bani şi succes nu pot face anumite lucruri, fireşti de altfel, pentru că „nu ar fi potrivit”, pentru că au de păstrat o imagine în faţa celorlalţi, spune Sarah Price.

4.  Dacă voi avea succes, îmi voi întâlni jumătatea.

Oamenii au tendinţa să creadă că odată cu acumularea de capital, cei de sex opus se vor îndrăgosti fără să stea prea mult pe gânduri de ei. Dar, de fapt, nu se gândesc la lucrul esenţial: „Ce preferă: ca cineva să-i iubească pentru ceea ce sunt sau pentru ceea ce au?”. „Trebuie să înţelegem că banii niciodată n-au transformat o broască într-un prinţ. Acest lucru se întâmplă, metaforic vorbind, doar atunci când ţi-ai desemnat scopul şi priorităţile esenţiale şi când lupţi pentru ele, dar într-un mod realistic şi sănătos. Până atunci însă te vei mai întâlni cu mulţi tipi bine îmbrăcaţi, care cred că ceasurile lor de aur le conferă valoare”, subliniază psihologul american.

5.  O să mă retrag cândva şi o să mă bucur de viaţă. Sună minunat, ce-i drept. Să lucrezi din greu vreo 15 ani, să strângi în cont câteva milioane de euro, iar apoi să-ţi deschizi un bar în Hawaii şi să te bucuri de viaţă. Din păcate însă lucrurile nu merg chiar aşa. Şi asta pentru că, atunci când vrei să ai o carieră fulminantă, veniturile de ieri, indiferent cât de impresionante ar fi, nu vor fi suficiente pentru ziua de mâine. Întotdeauna îţi vei dori mai mult. „Anumiţi oameni sunt pur şi simplu fascinaţi de acest lucru. Nu doar că iubesc banii şi toate lucrurile pe care le pot cumpăra cu ei, dar nu vor fi niciodată fericiţi pe deplin. Pentru că nu vor avea niciodată suficient de mulţi bani”, adaugă Price.

6.  Noi experienţe şi provocări mă vor aştepta odată cu succesul financiar. Psihiatrii numesc această tendinţă ca fiind „catastrofală”, şi anume de a supra-aprecia semnificaţia oricărui eveniment, mai ales de natura negativă. Explicaţia este una simplă: cei mai mulţi oameni îşi doresc să reuşească şi le este oroare de un eventual eşec. „Cei puternici trebuie să ştie sa piardă”, spune însă un proverb celebru.

7. N-o să mai am probleme, doar cheltuieli. Din exterior, poate părea că banii reprezintă soluţia oricărei probleme în viaţă. Dacă reuşim să privim obiectiv situaţia, problemele nu dispar. Din contră, uneori se şi înmulţesc. Si nu banii le rezolvă, ci capacitatea noastră de a le soluţiona. Cât despre cheltuieli, cu cât avem mai mult capital, cu atât vom tinde să avem mai multe cheltuieli. Ceea ce ne duce la regula nr. 5, şi anume niciodată nu ne vom retrage, întotdeauna vom dori să avem mai mult şi mai mult…

8.  Voi scăpa de lucrurile de rutină. Şi pentru asta psihiatrii au o explicaţie. Se numeşte „toleranţă la frustrare” şi o definesc ca fiind abilitatea unei persoane de a se calma într-o perioadă în care aşteaptă ca una dintre dorinţele sale să devină realitatea şi posibilitatea ca aceasta să nu se întâmple astfel. Cel mai cunoscut comportament al oamenilor bogaţi în astfel de cazuri este următorul: „Tu ştii cine sunt eu?”, şi asta pentru că ajung să creadă că ei sunt într-adevăr speciali şi li se cuvin anumite lucruri.

9.  O să fiu un bun furnizor pentru familia mea. Cu siguranţă acest lucru se va putea vedea în cărţile de credit. Însă un bun furnizor trebuie să ştie că zecile de ore de muncă pe săptămână nu-i vor lăsa prea mult timp pentru întâlnirile cu prietenii, aniversări, concerte, meciuri şi aşa mai departe. Iar familia s-ar putea să nu aprecieze întotdeauna acest lucru.

10. O să fiu în siguranţă. Nimic nu mă va atinge. Să ai bani înseamnă să mănânci bine, să ai un acoperiş deasupra capului, să fii în stare să-ţi dai copilul la o facultate cu renume. Tot ce ţine de confort, de altfel. Dar a te simţi în siguranţă nu ţine de lichidităţi, ci mai degrabă de oamenii pe care îi ai alături, de principiile care te ghidează în viaţă.

(incont.ro)