Centrele de arest preventiv ar putea trece la Ministerul Justiţiei

0
489

Preşedintele de onoare al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, a propus, ieri, la o dezbatere de la ministerul de Interne (MAI), mutarea centrelor de reţinere şi arestare preventivă din administrarea MAI în administrarea Ministerului Justiţiei.

O femeie tine in maini o pereche de catuse
O femeie tine in maini o pereche de catuse

Preşedintele de onoare al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţiei, Iulian Surugiu, a spus că angajaţii din cadrul ministerului Justiţiei au salarii mai mari şi mai multe sporuri decât poliţiştii, cei care de fapt le fac munca.

“Nu v-aţi gândit că ar fi mai bine pentru toată Poliţia Română să daţi aceste centre Ministerului Justiţiei? În toate ţările europene, chiar şi peste ocean, aşa se întâmplă. Poliţistul face un proces verbal şi îl predă la Ministerul Justiţiei. Nu credeţi că cei de la Ministerul Justiţiei au mult mai multe sporuri şi salarii mai mari decât poliţiştii, iar noi facem munca lor. Propunerea noastră ar fi ca poliţistul, după ce prinde infractorul, să îl predea ministerului Justiţiei, iar oamenii ăştia care lucrează în centrele de reţinere să beneficieze şi ei de sporurile de care beneficiază ministerul Justiţiei. Este discriminare. Lucrează în aceleaşi condiţii”, a declarat Iulian Surugiu, preşedintele de onoare al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

Propunerea a fost făcută, miercuri, la dezbaterea proiectului unui ordin al ministrului Afacerilor Interne pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a centrelor de reţinere şi arestare preventivă.

Şeful Serviciului Coordonare Centre de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Claudiu Iaru, a declarat că această propunere vizează modificarea politicii execuţional penale şi nu ţine doar de competenţa Poliţiei Române sau a Ministerului Afacerilor Interne, astfel că trebuie dialog cu Ministerul Justiţiei.

“Propunerea formulată de sindicat vizează modificarea politicii execuţional penale şi nu este doar competenţa Poliţiei Române sau a Ministerului Afacerilor Interne să antameze această propunere. Trebuie un dialog şi cu Ministerul Justiţiei”, a declarat Iaru.

La rândul lui, preşedintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a acuzat condiţiile în care poliţiştii din aceste centre îşi desfăşoară activitatea, precizând că de multe ori condiţiile din celule sunt mai bune decât cele ale angajaţilor Ministerului de Interne, care “respiră acelaşi aer cu şobolanii”.

“Un poliţist de la arest poate să fie considerat, în primul rând, la fel ca orice persoană care se află în detenţie, el când merge la serviciu îşi ispăşeşte o pedeapsă. Stă închis la fel ca cel care este deţinut, de multe ori condiţiile din celule sunt mai bune decât condiţiile în care colegii îşi desfăşoară activitatea. Ne referim la sistemele de ventilaţie, la igienizarea spaţiilor, la spaţiile necesare pentru desfăşurarea activităţilor. Sunt birouri de un metru pătrat unde stau în picioare şi scriu. Sunt spaţii improprii unde mănâncă, nu de puţin ori au arătat imagini cu şobolanii din centrele respective. Respiră acelaşi aer cu şobolanii. Prin acest regulament, au fost stabilite o serie de obligaţii fără a exista suportul logistic. Poliţiştii de la centru trebuie să meargă cu cei care nu au documente, să le facă documente de identitate, să le dea bani de drum, când sunt eliberaţi din arest şi multe alte obligaţii care nu sunt susţinute din punct de vedere logistic”, a spus Cosmin Andreica.

Preşedintele Sindicatului Europol a precizat că, la ora actuală, nu există centru în România care să respecte toate normele sanitar veterinare şi de sănătate publică pentru a putea funcţiona.

“Colegii de la ANP, care lucrează în aceleaşi condiţii, beneficiază de nenumărate alte drepturi salariale. Diferenţa poate ajunge şi până la 40%. Pe aceleaşi atribuţii, pe aceeaşi fişă a postului, doar că ei sunt din zona ministerului Justiţiei. Un salariul la centrul de arest, vorbim de 2.500 de lei în condiţiile în care colegii de la ANP au salariu care porneşte de la 3.500 de lei”, a completat Andreica.

La nivelul Poliţiei Române sunt organizate şi funcţionează 51 de centre de reţinere şi arestare preventivă, din care 11 funcţionează la nivelul Poliţiei Capitalei şi un număr de 40 de centre la nivelul unităţilor teritoriale. (Mediafax)