Căldură mare la spital

0
343

De câteva zile, căldura înăbuşitoare a pus stăpânire pe Spitalul Judeţean din Craiova. Multe dintre saloane s-au transformat la orele amiezii în adevărate saune, pacienţii fiind nevoiţi să îndure deseori temperaturi mai ridicate decât cele de afară. Aerul irespirabil le-a făcut viaţa grea bolnavilor, adăugându-se la suferinţa durerilor date de afecţiunile pentru care au fost internaţi.

Pacienţii spitalelor craiovene au făcut cu greu faţă temperaturilor ridicate după ce vremea caniculară s-a instalat la Craiova în ultima săptămână. „Codul galben” de caniculă i-a pus în dificultate pe oamenii de rând, dar într-o situaţie încă şi mai delicată s-au aflat cei internaţi. Din nou indicele de confort termic s-a situat peste pragul critic de 80 de unităţi, transformând şederea în spital a multora dintre bolnavi într-un adevărat calvar. În aceste condiţii, ieri au fost destul de mulţi pacienţi care au ales să petreacă măcar câteva minute afară, profitând de spaţiile verzi din curtea spitalului pentru a se răcori. În schimb, cei care nu s-au putut deplasa au trebuit să suporte temperaturi ce au trecut bine peste 30 de grade Celsius, unica variantă de aerisire rămânând cea clasică: adică să deschidă larg ferestrele.

Aparatele de aer condiţionat rămân un vis

Cert este că, în momentul de faţă, Spitalul Judeţean din Craiova nu are posibilitatea de a asigura condiţii mai bune din punctul de vedere al confortului termic pentru pacienţi. În primul rând din motive financiare, însă şi din cauza faptului că instalaţia electrică a unităţii sanitare nu ar avea capacitatea de a face faţă unei asemenea solicitări de consum.

În prezent, doar o parte din spaţii sunt prevăzute cu instalaţii de aer condiţionat. Este vorba de secţia de anestezie terapie intensivă, dar şi de anumite încăperi unde există aparatură ce se poate supraîncălzi fără o aerisire corespunzătoare. Rămân însă majoritatea saloanelor, care pe perioada verii se transformă în adevărate cuptoare.

Potrivit medicilor, aparatele de aer condiţionat au două mari probleme: consumă foarte multă energie electrică şi ar reprezenta, totodată, o cheltuială în plus pentru bugetul şi aşa subţiat al spitalului. „Căldura ţine doar câteva zile şi zic eu că nu e necesară o astfel de investiţie în condiţiile în care sunt probleme cu medicamentele sau cu instrumentele medicale. Sunt foarte scumpe aceste aparate de aer condiţionat şi este aproape imposibil să fie instalate în momentul de faţă în toate saloanele din spital. În plus, nu ar rezista. S-ar găsi cineva care să fure telecomanda sau să taie cablurile. Cred că ar merge 24 de ore din 24 până ar exploda, pentru că nimănui nu-i pasă să păstreze lucrurile aşa cum le găsesc când sunt internaţi pe secţie. În urmă cu mai mult timp, o colegă a adus din proprie iniţiativă trei televizoare de acasă. În câteva zile acestea nu au mai erau funcţionale din diferite motive”, a declarat dr. Alexandru Cameniţă, şeful clinicii de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Cearşafuri şi prosoape pe post de parasolare

Între timp, mulţi dintre bolnavi au apelat la soluţii care mai de care mai ingenioase pentru a se feri de razele arzătoare ale soarelui. Cearşafurile şi prosoapele au căpătat o altă întrebuinţare, fiind folosite pe post de parasolar. Apa a fost şi ea la mare căutare în rândul pacienţilor, care au încercat să se răcorească udând prosoapele, pe care apoi le-au înfăşurat în jurul gâtului. După o primă zi petrecută în spital, unii dintre pacienţii chiar au cerut rudelor să le aducă de acasă ventilatoare. „De vineri sunt internat şi pot spune că într-adevăr este foarte cald. Am acoperit şi geamul cu un prosop, am adus şi un ventilator de acasă pentru ca temperatura din salon să fie cât de cât suportabilă”, a mărturisit Ştefan Stoica, internat la secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean.

Metoda cea mai simplă a rămas însă şi cea mai folosită. Oamenii au lăsat larg deschise uşile şi ferestrele pentru a permite curenţilor de aer să mai răcorească atmosfera. „Nu avem ce face. Lăsăm şi uşile şi geamurile deschise ca să fie răcoare. Acum e mai bine totuşi, cred că este mai răcoare decât afară”, a spus Ioana Lupan, o altă pacientă a Spitalului Judeţean din Craiova.