Afacerea ascultărilor, scandalul care ameninţă imperiul Murdoch

0
374

Rupert Murdoch

Arestări în cascadă, demisia şefului Scotland Yard, Paul Stephenson, scuzele premierului David Cameron, moartea unui fost jurnalist, Sean Hoare, licenţiat de NoW pentru probleme cu alcoolul şi consum de droguri, după ce a făcut publice practicile foştilor săi colegi de redacţie, în septembrie 2010, şi, de acum, scandalul ascultării telefoanelor de către tabloidul News of the World (NoW), nu se opreşte, agitând Regatul Unit. Audierea în comisia pentru media a Camerei Comunelor a lui Rupert Murdoch şi a fiului său avea menirea lămuririi unei afaceri care exacerbează în 2009 şi care fragilizează pe actualul premier, David Cameron, dar şi alte personalităţi politice. Cei de la Telegraph estimau că „nu ar fi deloc surprinşi să afle şi alte detalii jenante despre gradul de prietenie între Rupert Murdoch şi ultimii premieri, în audierea de la Camera Comunelor”.

Clive Goodman

Primele condamnări

Primele întrebări asupra metodelor utilizate de jurnaliştii de la News of the World au apărut în 2005. Clive Goodman, jurnalistul care „răspundea” de familia regală, a scris în cotloanele tabloidului că prinţul William este accidentat la genunchi. Familia regală a reacţionat şi o anchetă a poliţiei a fost declanşată. În 2007, Clive Goodman a fost condamnat la patru luni de închisoare pentru ascultări ilegale. Glenn Mulcaire, detectiv privat, care îi dăduse ajutor, a fost şi el condamnat la şase luni închisoare. Într-un asemenea moment delicat, Andy Coulson, redactor-şef la News of the World demisionează, pentru a se alătura, câteva luni mai târziu, Partidului Conservator, unde va răspunde de problemele de imagine. În acest timp, o comisie de anchetă a concluzionat că nimeni din personalul ziarului nu practica ascultările ilegale.

Sean Hoare

The Guardian relansează afacerea în 2009

În iulie 2009, The Guardian dezvăluie că grupul Murdoch a cheltuit mai mult de un milion de lire sterline pentru reglarea procedurilor judiciare şi evitarea unor procese pentru ascultarea telefoanelor. Constatările cotidianului britanic sugerau faptul că mii de persoane sunt în cauză. La 21 iulie 2009, Andy Coaulson declara, în faţa comisiei pentru media a Camerei Comunelor, că „niciodată n-a tolerat utilizarea ascultărilor ilegale” şi că „nu are nici o amintire privind eventualele ascultări”. O anchetă internă la NoW menţiona, o lună mai târziu, că nu există nici o dovadă de interceptare ilegală sau de altă natură în interiorul redacţiei tabloidului. Un diagnostic identic va fi pus în luna septembrie, de un organism cuprinzând reprezentanţi ai diferitelor ziare britanice (Press Complaints Commission). The Guardian dezvăluie, în martie 2010, o înţelegere între o victimă a ascultărilor ilegale şi News of the World. În acelaşi an, un fost jurnalist, Sean Hoare, şi un fost cadru de conducere, Paul McMullan, ai hebdomadarului declară în presă că ascultările ilegale erau încurajate la NoW. Sean Hoare va fi găsit mort, la 18 iulie, la domiciliul său din Watford. Moartea unui om, licenţiat de publicaţia menţionată pentru probleme cu alcoolul şi consum de droguri, rămâne, pentru moment, inexplicabilă. Câteva zile după declaraţiile menţionate, Scotland Yard-ul redeschide ancheta, fără a identifica vreo dovadă incriminatorie. Un fost vicepremier, lordul Prescott, solicită o reevaluare a anchetei poliţiei, exprimându-şi îndoiala că au fost examinate toate pistele.

Andy Coulson

Un nou scandal izbucneşte în 2011

La 5 ianuarie 2011 tabloidul anunţă suspendarea unuia dintre cadrele sale de execuţie, Ian Edmonson, după o anchetă internă. La 17 ianuarie, detectivul privat Glenn Mulcaire declarase că Edmonson i-a comandat ascultările. Presat să dea explicaţii asupra fostului colaborator, Andy Coulson, purtător de cuvânt, de acum, al prim-ministrului David Cameron, demisionează la 21 ianuarie. „Când un purtător de cuvânt are nevoie, el însuşi, de un purtător de cuvânt, atunci este momentul să facă altceva” a explicat el. Cinci zile mai târziu, poliţia lansează o nouă anchetă. În luna aprilie, trei noi membri ai redacţiei NoW – Neville Thurlbeck, Ian Edmonson şi James Weatherup – sunt arestaţi. Ziarul este obligat să compenseze material două dintre victimele sale: actriţa Sienna Miller, în luna mai, şi, apoi, fostul fotbalist Andy Gray. La 4 iulie a.c. The Guardian relevă că News of the World a piratat mesageria lui Milly Dowler, o fetiţă de 13 ani, asasinată în 2002. Potrivit cotidianului britanic, detectivii particulari mandataţi de NoW au suprimat mesageria vocală. La acea dată, totul a fost interpretat de anchetatori că victima trăia. A doua zi, agenţiile de publicitate s-au decis să boicoteze ziarul. La 7 iulie, James Murdoch anunţa închiderea ziarului, care va apărea pentru ultima dată pe 10 iulie.

Rebekah Brooks

Activităţile lui News Corp, grav perturbate

Pe lângă închiderea lui News of the World scandalul a perturbat serios planurile lui News Corp în Marea Britanie. Grupul avusese o ofertă de răscumpărare pentru BSky, pe lângă pachetul de 39,1% deţinut deja. La 13 iulie grupul anunţase că-şi retrage oferta. Rupert Murdoch a fost forţat să se separe de unul dintre apropiaţii săi, Rebekah Brooks, directoarea de la News International, divizia britanică a News Corp. Redactor-şef la NoW între 2000-2003, aceasta a fost convocată de poliţia londoneză, la 17 iulie a.c., arestată şi eliberată pe cauţiune. La bursă, acţiunile News Corp au pierdut 15% din valoare în câteva săptămâni, obligând grupul să anunţe intenţia sa de răscumpărare a acţiunilor în valoare de 5 miliarde de dolari, pentru a opri căderea. Unii dintre acţionari au reproşat faptul că s-a avut cunoştinţă faţă de practicile News of the World fără a se întreprinde ceva. Activitatea grupului Murdoch în străinătate suferă în egală măsură de pe urma scandalului. În SUA, Les Hinton, director general al societăţii Dow Jones şi director al publicaţiei Wall Street Journal, şi-a dat demisia vineri, 15 iulie a.c. Între 1995 şi 2007 el condusese News International. De asemenea, în SUA, FBI a lansat o anchetă pentru ascultări ilegale prezumate contra grupului Rupert Murdoch. News Corp, al cărei sediu se găseşte la New York, include, între altele, canalul de televiziune ultraconservator Fox News, tabloidul New York Post şi cotidianul de referinţă Wall Street Journal.

David Cameron

Toată clasa politică tuşată

Repercusiunile scandalului nu se limitează la News Corp. Arestat şi apoi eliberat, la 8 iulie, Andy Coulson simbolizează apropierea dintre clasa politică şi Rupert Murdoch. Redactor-şef la News of the World în debutul afacerii ascultărilor telefonice, el aderă la staff-ul lui David Cameron, la câteva luni după ce demisionează de la ziar. În opoziţie, apoi în Downing Street, se va ocupa, timp de patru ani şi jumătate, de problemele de imagine ale primului ministru. Care, jenat, a trebuit să anunţe crearea unei comisii de anchetă independentă şi să-şi scurteze vizita în Africa de Sud. „Adevărul că toţi suntem în cauză: presa, oamenii politici, liderii de partide şi eu mă includ în acest număr”, a recunoscut David Cameron. Deloc din întâmplare, inclusiv liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband, a fost prezent în luna iulie la o recepţie organizată de magnatul australian. Pentru The Guardian, Marea Britanie este „berlusconizată”, un stat post-democratic, care face mici aranjamente.

Activitatea Scotland Yard-ului, pusă în discuţie

Scotland Yard-ul este puternic criticat pentru gestionarea precară a afacerii ascultării telefoanelor. Şeful său, Sir Paul Stephenson, a demisionat duminică, 17 iulie. Un al doilea înalt responsabil, John Yates, a făcut acelaşi lucru luni. Acestuia din urmă i se reproşează că nu a relansat ancheta, în 2009, după dezvăluirile din The Guardian. Neil Wallis a făcut invers. Acest fost cadru la News of the World a muncit, în calitate de consultant pentru relaţii publice la Scotland Yard, după ce se despărţise de tabloid. A considerat inutil, ca şi John Yates, să redeschidă ancheta. Printre potenţialele victime, al căror număr se ridică la 4.000, se află prinţii William şi Henry, fotbaliştii Wayne Rooney şi Ryan Giggs, familiile soldaţilor căzuţi în misiuni de luptă şi apropiaţi ai atentatelor de la Londra. Scandalul e departe de a se stinge şi poate face noi victime, cea mai probabilă fiind premirul David Cameron, care are deja, potrivit New York Times, două persoane apropiate arestate, Andy Coulson şi Rebekah Brooks.

 

P.S. Ieri după-amiază, în timpul audierii de către Comisia de mediere a Camerei Comunelor, transmisă în direct de CNN şi EuroNews, lui Rupert Murdoch, atacat de un intrus cu spună de ras sau frişcă deversată dintr- castron,  i s-a făcut rău, ceea ce a condus la întreruperea procedurii. Agresorul a fost imediat arestat.