”COMUNIUNEA OMULUI CU DUMNEZEU ÎN SCOARȚĂ ȘI PISTORNIC”

0
511

Joi, 20 iunie 2024, Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova deschide publicului larg porțile pentru vernisajul unei noi expoziții temporare”Comuniunea omului cu Dumnezeu în scoarță și pistornic”,în cadrul căreia sunt puse în valoare în scopul cunoașterii, educării și recreerii două dintre obiectele de patrimoniu din colecțiile muzeului ce fac trimitere la legătura dintre om și Dumnezeu: pistornicul, ca instrument ceremonial al actului de a dărui și a primi ofrande, și covorul oltenesc ce poartă crucea, simbolul sacru al tradiției românești.

Astfel, în perioada iunie-decembrie 2024, vor fi etalate în expoziție scoarțe și covoare oltenești cu motivul religios pistornicul, dar și pistornice ce esențializează căutarea ideii și puritatea formei, formă pură prin care se creează emoție spirituală.

Se vor îmbina într-o simbioză perfectă cele două meșteșuguri, țesutul și sculptatul în lemn, prin prezentarea unor bunuri culturale mobile cu semnificație etnografică care au intrat în patrimonial Muzeului Olteniei Craiova prin ample campanii de achiziții, dar sunt și piese care au fost donate muzeului sau fac parte din Fondul Naționalizat. Amintim aici, piese din Colecția C.S. Nicolăescu Plopșor, Fondul Aman, sau donații ale lui Alfred Vincenz, inginerul arhitect al Primăriei Craiova în perioada interbelică, precum și obiecte realizate de către unii dintre cei mai importanți meșteri din Oltenia.

Totodată, ne dorim să prezentăm meșteșugul țesutului scoarței care se regăsește pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, UNESCO, care este un adevărat promotor al moștenirii culturale, incluzând în anul 2016 în această listă ”Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței oltenești”.

În același timp, prezentăm din perspectiva sustenabilității și durabilității cele două elemente, acestea trecând proba curgerii timpului. Obiectele expuse înglobează experiența sutelor de generații, care au inventat aceste tehnici de lucru și le-au practicat, perfecționându-le și transformându-le astfel, din obiecte modeste și utile în piese care le-au înfrumusețat viața sau i-au protejat de intemperii sau care le-au păstrat neatinsă legătura cu divinitatea.

Curatorii expoziției sunt Maria-Diana Călin și Roxana-Mihaela Cernat, muzeografi Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei.