Proiecte de milioane la Călăraşi

0
497
Vergică Şovăilă

Pe câmpurile nisipoase ale Călăraşiului se coc acum primele lubeniţe, vegheate îndeaproape de ochii bostănarilor arşi de soare. Acelaşi simţ gospodăresc pare să fi cuprins şi Primăria care lucrează, în aceste zile, de zor la încheierea unor contracte ce vor aduce în comună câteva milioane de euro bune. Primarul Vergică Şovăilă este convins că măcar una dintre investiţiile care se fac acum se va dovedi o adevărată mină de aur, urmând să asigure pe viitor un cec în alb pentru bunăstarea localităţii. Este vorba de un parc fotovoltaic ce se va întinde pe o suprafaţă de 60 de hectare şi va spori bugetul cu mai bine de 1 milion de euro, pe an. Mai mult decât atât, investitorul care urmează să se aşeze pe o parte din islazul comunei a promis o serie de facilităţi pentru localnicii din Călăraşi. În acelaşi timp, există şi alte proiecte care vor îmbunătăţi infrastructura comunei. Se lucrează la refacerea drumurilor extravilane, cele folosite de agricultori pentru a-şi transporta recoltele din câmp. Urmează, de asemenea, să se înceapă reabilitarea căminului cultural şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare, prin intermediul masterplanului judeţean. 

Una dintre cele mai importante investiţii care s-au făcut până acum în localitatea Călăraşi s-a perfectat ieri. Este vorba de semnarea unui contract de asociere cu o firmă din Bucureşti, SC Muntenia Solar PV SRL, care se va ocupa de ridicarea unui parc fotovoltaic, pe 60 de hectare din cele 218 ale islazului comunal. Avantajul pe care investitorii spun că l-au găsit aici este soarele foarte puternic care, în lunile de vară, arde pur şi simplu solurile nisipoase. „Sper să ajutăm comunitatea prin amenajarea unui parc fotovoltaic pe 60 de hectare. S-a negociat, s-a făcut contractul şi acum trebuie să-l semnăm. Îl aşteptăm pe reprezentantul firmei şi toate lucrurile sunt în regulă”, ne-a spus, ieri, primarul Vergică Şovăilă, care era pregătit pentru a pune în ordine ultimul şi cel mai important act, contractul cu investitorul.

Parc fotovoltaic de 43 milioane de euro

Investiţia ajunge la 43 milioane de euro şi va folosi doar o bucată din islazul comunei. „Noi avem 218 hectare de islaz, şi din acestea 60 de hectare le-a repartizat printr-o hotărâre a Consiliului Local pentru acest parc fotovoltaic. Am pus o condiţie ca el să nu îi schimbe destinaţia, şi anume ca panourile să fie ridicate la 4 metri înălţime. De fapt, din două puncte de vedere am stabilit acest lucru. În primul rând, este în zonă inundabilă şi ar putea să aibă probleme peste timp, pentru că terenul este dat pe o perioadă de 49 de ani într-o asociere în participaţiune: noi punem terenul şi ei fac investiţia. Dacă panourile sunt la 4 metri înălţime, pot paşte şi animalele acolo şi, în acest sens, am specificat în contract”, a explicat primarul comunei Călăraşi.

Vor fi angajaţi 20 de localnici

Parcul fotovoltaic va veni cu o serie de avantaje aici. În primul rând, va crea locuri de muncă, şi unele destul de bine plătite, după cum a dat asigurări chiar investitorul către primar. „Ce este mai necesar şi mai important la ora aceasta, o chestiune importantă de altfel în întreaga ţară: problema locurilor de muncă. Unul dintre criteriile pe care le-am stabilit a fost acela de a angaja măcar 20 de oameni din comună, mai ales că aici va funcţiona şi încă funcţionează un sistem de irigaţii şi avem specialişti în branşă. Cei 20 de oameni vreau să fie angajaţi, aşadar, din localitate”, susţine Vergică Şovăilă. În al doilea rând, conform negocierilor, investitorul va oferi comunei o cotă de 0,75% din profit, ceea ce înseamnă, după calculele, un câştig de peste un milion de euro anual.

Iluminatul public va fi gratuit

Ambiţios din fire, primarul Vergică Şovăilă a plusat la negocieri şi a reuşit să mai obţină şi alte câteva facilităţi, care sunt stipulate în contract şi care înseamnă, în cele din urmă, tot bani pentru comună. „Eu zic că e bine. Am stabilit cu ei ca iluminatul public şi toate instituţiile publice – primărie, şcoli, dispensar şi ce mai avem – să primească energie electrică în mod gratuit. Sunt alţi bani pe care noi trebuia să îi dăm, iar, în felul acesta, facem economie. La toate aceste avantaje se adaugă şi 200 de euro pe fiecare hectar, subvenţia pe care o primeam de la APIA. Noi primeam pentru fiecare hectar aceşti bani şi am convenit să ne dea şi aceste sume”, a precizat primarul Vergică Şovăilă cum stau datele problemei.Totodată, acest parc fotovoltaic va da o mână de ajutor şi în agricultură, în sensul că gospodarii care se vor ocupa cu cultivarea terenurilor agricole vor beneficia şi de un cost mai mic al energiei electrice care se utilizează pentru sistemul de irigaţii.

Căminul Cultural va fi reabilitat în această vară

Căminul Cultural va fi reabilitat şi el în această vară. Primăria Călăraşi şi-a propus să extindă clădirea pentru a cuprinde în ea şi biblioteca, cu tot cu reţeaua Biblionet. Potrivit primarului, demersurile sunt avansate în sensul că lucrarea a fost licitată şi adjudecată de o firmă din Craiova şi, în curând, va începe execuţia. „Pe 1 iulie vom începe această lucrare de reabilitare care va cuprinde repararea acoperişului, consolidarea temeliei, refacerea interioarelor şi exterioarelor, zugrăveli şi tencuieli. Avem şi o extindere, în jur de 70 de metri pătraţi pentru a-l face cât mai funcţional”. În cadrul acestui proiect, se modifică şi biblioteca în aşa fel încât Biblionetul să poată funcţiona la unul dintre paliere, parter sau la etaj. „Deja avem banii din surse proprii, ne-am gospodărit noi. Noi am avut la dispoziţie 700.000 de lei, dar s-a licitat şi am câştigat cu 440.000 de lei, în urma licitaţiei. Am angajat şi un diriginte de şantier care se va ocupa şi va supraveghea permanent lucrările”, a mai spus Vergică Şovăilă.

Încep lucrările la apă şi canalizare

Până la sfârşitul acestui an, locuitorii din Călăraşi vor putea beneficia de apă şi canalizare. În curând vor începe lucrările prevăzute în Masterplanul judeţean şi la nivelul localităţii Călăraşi. Investiţia ajunge la 4,3 milioane de euro şi presupune introducerea unei reţele în jur de 22 de kilometri de apă şi ceva mai mult de canalizare. „Încercăm să facem eforturi financiare astfel încât racordarea oamenilor să fie gratuită pentru că această operaţiune costă destul de mult. O parte îi revine constructorului şi alta îi revine Consiliului Local, prin contract. Se fac demersuri să racordăm şi Sărata la canalizare pentru că, se pare, suma alocată este mai mare decât cea pe care contau cei de la Consiliul Judeţean Dolj. Atunci vor băga şi alte localităţi, printre care şi satul Sărata. Noi am făcut o adresă, la timpul respectiv, către proiectantul care a proiectat acest masterplan, a redimensionat conducta aceasta de aducţiune de aici şi până la Jieţ în aşa fel încât să preia şi Sărata”, a dat asigurări primarul comunei Călăraşi.

Drumurile către terenurile agricole sunt refăcute

După ploile torenţiale din urmă cu o săptămână, drumurile din extravilanul comunei sunt, pe unele porţiuni, mai ales pe Lunca Dunării, impracticabile. În aceste condiţii, autorităţile locale au decis să le refacă pentru ca oamenii să poată să-şi adune recoltele de pe câmp. „Avem grederul nostru şi le refacem noi. Locuitorii au fost de acord, în cadrul unei adunări populare, să plătească 3 lei pe hectar. Asta înseamnă 12.000 de lei pentru suprafaţa de extravilan, bani cu care noi să cumpărăm motorină pentru greder. Au acceptat această sumă şi ne aflăm în plină activitate în ceea ce priveşte nivelarea drumurilor şi, pe anumite porţiuni, şi pietruirea lor. Luăm şi 18 metri cubi de piatră, iar acolo unde sunt probleme vom şi pietrui”, a explicat Vergică Şovăilă. Şi în intravilan se fac acelaşi gen de lucrări, folosindu-se tot utilajele primăriei. „În perioada aceasta lucrăm în extravilan pentru că vine campania agricolă de vară, de recoltare a păioaselor, şi drumurile trebuie să devină practicabile pentru că altfel oamenii nu pot să-şi recolteze grâul, secara şi orzul”, după cum ne-a precizat edilul localităţii.

Mini-secţie de utilaje, în subordinea Consiliului Local

De altfel, Primăria Călăraşi îşi propune să înfiinţeze chiar o mini-secţie de utilaje agricole, cu ajutorul căreia să întreţină domeniul public şi islazul, dar şi să vină în sprijinul oamenilor, cu tarife mai mici decât firmele private. „Din subvenţia de la APIA, în loc să o cheltuim aiurea, ne-am dotat cu un tractor de 180 de cai putere, cu o tocătoare nouă pentru a toca acele resturi vegetale de pe islaz, cu o balotieră pe care o vom da şi la oameni să-şi facă baloţi pentru animale, un disc, un MIC pentru împrpştiat îngrăşăminte. Şi din această subvenţie ne vom dota în continuare, noi încercăm să facem o societate comercială cu răspundere limitată, în baza Legii nr. 215, cu acţionar unic Consiliul Local. Vom face în aşa fel încât să avem o mini-secţie de utilaje. Vrem să calculăm foarte bine tarifele astfel încât să fie mai mici decât cele ale privaţilor. Şi, în felul acesta, înmulţeşti banii şi devin un concurent pentru cei care acum cer cât vor ei pe hectar. Încet-încet le coborâm preţurile”, a menţionat primarul Vergică Şovăilă.

 

 

Reţeaua electrică a fost extinsă la Sărata 

Primăria Călăraşi, împreună cu compania CEZ au rezolvat problema locuitorilor din satul Sărata care nu erau racordaţi la reţeaua de energie electrică. Recent, s-au încheiat lucrările de cablare a mai multor gospodării care au fost construite, în ultima vreme, la marginea satului. „Să faci 1.100 de metri de reţea, şi cu stâlpi cu tot, este destul de costisitor. Împreună cu cei de la CEZ am rezolvat această situaţie astfel încât oamenii nu au plătit nimic”, a declarat primarul Vergică Şovăilă.

Peste 1.000 de hectare cultivate cu pepeni

Lubeniţele sunt preferatele locuitorilor din Călăraşi. Din cele 4.000 de hectare de teren arabil ale comunei, 1.000 sunt plantate cu pepeni verzi şi 100 de hectare cu pepeni galbeni. Pe locul doi sunt legumele. Potrivit specialiştilor de la Registrul Agricol, în câmp sunt plantate 250 de hectare cu ardei, vinete, varză timpurie, ceapă şi usturoi, 250 de hectare cu cartofi timpurii şi cartofi de vară şi 100 de hectare cu varză de toamnă. În jur de 540 de hectare sunt cultivate cu grâu.

Farmacie şi la dispensarul din Călăraşi

Pentru ca oamenii să nu mai aibă probleme, autorităţile locale au înfiinţat o farmacie care va funcţiona în cadrul dispensarului şi pentru care, tot ieri, a fost semnat contractul. „Dacă un om are probleme de sănătate şi merge la unul dintre cei trei medici pe care îi avem – la Călăraşi avem un stomatolog şi doi generalişti – îl consultă şi îi dă reţetă. Apoi merge direct la farmacie fără să mai fie nevoit să mai bată drum lung. Sau atunci când trebuie să înlocuiască un medicament la sfatul farmacistului, poate să-l întrebe direct pe medic dacă poate sau nu să-l înlocuiască. Atunci pleacă de la cabinet şi cu consultaţia făcută şi cu tratamentul, nu se mai deplasează cine ştie unde”, a menţionat primarul Vergică Şovăilă. Acelaşi lucru se întâmplă şi în satul Sărata, unde există o farmacie care este deschisă în cadrul dispensarului.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU