Instituţiile de spectacol ale Craiovei trag cortina

0
440

Început de vară și, odată cu el, sfârșit de stagiuni la toate instituțiile de spectacol ale Craiovei, care coboară cortina pentru un respiro al artiștilor până în septembrie-octombrie. Nu toate intră însă în vacanță, unele alegând să ofere craiovenilor reprezentații în cadrul stagiunii estivale din iulie și august.

Primul care a încheiat activitatea a fost, în urmă cu două zile, TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU”, invitat, pe 17 și 18 iunie, să prezinte piesa „Occident Express” la Zilele „Matei Vișniec” organizate la Suceava și Rădăuți. «Consider că a fost o stagiune bună, cu două vârfuri numite „Apocalipsa după Shakespeare” şi „O scrisoare pierdută”», apreciază managerul instituției, Mircea Cornișteanu. Noua stagiune va debuta aici pe 20 septembrie, cu premiera spectacolului „Familia Tot” de Orkeny Istvan, în regia lui Bocsardi Laszlo, urmată de o altă premieră inspirată de opera soresciană „La Lilieci”, care va marca debutul în regie al binecunoscutei actrițe Mirela Cioabă.

Cel puțin trei nume își vor lăsa amprenta, în perioada următoare, pe producțiile artistice ale Naționalului craiovean: Peter Schneider – personalitate marcantă a lumii teatrului şi a filmului american, figură legendară din istoria studiourilor „Disney”, realizator al unor spectacole extrem de apreciate pe Broadway, faimosul regizor american Robert Wilson și renumitul coregraf român Gigi Căciuleanu. Evenimentul stagiunii viitoare rămâne însă cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional „Shakespeare”.

Un ultim concert și la FILARMONICA „OLTENIA”, mâine, 21 iunie, prezentat în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Coreeană. Actuala stagiune muzicală a fost deschisă aici pe 5 octombrie 2012, cu un eveniment cu totul special – un concert simfonic cu reputatul violonist Liviu Prunaru, căruia i-a fost înmânat, cu acel prilej, titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei – și este apreciată de managerul Vlad Drăgulescu ca fiind una bună. De remarcat, pe lângă ținuta serilor muzicale și valoarea unora dintre artiștii invitați, și recordul reprezentat de participarea a peste 4.600 de copii la manifestările muzicale din cadrul „Săptămânii Altfel”.

Spre bucuria celor ce iubesc muzica și rămân în oraș în lunile de vară, Filarmonica va prezenta concerte și în cadrul stagiunii estivale și, în plus, va derula două inedite proiecte în cartierele craiovene. Stagiunea va fi redeschisă pe 4 octombrie cu „Requiem”-ul de Verdi, o lună mai târziu – pe 1 noiembrie – melomanilor fiindu-le lansată o provocare: „Mozart ROCKS”, la Sala Polivalentă.

Vară fierbinte și pentru TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET „COLIBRI”, care, de asemenea, se pregătește să lase cortina. Se va întâmpla în această sâmbătă, când micii spectatori sunt invitați să-i aplaude pe artiști în „Poveste japoneză”. „Este evident că această stagiune a fost una specială!”, susține noul manager Adriana Teodorescu, în care teatrul „și-a recăpătat treptat strălucirea şi valoarea prin atenţia şi recunoaşterea pe care autoritatea tutelară, Primăria şi Consiliul Local Craiova, i le acordă”.

În iulie și august, artiștii vor ieși în stradă în „Maratonul păpuşilor”, un program care va cuprinde demonstraţii de mânuire, de dibăcie şi dexteritate specifice păpuşarilor. În paralel, va fi pregătit debutul stagiunii viitoare, care – se speră – va avea loc în casă nouă, la Clubul Electroputere, pe care teatrul l-a primit de curând în administrare. Trei premiere, un festival internațional de teatru, creşterea considerabilă a numărului de spectatori şi de participanţi la activităţile conexe sunt doar câteva dintre ambițiile noi stagiuni.

În fine, TEATRUL LIRIC „ELENA TEODORINI” se pregătește să încheie grandios cele peste opt luni de activitate intensă: cu opera „Aida”, de G. Verdi, care va fi prezentată pe 27 iunie. „A fost o stagiune plină de evenimente artistice, în care au alternat aproape toate genurile de spectacol muzical, de la operă şi operetă până la balet şi musical pentru copii”, concluzionează managerul Antoniu Zamfir.

Tot Verdi va redeschide aici stagiunea, întrucât în 2013 se marchează bicentenarul nașterii compozitorului: premiera spectacolului „Otello”. Aceasta va coincide cu debutul Festivalului Internațional „Elena Teodorini”, pe data de 10 octombrie, eveniment ce va prilejui (re)întâlnirea și cu alte celebre opere verdiene, dar și organizarea primei ediții a Concursului internaţional de canto. În primăvară, artiștii vor porni într-un amplu turneu în Germania, Elveţia şi Belgia.

 

Teatrul Național „Marin Sorescu” va începe colaborarea cu doi mari regizori ai lumii: Peter Schneider și Robert Wilson

Naționalul craiovean a deschis stagiunea pe 16 septembrie  2012, cu spectacolul „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornișteanu, și a încheiat-o pe 18 iunie a.c., odată cu participarea la prima ediție a Zilelor „Matei Vișniec”, organizată la Suceava și Rădăuți, unde a fost invitat cu două reprezentații ale spectacolului „Occident Express”, de Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Boureanu. A fost «o stagiune bună, cu două vârfuri numite „Apocalipsa după Shakespeare” şi „O scrisoare pierdută”», consideră managerul Mircea Cornișteanu.

Debut de stagiune pe 20 septembrie, cu două premiere

De ieri, până pe 20 august, compartimentul artistic al instituției se află în concediu, în această perioadă nefiind programată nici o activitate artistică sau participare la vreun turneu. La sediu însă activitatea continuă. „Actorii şi tehnicienii de scenă au două luni de concediu deoarece ei lucrează câte şase zile pe săptămână, timp de zece luni, astfel că au dreptul la recuperări. Pe perioada de vară atelierele de producţie vor executa decorurile şi costumele celor două spectacole care sunt în repetiţii şi care vor deschide stagiunea 2013-2014”, spune Cornișteanu.

Noua stagiune a TNC va debuta pe 20 septembrie, cu premiera spectacolului „Familia Tot”, de Istvan Orkeny, în regia lui Bocsardi Laszlo, care revine pentru a treia oară la Craiova, după marile succese cu „Avarul”, de Moliere (pentru care Ilie Gheorghe primea, în 2005, Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal), și „Caligula”, de Albert Camus (pentru care regizorului şi actorului Sorin Leoveanu li se decernau, anul trecut, Premiile UNITER pentru regie şi interpretare). „Este o piesă excepţională şi am credinţa că va produce un spectacol pe măsură”, mai spune Mircea Cornișteanu. Îi va urma, la scurt timp, o altă premieră, inspirată de opera „La Lilieci” a lui Marin Sorescu, pe un text de Ana-Maria Nistor, care va însemna debutul în regie a binecunoscutei actrițe Mirela Cioabă.

Se pregătește a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional „Shakespeare”

Stagiunea 2013-2014 va cuprinde cel puţin patru evenimente care se anunţă excepţionale. «În noiembrie-decembrie 2013 se va pune în scenă piesa „Hot L Baltimore” de Lanford Wilson, în regia americanului Peter Schneider. În februarie-martie 2014 va lucra la noi marele coregraf Gigi Căciuleanu pentru un spectacol de teatru-dans intitulat „Puck’s dance”, inspirat de „Visul unei nopţi de vară” al lui William Shakespeare. Iar pe 4 iulie 2014 este programată premiera „Rinocerilor” lui Eugen Ionescu, în regia lui Robert Wilson, poate cel mai celebru regizor al lumii din ultimii ani. Sperăm că aceste spectacole să se ridice la cota de valoare a creatorilor lor şi să constituie noi succese ale teatrului nostru», a declarat managerul TNC.

În afară de spectacole, instituția va mai organiza în noua stagiune două evenimente importante. Unul va fi „Valori ale teatrului românesc, valori ale teatrului european”, în cadrul căruia, în perioada 1-6 octombrie a.c., nu mai puțin de nouă spectacole  vor fi prezentate unor invitaţi din străinătate şi din România (directori de teatre și de festivaluri, critici, regizori), în vederea promovării. Al doilea și cel mai important rămâne cea de a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional „Shakespeare”. În plus, în această toamnă, teatrul are programate două turnee internaţionale, în Muntenegru şi Albania.

 

Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” vă invită, în iulie și august, la „Maratonul păpușilor” în aer liber

Stagiunea care se va încheia curând la Teatrul „Colibri” – deschisă pe 6 octombrie 2012, cu emoționanta poveste „Inimă de piatră”, în regia lui Cristian Pepino – a fost una „specială”, afirmă actualul manager, Adriana Teodorescu. «Debutând sub auspiciile resemnării provocate de lipsa unei scene proprii, a inerţiei programului şi activităţilor teatrului, nu se anunţa o stagiune diferită faţă de cele anterioare. În prima parte, datorită echipei de colaboratori (regizorul Cristian Pepino, scenografa Cristina Pepino şi compozitorul Dan Bălan) şi trupei, una dintre cele mai puternice din ţară, spectacolul „Inimă de piatră” a obţinut două premii de interpretare prin actriţa Oana Stancu la festivalurile de la Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Anul 2013 a debutat cu premiera spectacolului „Prinţul Broască” în regia lui Todor Valov, din Bulgaria, şi a continuat cu o cavalcadă de schimbări, de la manager la situaţia locativă. „Colibri” și-a recăpătat treptat strălucirea şi valoarea prin atenţia şi recunoaşterea pe care autoritatea tutelară, Primăria şi Consiliul Local Craiova, le-au acordat acestei instituţii cu peste şase decenii de existenţă», spune managerul Adriana Teodorescu, cu bucuria că, la sfârșitul lunii mai, teatrul a primit în administrare Clubul Electroputere (Calea București nr. 56), „la pachet” cu o rectificare bugetară de 200.000 de lei pentru renovarea lui.

„Mulţumim cu reverenţă pentru susţinere”

„Fabrica de poveşti” cu ateliere de creaţie coordonate de artiștii teatrului, participarea la Festivalul Internaţional „Zlatna Iskra” de la Kragujevac (Serbia), spectacole inedite în autobuz, expoziţii – de desene ale copiilor şi fotografie cu zâmbete de copii –, programe sociale precum „Găseşte, convinge, oferă”, pregătirea unei foarte bogate şi minunate stagiuni estivale sunt doar câteva dintre… preocupările artiștilor păpușari din ultima perioadă. „Până la urmă, spectatorii, mici şi mari, pot evalua activitatea noastră. Le mulţumim cu reverenţă pentru susţinere, deschidere şi aprecieri!”, mai spune Adriana Teodorescu.

Frumoasa vară fierbinte…

Încheierea actualei stagiuni va avea loc chiar în acest week-end – sâmbătă, 22 iunie, la ora 12.00 –, odată cu ultima reprezentaţie pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini”, instituţie care a găzduit, timp de şapte ani, sâmbătă de sâmbătă, spectacolele păpușarilor craioveni. Așadar, craiovenii sunt invitați să îi aplaude pe şoriceii îndrăgostiţi din delicata „Poveste japoneză” şi pe membrii trupei teatrului și, de asemenea, să viziteze expoziţia de fotografie „Zâmbeşte un copil – râde o lume”.

De obicei, închiderea stagiunii marchează începutul vacanţei de vară, însă pentru artiștii de la „Colibri” înseamnă doar încetarea seriei de spectacole în sală. Pentru că, în iulie și august, aceștia se pregătesc să iasă în stradă în „Maratonul păpuşilor”, „un program care nu urmăreşte bifarea tradiţionalei deja stagiuni estivale, ci demonstraţii de mânuire, de dibăcie şi dexteritate specifice păpuşarilor”, subliniază Adriana Teodorescu. Astfel, «păpuşi din spectacolele actuale sau păpuşi uitate din spectacole „pensionate” vor reveni în atenţia publicului, ca într-o expoziţie vivantă şi muzicală».

Noul sediu al instituției se vrea a fi un „bastion cultural”

Însă în spatele reflectoarelor și paradei va fi pregătit cu migală debutul stagiunii viitoare în casă nouă. „Va fi o vară fierbinte, intensă, pentru a putea oferi prichindeilor şi tuturor celor ce ne vor calca pragul un paradis al copilăriei şi poveştilor începând din această toamnă”, mai spune managerul. Atunci vor începe repetiţiile la un nou spectacol marca Pepino, în paralel fiind reluate atelierele de creaţie. Pentru 2014 vor fi pregătite, în premieră, un festival internaţional de teatru, dar şi multe programe şi proiecte în parteneriat cu instituţii de pe plan local, național și internațional. De asemenea, va fi reluată seria participărilor la festivaluri în ţară şi peste hotare. Ţinta: integrarea în reţelele de festivaluri de „liga I”, patronate de cele două organizaţii mondiale la care Teatrul „Colibri” este  afiliat – UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor) şi ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret).

«Noul sediul din Calea Bucureşti va fi gazdă nu doar pentru spectacolele noastre, ci şi pentru spectacole invitate, concerte, expoziţii, workshop-uri. Va fi un bastion cultural pe care craiovenii pot miza pentru proiectul „Craiova – Capitală Culturală Europeană”», a mai afirmat noul manager.

 

 „Maratonul păpușilor”

        • 1-7 iulie: „Beatles, my love” (coordonator – actriţa Rodica Prisăcaru)
        • 15-20 iulie: „Ţi-a ieşit coşaru-n drum”, cu Alla Cebotari şi Ionica Dobrescu
        • 27-31 iulie: „Parodii cu păpuși” (coordonator – actrița Ionica Dobrescu)
        • 7-14 august: pentru amatorii de călătorii spectaculoase, va circula din nou „Autobuzul cu păpuşi” (coordonator proiect – actorul Daniel Mirea)
        • 15-20 august: „Prietenii Motanului Încălţat” (coordonator – actrița Iulia Cârstea)
        • 22-27 august: „La joacă prin lumea poveştilor” (coordonator – actriţa Adriana Ioncu)

 

 

Teatrul Liric „Elena Teodorini”: Anul muzical Verdi, sărbătorit prin premiera operei „Otello” și în festivalul internațional

Deschisă pe 11 octombrie 2012, cu una dintre cele mai populare opere din toate timpurile, „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, stagiunea actuală a Liricului craiovean se apropie de final. «În urma unei analize atente, putem concluziona că a fost o stagiune plină de evenimente artistice în care au alternat aproape toate genurile de spectacol muzical, de la operă şi operetă până la balet şi musical pentru copii», afirmă managerul Antoniu Zamfir.

«După o foarte lungă perioadă de timp, artiştii teatrului au făcut posibilă revenirea unui alt gen de spectacol pe scena Liricului craiovean, mai precis comedia muzicală, odată cu montarea spectacolului „Bună seara, domnule Wilde!”, de Oscar Wilde, în regia Alinei Rece. A fost evident pentru toţi cei implicaţi în realizarea acestei stagiuni că nu a fost deloc uşor, însă aplauzele îndelungi de la sfârşitul fiecărui spectacol au atenuat simţitor din efectele negative generate de efortul susţinut de artiştii noştri», a adăugat acesta.

„Aida” va încheia stagiunea, peste o săptămână

Peste exact o săptămână, Teatrul Liric va încheia stagiunea artistică, însă până atunci două titluri de operă urmează să mai fie aduse în faţa publicului spectator: „Turandot” de G. Puccini (22 iunie) şi „Aida” de G. Verdi (27 iunie). Ultimul spectacol se doreşte un eveniment grandios, rolurile principale urmând a fi interpretate de solişti cu un renume internaţional: Dragana Radakovic (Aida), Efe Kislali (Radames), Alessandra Palomba (Amneris), la pupitrul dirijoral aflându-se maestrul Francesco Omassini (Italia). Li se vor alătura nu mai puţin cunoscuţii solişti români Ştefan Ignat (Amonasro) şi Sorin Drăniceanu (Ramfis).

În marea parte a perioadei estivale, artiştii Teatrului Liric, precum şi personalul auxiliar se vor afla în binemeritatul concediu de odihnă, urmând ca la mijlocul lunii august să revină la lucru pentru a pregăti spectacolele stagiunii viitoare. Deschiderea acesteia va avea loc pe 10 octombrie, cu o premieră absolută la Craiova: „Otello” de G. Verdi, în regia maestrului Rareş Zaharia.

Prima ediție a unui concurs internațional de canto

Evenimentul va coincide cu debutul Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”, ce va fi, la rându-i, dedicat aproape în exclusivitate operei verdiene: spectatorii se vor reîntâlni cu celebrele opere „Trubadurul”, „Nabucco” şi „Bal mascat”. Nu întâmplător creația lui G. Verdi este pusă în valoare în această perioadă: în 2013 se aniversează bicentenarul nașterii compozitorului.

În cadrul festivalului va avea loc, în perioada 6-9 noiembrie, prima ediţie a Concursului internaţional de canto „Elena Teodorini”, cu un juriu format din mari directori de teatre din Europa şi nu numai, între care maestrul Giampiero Sobrino –  director artistic la Arena di Verona, şi Alberto Triola – directorul Operei din Firenze. Gala Laureaţilor, din 9 noiembrie, va închide atât festivalul, cât și concursul.

Reparații la sala de spectacole, în 2014

La începutul anului viitor, sala de spectacole a teatrului va intra în reparații, motiv pentru care, „în perioada următoare a stagiunii, în funcţie de evoluţia lucrărilor, vom adapta din mers proiectele artistice, pentru a nu priva spectatorii craioveni de spectacolele prezentate de instituţia noastră”, a anunțat managerul Antoniu Zamfir. Tot anul următor, între 5 și 25 martie, Teatrul Liric va efectua un turneu artistic în Germania, Elveţia şi Belgia unde va susţine aproximativ 15 reprezentații cu spectacole de operă „Aida”, „Boema”, „Carmen” şi cu opereta „Voievodul Ţiganilor”.

 

Filarmonica „Oltenia” pleacă în turneu estival… în oraș: concerte și mini-recitaluri în cele mai surprinzătoare locuri

Un eveniment inedit și cu totul special a deschis, pe 5 octombrie 2012, actuala stagiune a Filarmonicii „Oltenia”: un concert simfonic cu reputatul violonist Liviu Prunaru, căruia i-a fost înmânat, cu acel prilej, titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei. De altfel, cel mai important moment al stagiunii, din punct de vedere artistic, rămâne venirea muzician, de la 1 martie a.c., ca solist concertist al instituției, declară managerul Vlad Drăgulescu.

O stagiune cu „aer nou”

«A fost o stagiune plină de evenimente. Atât pe plan artistic, cât și organizațional, Filarmonica a traversat o stagiune bună. Pornind de la muzicienii invitați până la cei deveniți permanenți, putem spune că Orchestra și Corala Academică au avut multe plusuri de adunat. Am avut parte și de un record: peste 4.600 de copii ne-au trecut pragul în săptămâna Școala Altfel”. Orchestra a avut de susținut 12 concerte în acea perioadă și a făcut-o maiestuos», spune Drăgulescu.

„În aerul nou pe care instituția l-a adus în această stagiune” se înscriu, în opinia sa, și momentele inedite oferite de reputatul violonist și compozitor contemporan Alexander Balanescu, precum și proiectele noi, ca atelierul de creație cu instrumente neconvenționale, „Filarmonica merge la școală” ș.a. „Pe pagina noastră de Facebook sau pe site se găsește o întreagă arhivă, inclusiv de imagini, a manifestărilor desfășurate, ce poate evidenția aportul Filarmonicii, dar și al publicului, care ne-a răsplătit cu o prezență uneori neîncăpătoare în sală”, a mai precizat managerul.

Concert sub bagheta unui dirijor coreean, mâine-seară

Ultimul concert al stagiunii muzicale 2012-2013 va avea loc mâine-seară, fiind prezentat în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Coreeană și susținut de Orchestra Simfonică a instituției, condusă de dirijorul Jangwon Seo (Coreea de Sud), și de solistul Ciprian Oraveț (vioară). Nu va însemna însă că muzicienii vor intra în vacanță: îi veți putea asculta și aplauda și în stagiunea estivală, care va cuprinde câteva concerte susținute în sală, dar și în Piața „Mihai Viteazul”.

Completează programul lunilor iulie, august și septembrie două ample proiecte: „Turneu în oraș – în cadrul căruia vor fi susținute patru concerte cu „Anotimpurile” lui Vivaldi în patru cartiere craiovene, și „Filarmonica redescoperă orașul” – mini-recitaluri de aproximativ 30 de minute, în diverse locuri ale urbei, ce pot deveni microspații culturale, prezentate de formații muzicale restrânse (instrumentale, vocale sau mixte), urmate de discuții cu publicul. Tot pentru perioada verii se poartă încă discuții pentru organizarea a două turnee – unul în Bulgaria, altul în Franța.

„Requiem”-ul verdian va readuce melomanii în sală

Melomanii își vor putea relua locurile în sala de concerte pe 4 octombrie, când vor putea audia „Requiem”-ul de G. Verdi. Primele mari evenimente muzicale ale stagiunii vor fi, în toamnă, „Mozart ROCKS”, la Sala Polivalentă (1 noiembrie), și Festivalul „Craiova Muzicală”, ajuns la cea de-a 40-a ediție. «O colaborare mai strânsă cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, mai multe evenimente pentru copii, un parteneriat cu Universitatea din Craiova pentru „Vinerea studențească” la Filarmonică, concerte oferite de sponsori» sunt numai câteva dintre ideile conducerii care se vor materializate în noua stagiune.

 

Concerte în stagiunea estivală:

  • 28 iunie, sala Filarmonicii: „Dansuri simfonice” – concert susținut de Orchestra Simfonică (dirijor Constantin Grigore), solist Elvis Ciuculescu (violoncel)
  • 29 iunie, Piața „George Enescu”, București: concert în cadrul Bucharest Music Film Festival – Orchestra Simfonică (dirijor: Constantin Grigore), solist Alexander Balanescu
  • 4 iulie, sala Filarmonicii: concert susținut de Orchestra Simfonică (dirijor: Cristopher Petrie – Marea Britanie), soliști Octavian Gorun și Gabriel Niță (vioară)
  • 9 septembrie, sala Filarmonicii: „Bijuterii muzicale” – recital susținut de Geo Fabian (vioară)
  • 16 septembrie, Piața „Mihai Viteazul”: concert dedicat deschiderii noului an școlar – Orchestra Simfonică (dirijor: Alexandru Iosub)