Liderul Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, vicepreşedinte al PSD, Valeriu Zgonea, se arată surprins de faptul că trecerea Institutului Cultural Român în subordinea Senatului României provoacă o polemică atât de furtunoasă şi nu înţelege cum poate fi considerată această iniţiativă o „politizare” a Institutului, când lucrurile stau exact pe dos. Deputatul de Dolj consideră că Guvernul României doreşte depolitizarea ICR, care este în subordinea preşedintelui-jucător şi este condus de oameni care îi închină toată ziua osanale preşedintelui Traian Băsescu.
Într-un comunicat remis presei, Valeriu Zgonea declară că este convins că nu întreaga instituţie a promovat în mod organizat o propagandă pro-prezidenţială, «însă şeful ICR şi colaboratorii săi apropiaţi, cunoscuţi drept „intelectualii lui Băsescu” plimbaţi la Neptun cu avionul prezidenţial, plătiţi bine din banii publici, au fost numiţi pe criterii de „simpatii” politice şi au demonstrat acest lucru cu vârf şi îndesat, oricât s-ar lamenta acum în postura de „victime”».
Social-democratul este de părere că oamenii au dreptul să laude pe cine vor, “însă grav este faptul că pentru aceste servicii au primit funcţii şi bani. Iar acum îşi apără privilegiile şi recompensele”. «Nu îmi aduc aminte să fi fost vreun protest al oamenilor de cultură din România în momentul în care scriitorul Augustin Buzura a fost schimbat de la conducerea ICR, fără reţineri şi explicaţii adiacente, de Traian Băsescu, imediat ce acesta s-a instalat la Cotroceni. Nimeni nu a scos vreo vorbă, nimeni nu a cerut „azil cultural”, nimeni nu a vorbit despre ingerinţele politicului în cultură», afirmă Valeriu Zgonea.
Se impune o analiză în Parlamentul României a activităţii ICR
Parlamentarul subliniază faptul că USL nu doreşte politizarea Institutului Cultural Român sau a altor organisme publice, însă este îngrijorător că, în România, “controlul parlamentar asupra instituţiilor a ajuns să fie considerat un derapaj de la democraţie”.
“Nu ne dorim altceva decât promovarea şi finanţarea proiectelor pe criterii de profesionalism şi fără intervenţii şi decizii politice, precum şi transparenţă în cheltuirea banilor publici. Şi pentru a ne lămuri pe deplin cum stau lucrurile, preiau sugestiile unor oameni de cultură şi ale jurnaliştilor de a realiza, în Parlament, o dezbatere amplă, o analiză a activităţii ICR în ultimii 7 ani, discutând şi cu scriitorii şi artiştii finanţaţi consistent de ICR, văzând care e activitatea filialelor ICR din marile capitale ale lumii. Această analiză trebuie realizată pentru că este vorba despre o instituţie publică, cu un buget anual de vreo 10 milioane de euro, iar Curtea de Conturi a constatat nereguli importante în cheltuirea banilor publici. Prin urmare, se impune o evaluare corectă a situaţiei, fără implicaţii de natură subiectivă”, conchide Valeriu Zgonea.