Studiu Manpower: Un ritm activ al angajărilor pentru trimestrul următor

0
353

Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în România vor beneficia pentru trimestrul III/2011 de cele mai optimiste perspective de angajare din ultimii trei ani, conform Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, publicat recent de Manpower România.

Studiul, la care au participat 765 de angajatori români din cele zece sectoare de activitate din opt regiuni, indică un ritm activ al angajărilor pentru trimestrul următor, cu 28% dintre angajatori anticipând creşteri de personal. Doar 8% din ei se aşteaptă la diminuări în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, iar un procent semnificativ de 63% nu anticipează nicio schimbare. Previziunea Netă de Angajare de 20% este cea mai optimistă din trimestrul IV/2008 până în prezent şi una din cele mai puternice perspective din regiunea EMEA. “Suntem optimişti în ceea ce priveşte rezultatele studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru trimestrul următor”, a declarat Valentin Petrof, Country Manager al Manpower România.

Climat stabil privind angajările în Sud-Vest

La nivel regional, angajatorii din toate cele opt regiuni analizate prognozează o creştere a nivelului angajărilor pe parcursul Trimestrului III/2011. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de angajatorii din Sud-Est,  unde Perspectiva Netă de Angajare se ridică la +35%. Creşteri solide ale volumului de personal sunt anticipate atât în Nord-Vest, cât şi în Sud, unde sunt raportate previziuni de +23%, iar angajatorii din Vest prognozează că piaţa muncii va fi caracterizată de un climat activ în ceea ce priveşte angajările, cu o Perspectivă de +22%. Un climat stabil privind angajările este previzionat atât în Sud-Vest, cât şi în Centru, unde previziunea se situează la un procent de +18%.

“Aşteptările privind activitatea de angajare sunt cele mai puternice din ultimii trei ani, fiind determinate de un grad ridicat de optimism ce caracterizează angajatorii din sectoarele Industria Prelucrătoare şi Construcţii. Previziunea Netă de Angajare din România este una din cele mai solide din regiunea EMEA. De asemenea, se observă semne de îmbunătăţire a activităţii de angajare la nivel regional şi la nivel de sectoare, indicând faptul că angajatorii sunt din ce în ce mai încrezători în revenirea pieţei forţei de muncă” a mai spus Valentin Petrof.

Industria extractivă raportează planuri robust

Comparând sectoarele de activitate, angajatorii din toate cele zece sectoare de activitate analizate prognozează o creştere a activităţii de angajare pe parcursul trimestrului III/2011. Angajatorii din sectorul Industria extractivă raportează planuri robust de angajare cu o Previziune Netă de Angajare de +34%. Perspective puternice de angajare sunt anticipate în sectorul Construcţii şi în sectorul Industria Prelucrătoare, cu Previziuni de +27%. Prognoza pentru sectorul Hoteluri şi Restaurante se situează la un nivel sănătos de +25%, iar angajatorii din sectorul Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul raportează o Previziune de +22%. Previziunile pentru sectoarele Construcţii, Industria Prelucrătoare, Industria Extractivă şi Hoteluri şi Restaurante au atins cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent.

În 35 din 39 de ţări – raportări pozitive

Perspectivele de angajare rămân variate în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), cu tendinţe pozitive în 17 dintre cele 21 de ţări participante la studiu. Perspectivele s-au îmbunătăţit atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de perioada similară a anului trecut în 13 dintre ţările analizate. La fel ca în trimestrul II/2011,  cele mai solide planuri de angajare la nivel regional se manifestă în state est-europene, precum Turcia, România, Bulgaria şi Polonia, pe când cele mai descurajante sunt anticipate în Spania, Grecia şi Italia.  De notat este faptul ca sectorul Industria Prelucrătoare pare să dea semne de recuperare la nivelul întregului continent (Europa), cu perspective de angajare îmbunătăţite în 16 dintre cele 20 de ţări participante la studiu, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În celelalte regiuni, aşteptările privind activitatea de angajare au valori pozitive în 35 dintre cele 39 de ţări şi teritorii analizate, cu Previziuni Nete de Angajare îmbunătăţite faţă de trimestrul anterior în 20 de ţări şi teritorii, iar faţă de trimestrul III/2010 în 24 de ţări şi teritorii.

India, Brazilia, Taiwan, Turcia şi Singapore – cele mai căutate

Intenţiile de angajare pentru următoarele trei luni sunt cele mai puternice în India, Brazilia, Taiwan, Turcia şi Singapore, în timp ce activitatea de angajare raportată pentru Spania, Grecia, Italia şi Irlanda prezintă valori negative şi sunt de altfel cele mai slabe previziuni. “Îmbunătăţirile resimţite faţă de perioada similară a anului trecut, în toate regiunile participante la studiu, ne determină să fim încrezători în privinţa evoluţiei pieţei muncii; mai mult decât atât, pieţele emergente continuă să indice şi ele tendinţe ascendente. Cu toate acestea, companiile arată o oarecare precauţie – atitudinea lor poate fi rezumată la formula „reticenţă la schimbare”, însă lucrurile par a se îndrepta către schimbare. Fiecare piaţă prezintă deficienţe la nivelul surselor de candidaţi disponibili, iar provocările sunt într-o continuă creştere. Deficitul de personal talentat se află în continuă creştere şi va afecta cu siguranţă toate sectoarele de activitate şi toate economiile la nivel global în contextul Erei Resurselor Umane” a afirmat Jeffrey A. Joerres, preşedinte şi CEO al ManpowerGroup.

Următorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 13 septembrie 2011 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru trimestrul IV/2011.

***

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor. Studiul este unic din punctul de vedere al amplorii sale, al scopului şi al sferei de aplicare, duratei şi ariei de interes. Studiul se realizează de aproape 50 de ani şi este unul dintre cele mai credibile studii din lume privind activitatea de angajare. Studiul se bazează pe intervievarea unui număr de peste 63.000 de angajatori din sectoarele public şi privat din 39 de ţări şi teritorii, pentru măsurarea perspectivelor de angajare în fiecare trimestru.

***

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este disponibil pentru 39 de ţări şi teritorii. Studiul a început în Statele Unite şi Canada în 1962, iar Marea Britanie a fost adăugată în 1966. Mexic şi Irlanda au lansat Studiul în 2002, iar alte 13 ţări au fost adăugate în 2003. Noua Zeelandă s-a alăturat programului în 2004, China, India, Elvetia şi Taiwan s-au alăturat în 2005, Peru, Costa Rica, Africa de Sud şi Argentina – în 2006, Republica Cehă, Columbia, Grecia, Guatemala, Polonia şi România – în 2008.

***

Manpower este prezent în România din 2003, având deschise până în prezent 11 agenţii în opt oraşe (Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj, Iaşi, Ploieşti, Craiova şi Piteşti), urmărind extinderea reţelei la nivel naţional în cel mai scurt timp.