Cum poate UE să ajute statele membre?

0
543

În cadrul sondajului, europenii au fost întrebați în ce domenii statele membre pot beneficia cel mai mult de sprijinul UE pentru a concepe și a pune în aplicare reforme.  Iată răspunsurile:

  • 42 % dintre europeni consideră că UE ar putea promova schimbul de bune practici între statele membre;
  • 42 % confirmă importanța sprijinului acordat de UE statelor membre în gestionarea crizelor, cum ar fi pandemiile, dezastrele naturale sau conflictele;
  • 34 % consideră că UE ar putea furniza statelor membre cunoștințe și expertiză pentru conceperea și punerea în aplicare a reformelor;
  • 34 % sunt de părere că UE ar putea oferi sprijin financiar pentru reformele statelor membre;
  • 31 % consideră că UE ar putea contribui la îmbunătățirea aptitudinilor și a competențelor în administrațiile publice ale statelor membre.

Europenii își doresc o administrație publică mai eficientă

Conform sondajului, administrațiile publice din statele membre ar putea fi mai eficace și mai eficiente. De exemplu, peste 45 % dintre cetățeni consideră că administrația publică din țara lor este complexă, împovărătoare și lentă.

Pentru o încredere sporită în administrația publică a țării lor, europenii consideră că aceasta ar trebui să fie mai puțin birocratică (52 %) și mai transparentă (44 %) în ceea ce privește deciziile și utilizarea fondurilor publice. Aproximativ o treime dintre respondenți consideră că o mai bună comunicare și o interacțiune simplificată cu cetățenii, precum și funcționari publici mai bine calificați ar contribui la îmbunătățirea încrederii în administrația publică.

Aproape jumătate dintre europeni consideră că administrația publică ar trebui să fie mai aproape de cetățeni, prin utilizarea unor diverse canale de comunicare directă, inclusiv interacțiuni în persoană, precum și că ar trebui să ofere informații mai clare cu privire la proceduri și servicii. Europenii își doresc totodată mai multe servicii digitale (31 %) și servicii de e-guvernare mai ușor de utilizat (35 %).