Ştiinţa termină campionatul pe locul 3

0
643

Chiar dacă marele deziderat, titlul, nu s-a îndeplinit nici anul acesta, Ştiinţa bifează încă  o stagiune reuşită, terminând campionatul pe locul 3. E sigură de acest lucru, cu o etapă înainte de final, după ce Sepsi a pierdut cu 2-1 în deplasarea cu Clinceni.

De trei ori în ultimele patru sezoane, alb-albaştrii s-au clasat pe podium (două locuri 3 şi un loc 2), iar o dată pe locul 4, confirmând revenirea în topul fotbalului românesc. Pentru a ne da seama mai clar unde se află Ştiinţa acum, de 23 de ani, din 1995 şi până în 2018, echipa-fanion a Olteniei nu a mai terminat vreun campionat pe podium, iar din 2000 şi până în 2017 nu a jucat deloc în cupele europene. În schimb, la acest moment are patru prezenţe consecutive în Europa, iar acum este aproape de a cincea. Ştiinţa se poate califica în Conference League atât prin campionat, cât şi prin intermediul Cupei României. Ştiinţa a câştigat trofeul în 2018 şi sâmbătă are ocazia de a-l cuceri încă o dată, pentru a opta oară în istoria sa. Preţ de un sfert de secol, din 1993 şi până în 2018, în Bănie nu poposise niciun trofeu. Ba chiar se pustiise Bănia de fotbal, echipa şi-a pierdut spiritul şi în cele din urmă n-a mai fost nimic, nimic…Sunt de punctat astfel de statistici, de amintit, fiindcă, de ciuda unor rateuri ale Ştiinţei, s-au găsit câţiva care să ridice în slăvi “performanţe” de genul câştigarea eşalonului al doilea.

Sigur, Ştiinţa a dezamăgit oarecum în acest sezon, nereuşind nici să ia titlul şi nici să etaleze un joc atractiv, a avut evoluţii fade, fiind destul de pragmatică. Numai că un sezon terminat pe locul 3 şi cu şansa câştigării unui trofeu sau două, dacă vor fi adjudecate Cupa şi Supercupa, nu poate fi nici pe departe unul nereuşit.

Mai sunt două meciuri. Ultimul, cu Clinceniul, nu mai are vreo importanţă. Chiar nu s-ar supăra nimeni să fie pierdut, măcar ca Botoşaniul să termine pe 6. Dar sâmbătă e marea finală, la Ploieşti, locul de unde Ştiinţa s-a întors cu primul trofeu din istoria sa, în 1974. După 47 de ani, ar fi cazul zugrăvirii unei noi pagini de istorie, o dată cu instalarea în vitrină a Cupei cu numărul 8.