Trei evenimente muzicale, săptămâna viitoare, la Filarmonica „Oltenia”

0
235

Săptămâna viitoare, Filarmonica ”Oltenia” a pregătit trei evenimente muzicale pentru toate vârstele și gusturile, toate cu începere de la ora 19:00.

Astfel, marți 22 mai, doi pianiști de talie internațională, Ana Mirabela Dina (născută în Craiova, stabilită în Germania) și brazilianul Clovis Alessandri, vor susține un recital de pian la patru mâini cu un repertoriu divers – Poulenc, Debussy, Mignone, Escobar, Milhaud. Publicul se va reîntâlni cu cei doi artiști vineri seara, 25 mai, când vor interpreta Concertul pentru două piane și orchestră de Francis Poulenc, sub bagheta maestrului Matei Corvin, director fondator şi dirijor al Cape Town Concert Orchestra, Africa de Sud.

Între cele două evenimente, miercuri, 23 mai, iubitorii muzicii sunt invitaţi să asculte concertul coral de muzică românească „De la maeştri la discipoli” cu program integral românesc, multe lucrări fiind prezentate în primă audiţie. Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” se va afla sub conducerea muzicală a trei dirijori: Eugen Petre Sandu, Pavel Şopov şi Manuela Enache.

MARȚI,  22  MAI  2018,  ORA  19:00

Sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova

 

Ana Mirabela Dina şi brazilianul Clovis Alessandri, într-un recital de pian la patru mâini

În program:

Francis Poulenc: Sonata, FP 8 (1918)

Claude Debussy: „Six épigraphes antiques”, L. 131 (1915)

Francisco Mignone: „Congada” (1921)

Ayrton Escobar: „Seresta” (1970)

Darius Milhaud: Suita „Boul pe acoperiș” (1919/20)

Preţuri bilete: 15 lei; 10 lei (elevi, studenţi, pensionari)

 

Ana Mirabela Dina s-a născut la Craiova în anul 1976. Deja la vârsta de zece ani a debutat, interpretând Concertul în Re major pentru pian de Joseph Haydn împreună cu Orchestra Filarmonicii ”Oltenia” – Craiova. Începând cu anul 1990, Ana Mirabela Dina concertează  în Marea Britanie, în Italia, Franța, Germania și în Statele Unite ale Americii. După absolvirea Liceului de Muzică ”Dinu Lipatti” din București (promoția 1995), este admisă la Hochschule für Musik (Conservatorul de Muzică) – Köln, la clasa prof. Karin Merle. În cariera tinerei pianiste, anul 1998 va fi marcat de un dublu debut la Berlin, o dată la Berliner Philharmonie (Filarmonica din Vest), când a interpretat Concertul în Re Major, K. 537, ”al Încoronării”,  de W. A. Mozart, în compania Deutsche Symphonie Orchester, și apoi, la Konzerthaus am Gendarmenmarkt (Sala Filarmonicii din Est), unde a cântat Concertul nr. 2  in Si bemol major de J. Brahms. În septembrie 1999, Ana Mirabela Dina a câștigat, la Buenos Aires, Premiul I la Concurso Internacional de Piano ”Martha Argerich” (ediția I). A fost invitată la Festivalurile ”Martha Argerich” de la Beppu (Japonia), Buenos Aires (Argentina) și Lugano (Elveția) unde, în 2003, a cântat împreună cu Martha Argerich (în concertul final) Suita ”Spărgătorul de nuci” pentru două piane de P. I. Ceaikovski (apărută și pe CD la EMI sub titlul ”Martha Argerich and Friends”). Începând din anul 2007, Ana Mirabela Dina activează în calitate de profesor de pian la Hochschule für Musik – Köln.

Pianistul brazilian Clovis Alessandri a studiat la universitățile din Goias și Rio de Janeiro. După ce și-a terminat studiile de Drept și Muzică și a câștigat premii la câteva concursuri de pian, a fost acceptat la Musikhochschule din Köln, Germania, la clasa profesor Aloys Kontarsky, o autoritate în domeniul muzicii contemporane, de secol XX. Mentorii săi din Brazilia au fost pianiștii Arnaldo Estrella, Belkiss Spencieri și compozitorul Camargo Guarnieri. A urmat cursuri de masterat cu profesori legendari precum Bruno Seidlhofer și Gyorgy Sandor. Afinitatea sa pentru muzica franceză l-a condus în Franța, unde a studiat cu  “grandes dames”, cum ar fi Magda Tagliaferro, Jeanne-Marie Darré și Eliane de Richepin. După terminarea studiilor muzicale, s-a stabilit în orașul Germania, în calitate de profesor la departamentul de muzică al Universităţii din Köln, susţinând în paralel concerte ca solist și recitaluri –  muzică de cameră. Activitatea sa de muzician l-a dus în mai multe țări – Brazilia, Mexic și SUA, precum și Germania, Franța și Italia. În Brazilia, a fost unul dintre primii pianişti care au cântat Concertul pentru pian de Alfred Schnittke. Pe lângă repertoriul tradițional, pianistul şi-a dedicat mulți ani pentru a familiariza  publicul din Europa și America de Nord cu muzica latino-americană pentru pian, în special cu cea semnată de compozitori brazilieni.

 

 MIERCURI,  23  MAI  2018,  ORA  19:00

Sala de concerte – Filarmonica „Oltenia” Craiova

Concert coral de muzică românească „De la maeştri la discipoli”

INTERPRETEAZĂ: CORALA  ACADEMICĂ  A  FILARMONICII  „OLTENIA”

DIRIJORI: EUGEN  PETRE  SANDU, PAVEL  ȘOPOV, MANUELA  ENACHE

În program:

Eugen Petre Sandu: La Steaua

Irina Odăgescu: La ivit de zori; Cântând plaiul Mioriței

Eugen Petre Sandu: Descântec de ploaie

Dan Dediu: Trinklied

Eugen Petre Sandu: Rugă; Am visat; Leagăn; Semeni fulgi (primă audiție); Sonet (primă audiție absolută); Nașterea nou-nenăscutului (primă audiție absolută)

Dragoș Alexandrescu: Tatăl nostru

Sorin Vulcu: Luminânda

Gheorghe Oprea: Când mândra

Grigore Cudalbu: Biss (primă audiție)

Dan Buciu: Frumoasă luna mai (primă audiție)

Diana Vodă: Crocodille (primă audiție)

Preţuri bilete: 15 lei; 10 lei (elevi, studenţi, pensionari)

 Eugen Petre Sandu: «Evenimentul „De la maeştri la discipoli” este un omagiu adus unor personalităţi ale vieţii muzicale româneşti, în anul Centenarului Marii Unirii, respectiv pe palierul muzicii corale naţionale. Am căutat să fie evindenţiate cele mai reprezentative figuri ale coralităţii româneşti, pornind de la Irina Odăgescu şi Dan Buciu, ajungând la regretaţii Sorin Vulcu, Dragoş Alexandrescu şi George Oprea. Aceştia şi-au pus amprenta asupra unoi noi generaţii de compozitori şi dirijori valoroşi care fac parte din acest program: Diana Vodă, Grigore Cudalbu şi Eugen Petre Sandu care, datorită preocupărilor plurivalente, au reuşit să se impună atât creativ, cât şi interpretativ, prin conducerea unor formaţii corale reprezentative în plan naţional şi european».

 

VINERI,  25  MAI  2018,  ORA  19:00

Sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova

Concert pentru două piane sub bagheta maestrului Matei Corvin

 ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  „OLTENIA”

DIRIJOR: MATEI  CORVIN (AFRICA DE SUD)

SOLIȘTI: ANA  MIRABELA  DINA (pian), CLOVIS  ALESSANDRI (pian, BRAZILIA)

În program:

George Enescu: Menuet lent din Suita I în Do major pentru orchestră, op. 9

Francis Poulenc: Concertul în Re minor pentru două piane și orchestră, FP 61

Claude Debussy: „Ibéria” din ciclul „Images” pentru orchestră

Maurice Ravel: Rapsodia spaniolă pentru orchestră

Preţuri bilete: 30 lei; 15 lei (elevi, studenţi, pensionari); concert în abonament (7)

 

Matei Corvin s-a născut în România şi a urmat studiile de specialitate la Liceul de muzică din Bucureşti, la clasa de flaut îndrumată de Virgil Frâncu. Începe încă din anii de liceu o bogată activitate de scenă şi de înregistrări pentru Radioteleviziunea Română. După ce şi-a perfecţionat studiile de dirijat cu Bernhard Gueller (unul dintre cei mai renumiţi discipoli ai lui Sergiu Celibidache), în anul 1997 a început o bogată carieră de dirijor. În anul 2000 a fost numit director muzical şi prim dirijor al orchestrei Cape Town Sinfonia (Africa de Sud), iar în 2001 director fondator şi dirijor al Cape Town Concert Orchestra. Este de asemenea director muzical şi prim dirijor al orchestrei simfonice a Universităţii din Stellenbosch. A colaborat cu majoritatea orchestrelor din România, printre care filarmonicile din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timişoara, Ploieşti, Sibiu, Craiova, Piteşti, Botoşani şi Râmnicu Vâlcea. În prezent colaborează cu orchestre din Africa de Sud, România, Ucraina, Bulgaria şi Italia şi are angajamente viitoare în Belgia şi Italia. Printre colaborările sale de excepţie se numără concertul cu regretatul Luciano Pavarotti din Africa de Sud şi acela cu Filarmonica din Johannesburg, unde l-a acompaniat pe legendarul Pinchas Zukerman.