Pentru a ajuta companiile româneşti să intensifice schimburile comerciale / Parteneriat între IFC şi Banca Comercială Română

0
283

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale şi Banca Comercială Română (BCR) îşi unesc forţele pentru a extinde disponibilitatea de finanţare a schimburilor comerciale pentru importatorii şi exportatorii din România, pentru a ajuta la stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă.

IFC a acordat BCR o linie de credit comercial de 50 milioane de dolari în cadrul Programului de Finanţare a Comerţului Global („GTFP”), care sprijină comertul în pieţele emergente prin acordarea de garanţii parţiale sau totale pentru tranzacţiile comerciale individuale garantate prin ratingul triplu-A al IFC. BCR, membră a grupului Erste, a aderat la program în calitate de bancă emitentă. Participarea la program va permite BCR, cel mai important intermediar pentru finanţarea comerţului din România, să îsi extindă aria de acoperire la băncile din întreaga lume, pentru a susţine intrarea companiilor româneşti pe noi pieţe, precum si pentru a spori legăturile comerciale pe teritoriul întregii Uniuni Europene si în afara acesteia. „Ne concentrăm pe sprijinirea exportatorilor şi a productiei bazate pe lanţul de aprovizionare pentru că am văzut o creştere economică bazată pe export excelentă, precum si companii care îsi reduc riscurile menţinând în acelasi timp cifra de afaceri. Ne-am angajat să ajutăm progresul economiei, în special prin utilizarea intermedierii financiare pentru a stimula comerţul şi spiritul antreprenorial”, a declarat Sergiu Manea, vicepresedinte Corporate & Markets al BCR.

21.000 de garantii în valoare totală de 36 miliarde de dolari

De la începuturile sale în 2005, premiatul Program de Finantare a Comertului Global al IFC a emis peste 21.000 de garantii în valoare totală de 36 miliarde de dolari băncilor privind obligatiile de plată legate de comerţ ale clienţilor săi, instituţii financiare din pieţele emergente. Programul include mai mult de 280 de bănci partenere în peste 95 de ţări din pietele emergente. „Prin programul nostru de finantare a comerţului, IFC direcţionează finanţarea atât de necesară către economii care au nevoie să extindă oportunităţile comerciale globale pentru firmele locale”, a spus Marcos Brujis, Director IFC pentru Industrie Globală, grupul Institutii Financiare. „Accesul la finanţarea comertului este deosebit de important pentru întreprinderile mici şi mijlocii care depind de comerţul transfrontalier pentru a rămâne viabile şi care caută noi oportunităţi de dezvoltare.”

***

Despre IFC :

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare institutie de dezvoltare globală axată exclusiv pe sectorul privat. Lucrând cu întreprinderi private în circa 100 de ţări ne folosim capitalul, experienta si influenta pentru a ajuta la eliminarea sărăciei extreme şi pentru a promova prosperitatea comună. În anul financiar 2014 am asigurat finantare de peste 22 miliarde de dolari pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în tările în curs de dezvoltare si pentru a aborda cele mai presante provocări pentru dezvoltare. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să accesati www.ifc.org