Mii de craioveni au vizitat Muzeul Olteniei

0
356

Noaptea Muzeelor i-a scos din case în număr mare pe craioveni. Câteva mii au vizitat, sâmbătă seara, expoziţiile celor trei secţii ale Muzeului Olteniei – Ştiinţele Naturii, Etnografie şi Istorie-Arheologie –, potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii instituţiei.

De un succes deosebit s-au bucurat planetariul digital, deschis de nici o jumătate de an, unde oamenii au aşteptat zeci de minute pentru o „călătorie” în Univers, şi expoziţia „Arme albe şi de foc” din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, vernisată la începutul lunii aprilie în clădirea nouă a instituţiei, unde s-au format cozi pentru vizitare.

Senzaţie a făcut însă şi expoziţia „Oltenia – Terra Fossilis”, ce cuprinde reconstituirile scheletelor de mastodont descoperite în anul 1928 la Stoina (Gorj) şi de urs găsit la Peştera Muierilor. La Casa Băniei, spectacolul tradiţiilor populare a atras, de asemenea, un număr impresionant de vizitatori, pentru cei mici deosebit de atractivă dovedindu-se a fi aici expoziţia „Memoria păpuşilor jucate”.

Afluenţa publicului – îndeosebi în intervalul orar 20.00 – 23.00 – nu i-a luat însă prin surprindere pe muzeografi, aceştia având experienţa anului trecut, când aproximativ 10.000 de craioveni au trecut pragul Muzeului Olteniei în Noaptea Muzeelor. Deşi aceştia au acces la cele trei secţii ale instituţiei şi în week-end, iar costul unui bilet este modic (2,5 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi), spun că preferă să (re)vină pe 18 mai pentru atmosfera extraordinară.

Spre deosebire de anul trecut, liber la vizitare a fost acum şi la Secţia de Istorie-Arheologie, chiar sâmbătă, 18 mai – când s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Muzeelor – aceasta fiind inaugurată cu două expoziţii cu tematici reprezentative pentru zona Olteniei: „Gârla Mare” – un periplu al ceramicii străvechi şi „Descoperă harta în umbre” – Oltenia povestită prin hărţi.