Trei angajaţi ai MAI, condamnaţi de Curtea de Apel Craiova în dosarul lui „Enache Mafiotul”

0
312

Curtea de Apel Craiova a soluţionat apelul în dosarul grupării de cămătari conduse de Constantin Enache zis „Mafiotul”. Cele 18 persoane trimise în judecată, care au beneficiat de clemenţă pe fond, la Tribunalul Olt, s-au ales, majoritatea, cu pedepsele mărite în urma apelului. Mai mult decât atât, judecătorii craioveni i-au găsit vinovaţi de aderare la grup infracţional organizat şi şantaj şi i-au condamnat la câte 4 ani de închisoare cu executare şi pe cei trei angajaţi ai MAI – doi poliţişti de la IPJ Olt şi un jandarm de la IJJ Olt – folosiţi de Enache pe post de recuperatori. „Mafiotul” a rămas cu pedeapsa de 12 ani închisoare primită pe fond. Sentinţa, pronunţată miercuri, 17 aprilie a.c., nu este definitivă, astfel că toţi inculpaţii au făcut deja recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Reamintim că, la jumătatea lunii septembrie 2010, poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT Craiova demarau o acţiune de mare amploare în mai multe localităţi din judeţul Olt, pentru destructurarea unei grupări de cămătari foarte violenţi, coordonată de Constantin Enache zis „Mafiotul”, din comuna olteană Brebeni. După cum precizau anchetatorii la momentul respectiv, ca urmare a dobânzilor foarte mari percepute, care ajungeau în unele cazuri şi până la 300%, membrii grupării şi-au deposedat victimele prin şantaj, ameninţări şi chiar violenţe, de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau, obţinând în acest fel venituri ilicite de peste un milion de euro. Mai mult, potrivit procurorilor DIICOT, „Mafiotul” cooptase în gruparea sa şi doi poliţişti ai IPJ Olt, Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, dar şi un jandarm de la IJJ Olt, Ioan Cosma, pe care îi folosea pe post de recuperatori.

Procurorii au trimis în judecată, în acest dosar, în februarie 2011, 18 inculpaţi, peste 20 de părţi vătămate fiind audiate pe parcursul procesului. După un proces care a durat un an şi jumătate, în iulie 2012, judecătorii de la Tribunalul Olt au pronunţat sentinţa în dosar. Cea mai mare pedeapsă a primit-o liderul grupării, Constantin Enache, zis Mafiotul, acesta fiind condamnat la 12 ani de închisoare, cu executare. O parte din inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiunea de aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, care le-ar fi adus pedepse consistente, aşa că au scăpat cu închisoare cu suspendare sau cu pedepse cuprinse între trei şi şapte ani de detenţie, iar cei trei angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv poliţiştii şi jandarmul, au fost achitaţi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina lor, Marius Veţeanu primind o amendă administrativă de 1.000 lei.

Achitaţi pe fond, condamnaţi la apel

Atât inculpaţii, cât şi procurorii au făcut apel, soluţionat de Curtea de Apel Craiova miercuri, 17 aprilie a.c. Judecătorii craioveni au admis apelul procurorilor şi, în majoritatea cazurilor, au mărit pedepsele pronunţate de Tribunalul Olt. Mai mult decât atât, toţi cei achitaţi pe fond, inclusiv poliţiştii şi jandarmul, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi. Potrivit încheierii de şedinţă, Constantin Enache a rămas cu 12 ani de închisoare, Iancu Stancu a primit 7 ani şi 6 luni de închisoare (faţă de 5 ani şi 3 luni cât primise la Tribunalul Olt), Viorel Mangâru a primit 8 ani de închisoare (faţă de 5 pe fond), Alexandru Rotariu a „crescut” de la 7 ani la 7 ani şi 6 luni de închisoare, poliţiştii Marius Veţeanu şi Claudiu Paţa au primit câte 4 ani de închisoare pentru aderare la grup infracţional organizat şi şantaj, Giani Budor şi Marin Stoiculescu au rămas cu câte 4 ani de închisoare, Nicu Stoiculescu a ajuns de la 3 ani, la 4 ani şi 6 luni de închisoare, Dănuţ Tudor – de la 4 la 7 ani de închisoare, Ştefan Dincă (achitat pe fond) a primit 3 ani de închisoare, Adrian Moţog – de la 5, a ajuns la 7 ani de închisoare, Marin Mihai a primit 4 ani de închisoare, Mihail Stoiculescu a ajuns de la 2, la 4 ani de închisoare, Adrian Alecsandru de la 3, la 4 ani şi 6 luni închisoare, Eugenia Radu de la 3, la 5 ani de închisoare, iar jandarmul Ioan Cosma şi Ene Mozoc au primit şi ei tot câte 4 ani de închisoare. Cu toţii au declarat deja recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.