Craiova sărbătoreşte „Ziua Pământului”

0
405

După ce pe 31 martie a.c. am fost invitaţi să stingem simbolic lumina pe parcursul celor 60 de minute ale „Orei Pământului”, populaţia Terrei se pregăteşte acum să celebreze, pe 22 aprilie, „Ziua Pâmântului”. Oameni din 175 de ţări vor milita în această zi pentru un viitor mai curat şi mai verde.  Şi Craiova se alătură acestui ideal, cu o serie de manifestări pe teme ecologice, organizate de Universitate în parteneriat cu Primăria Municipiului.  Activităţile au caracter educativ pentru a proteja natura şi se vor derula în perioada 22- 26 aprilie a.c., în unităţile de învăţământ, în instituţii de cultură, dar şi în aer liber.

Sărbătoarea îşi are începuturile în urmă cu 42 de ani, când senatorul american Gaylord Nelson a ajuns la concluzia că trebuie atrasă atenţia asupra pericolelor ce pot fi provocate din pricina degradării mediului înconjurator, a poluării şi problemelor climaterice.  Astfel, pe 22 aprilie 1970 a avut loc în Statele Unite una dintre primele manifestaţii ecologiste de anvergură, la care au participat milioane de oameni.

În anul 2009 ONU a instituit data de 22 aprilie drept sărbătoare oficială a planetei şi  peste 200 de milioane de oameni din 141 de ţări au participat în diferite moduri la  „Ziua Pământului”.

Astăzi “Ziua Pamântului” este sărbătorită pe plan internaţional ca o expresie comună, ca o dorinţă publică de a  educa şi mobiliza oamenii din întreaga lume în vederea protejării mediului înconjurator, prin acţiuni la nivel personal, comunitar, naţional şi internaţional.

În acest an, oameni din 175 de ţări vor milita de „Ziua Pământului” pentru un viitor mai curat şi mai verde. Şi Craiova se alătură acestui ideal. Cu acest prilej vor fi organizate expoziţii, concerte şi chiar acţiuni prin care se aşteaptă sugestii de la cetăţenii urbei pentru ecologizare.

 

Programul activităţilor pentru „ Ziua Pământului” 

Duminică 22 aprilie 2012 ora 10.00 – Muzeul Olteniei –Secţia de Ştiinţele Naturii

– Deschiderea manifestărilor dedicate „Zilei Pământului”. (Invitaţi: Antonie Solomon – primarul municipiului Craiova, Dan Claudiu Danisor – rectorul Universităţii din Craiova, Mihai Fifor – directorul Muzeului „Olteniei”.)

– Deschiderea expoziţiei de obiecte din materiale reciclabile;

– Vizitarea expoziţiei „Terra Fosilis” din cadrul muzeului.

( În intervalul 23-27 aprilie 2012 – elevi de la şcolile craiovene vizitează gratuit expoziţiile).

Luni 23 aprilie 2012 ora 14.00 –  Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” –American Corner

– Sesiune de comunicări „Pentru un mediu mai curat” – participă lucrări ale studenţilor Universităţii din Craiova. Invitaţi: specialişti de la Agenţia Regională de Mediu Craiova şi Agenţia Apa – Jiu Craiova.

Marţi 24  aprilie 2012 intervalul 16.00- 20.00-  Piaţa „Mihai Viteazul”

– „Universul verde din jurul nostru” –afişaj liber de fotografii, inscripţii, postere pe teme legate de protecţia mediului

– „Cartea verde” – Sub sloganul „Arată că îţi pasă de oraşul tău” va fi deschis  un catalog de însemnări unde craiovenii vor putea lăsa mesajele şi sugestiile lor legate de acţiuni privind ecologizarea ce pot fi făcute în municipiul Craiova.

Marţi 24 aprilie  2012 ora 18.00-  Piaţa „Mihai Viteazul”

–         „Ecou” – Concert simfonic susţinut de Filarmonica „Oltenia” dedicat conştientizării şi sensibilizării cetăţenilor asupra problemelor care afectează mediul înconjurător.

Joi 26 aprilie ora 12.30- Colegiul „Carol I”

– „Earth Day”- gala filmului de educaţie ecologică

În intervalul  luni 23 aprilie 2012 – joi 26 aprilie 2012 în unităţi şcolare din Craiova se vor colecta materiale reciclabile (hartie, PET-uri, baterii, becuri), materiale ce vor fi predate S.C. Salubritate S.A. Craiova, vineri 27 aprilie 2012 .

 

Studiu privind efectele exploatării Terrei

Cel mai cuprinzător studiu realizat, sub egida Naţiunilor Unite, cuprinzând concluziile a peste 1.300 de experţi din 95 de ţări, demonstrează că maniera în care au fost până acum exploatate resursele naturale riscă să pună sub semnul întrebării posibilitatea Terrei de a asigura supravieţuirea generaţiilor viitoare, deoarece oamenii au modificat în mod dramatic, într-o perioadă extrem de scurtă de timp, majoritatea ecosistemelor.

Nivelul resurselor de apă potabilă şi de peşte este mult sub pragul care ar putea acoperi nevoile actuale, diversitatea regnului animal a fost redusă considerabil: între 10 şi 30% din speciile de mamifere, păsări şi amfibii sunt ameninţate cu dispariţia.

Realizatorii studiului  au creionat şi câteva sugestii prin care omenirea ar putea să mai slăbească jugul la care a fost înhămata natura. Dintre recomandările lor fac parte: schimbarea anumitor comportamente de consum, o mai bună educaţie, taxarea celor care poluează mediul înconjurător.