Avem al doilea paroh la Negotin

0
414

Preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, senatorul Viorel Badea, a participat la Sfânta Liturghiearhierească oficiată în biserica ortodoxă română din Malainiţa, de către Preasfinitul Părinte Dr. Daniil, Episcop al românilor-vlahilor din Serbia. Cu acest prilej, Cucernicul diacon Ştefan Şarampoi a fost hirotonit preot şi a fost numit al doilea paroh din Negotin. În cadrul acestui eveniment a fost reiterat importanţa prezenţei bisericii ortodoxe române în rândul românilor/vlahilor din valea Timocului, aceasta reprezentând o mare forţă de menţinere a unităţii şi identităţii spirituale şi etnice a acestora, întărindu-le credinţa şi ajutându-i să biruiască încercările grele. Din soborul de preoţi care au oficiat Sfânta Liturghie au făcut parte: Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrovici – vicar administrativ al Timocului, Preacucernicul Părinte Antonie Isac –  paroh al Borului, Preacucernicul Părinte Petru Măran – paroh al Seleuşului (Voivodina), Preacucernicul Părinte Ioan Liviu Micu – paroh al Deliblatei (Voivodina), Preacucernicul Părinte Moise Linţa – paroh al Uzdinului (Voivodina).

200 de români au participat la eveniment

La acest eveniment au participat peste 200 de români/vlahi timoceni, măicuţele Mănăstirii Sfânta Ana din Orşova, conduse de preacuvioasa stareţă Maica Iustina Popovici, precum şi numeroşi lideri ai românilor/vlahilor din Timoc printre care Predrag Balaşevici – preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Novita Neagoevic – vicepreşedinte al Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Zavişa Jurj – preşedintele Asociaţiei pentru Cultură a Românilor-Vlahilor din nord-estul Serbiei – Ariadnae Filum, Duşan Parvulovic – director al Federaţiei Românilor din Serbia, Tihan Matasarevic – preşedinte al Asociaţiei “Dunărea” şi alţii.

Un milion de români…

Timocul sau Valea Timocului este o regiune situată în nordul Peninsulei Balcanice (în estul Serbiei şi nord-vestul Bulgariei), de-a lungul văii râului Timoc şi în zonele montane adiacente acesteia. Este formată din judeţele sârbeşti Branicevo, Morava de Est, Bor şi Zajecar, precum şi din regiunea bulgară Vidin. În antichitate, regiunea era numită Tribalia (dupa tribali, o ramură a dacilor, care a trăit în nord-vestul Bulgariei de azi). În această regiune trăieşte astăzi o importantă populaţie românească, numită de către slavi vlasi, valahi, vlahi. Potrivit ziarului  “Borba”, din anii ’80, ca şi unui periodic belgradean de acum un deceniu, “Nasa Reci”, într-un articol semnat de istoricul sârb Dapcevic, se spune ca românii din Timoc numărau circa un milion de persoane. Este vorba de 200 de comune pur româneşti şi 200 de comune mixte, plus câteva oraşe cu populaţie majoritar românească.


După Sfânta Liturghie, senatorul Badea a avut o serie de întrevederi cu liderii românilor/vlahilor din Timoc cu care a trecut în revistă ultimele evoluţii ale situaţiei dificile în care se află comunitatea reprezentată de aceţtia. Totodată, senatorul român a folosit acest prilej pentru a informa românii/vlahii din Timoc despre desemnarea sa de către Consiliul Europei ca observator la alegerile din Serbia din 6 mai a.c.