La Casa de Cultură „Traian Demetrescu” are loc astăzi, ora 10.30, vernisajul unei expoziţii inedite, organizată de Asociaţia „Veteranmont” România şi dedicată Zilei Mondiale a Pământului, sărbătorită, anual, la data de 22 aprilie.
Sunt prezentate diplome primite de asociaţie în cadrul diferitelor competiţii de turism montan, diplome emise de asociaţie ca organizator de competiţii, fanioane, plachete, insigne şi cupe primite de membrii asociaţiei în cadrul competiţiilor de turism montan (unele cu vechime de peste 50 de ani), imagini foto deosebite surprinse în timpul drumeţiilor montane sau cu ocazia participării la diferite competiţii sau evenimente (sărbători populare, demonstraţii etc.), minerale (pietre) aduse din diferite vârfuri muntoase, busole de diferite tipuri şi vechimi utilizate în turismul montan, în ultima jumătate de secol, cărţi şi reviste în domeniu. De asemenea, va avea loc şi o videoproiecţie prin intermediul căreia vor fi prezentaţi o parte din membrii activi ai asociaţiei, precum şi secvenţe reprezentative din activitatea lor în domeniul turismului montan.
«Un panou cu fanioane, unul cu diplome şi un număr însemnat de plachete ne-au fost puse la dispoziţie de doamna Colocolnicov Natalia, din Braşov, o „tânără” de numai 84 de ani, iar busolele şi o parte din minerale aparţin neobositului Ostap Boiko, din Craiova, care în decursul timpului a avut realizări deosebite în mai multe ramuri sportive: orientare, alpinism, scufundări, speologie, organizare de competiţii etc.», a precizat Constantin Brânzan, preşedintele Asociaţiei „Veteranmont” din Craiova. „Avem ferma convingere că nu aţi văzut o astfel de expoziţie până acum! Din motive lesne de înţeles, o mare parte din exponate nu vor putea fi admirate decât la vernisaj, aşa că… nu rataţi ocazia!”, a adăugat acesta.
Eveniment-simbol al responsabilităţii civice în protecţia mediului, Ziua Mondială a Pământului a fost iniţiată în 1970, de senatorul american Gaylor Nelson, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta faţă de mediu. Primul an a antrenat într-o acţiune de plantare de arbori şi curăţenie a mediului înconjurător 20 de milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După două decenii, în 1990, evenimentul a devenit internaţional, fiind sărbătorit în fiecare an în aproape toate ţările lumii, inclusiv în România. Peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor perfect al planetei noastre. La începutul noului mileniu, alte 70 milioane de oameni din mai multe ţări au aderat la aceste activităţi. Au fost implicate, de asemenea, peste 4.000 de organizaţii nonguvernamentale din 170 de ţări ale lumii.