Pe platforma de recrutare eJobs.ro au fost publicate peste 15.000 de oportunități de angajare

0
321

Din data de 24 februarie până în prezent, pe platforma de recrutare eJobs.ro au fost publicate peste 15.000 de oportunități de angajare. Deși în ușoară scădere față de perioada similară, din cauza contextului geopolitic, numărul total de joburi se menține cu 19% mai mare față de perioada similară a anului trecut și peste nivelul din 2020. În același timp, în ultimele două săptămâni, se observă o creștere și în ceea ce privește numărul de locuri de muncă remote de la 5%, cât erau în perioada anterioară, la 7,7% din numărul total de joburi, potrivit datelor eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

„Venim după doi ani dificili, în care majoritatea companiilor și candidaților s-au adaptat la noile condiții de lucru remote. În contextul ridicării tuturor restricțiilor, tot mai mulți angajatori doresc să-și aducă echipele la sedii, măcar pentru câteva zile pe săptămână. Cu toate acestea, creșterea numărului de locuri de muncă din ultimele două săptămâni ne spune că sunt tot mai mulți angajatori care înțeleg că nevoia de flexibilitate a angajaților nu dispare odată cu restricțiile, ci rămâne cât se poate de reală. Însă, cu siguranță, revenirea la munca de birou și continuarea în sistem hibrid se vor accentua tot mai mult în perioada următoare. Angajările pe toate domeniile și industriile vor continua, chiar și în contextul incert în care ne aflăm, căci nevoia acută de personal rămâne o constantă pe piața muncii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

Principalele orașe cu cele mai multe joburi noi rămân București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași. Acestea au totalizat peste 10.000 de locuri de muncă noi publicate în ultimele două săptămâni. De asemenea, după o perioadă lungă de timp, primele trei orașe de provincie, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, nu mai reușesc nici să depășească, nici să egaleze oferta de joburi din Capitală.

Cele mai active domenii din punctul de vedere al recrutărilor în ultimele două săptămâni sunt Retail, Prestări Servicii, Call Center/BPO, IT&C și Industria alimentară. În ciuda incertitudinii cauzate de contextul actual, planurile de recrutare ale companiilor rămân în picioare, ținând cont de nevoia tot mai mare de angajați, care inclusiv în ultimii doi ani a fost constantă pentru aceste domenii și nu numai.

În ceea ce privește dorința candidaților de a-și găsi un loc de muncă, aceasta este la cote înalte chiar și în acest moment, când piața e în continuare favorabilă lor ca urmare  a puternicului deficit de talente resimțit pe toate palierele. De la începutul acestui an până în prezent, românii au depus peste 2,2 milioane de candidaturi pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România. Doar în ultimele 2 săptămâni s-au înregistrat peste 410.000 de aplicări, în ciuda incertitudinii generate de contextul actual.

Dacă e să ne uităm la apetența românilor pentru joburile remote, trendul rămâne unul ascendent: tot mai mulți angajați caută locuri de muncă flexibile, care să le permită să lucreze de acasă. Procentul de aplicări pentru joburile remote din ultimele două săptămâni este de 11,9%. În perioada anterioară, acesta era 10,9%, iar, în 2021, 9,5% dintre aplicări erau pentru locuri de muncă remote, în timp ce în același interval din 2020, 24 februarie-9 martie, doar 1,7% dintre candidaturi vizau joburile pe care le puteai face de acasă.

Din punctul de vedere al interesului românilor pentru joburile în afară, acesta rămâne unul scăzut. Aplicările din ultimele două săptămâni pentru locurile de muncă din străinătate sunt la același nivel cu perioada anterioară, respectiv 1,7% din oferta totală de joburi. Totuși, observăm o ușoară creștere față de 24 februarie-9 martie 2021 (când aplicările internaționale erau la 1,2%), însă sunt în continuare sub nivelul anterior declanșării pandemiei:în aceeași perioadă din 2020, 2,2% dintre aplicări mergeau către joburile din afară.

„În acest moment piața muncii funcționează la intensitate normală pentru că nevoia acută de talente nu poate fi pusă pe pauză. Angajatorii își continuă procesele de recrutare, iar candidații continuă să fie, în cele mai multe domenii, greu de convins și de fidelizat. E nevoie deci să fim în continuare cât se poate de creativi și de agili și să găsim soluții noi, care să răspundă nevoilor momentului”, mai spune Bogdan Badea.

În acest moment, peste 35.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pehttp://www.ejobs.ro/www.ejobs.ro.