Sărbătoarea teatrului, la „Colibri”

0
407

Spectacole, teatru interactiv, ateliere, expoziţie de costume şi Zilele Porţilor Deschise – de astăzi, timp de o săptămână!

poza 3Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”  celebrează şi anul acesta cele trei mari sărbători ale scenei mondiale: Ziua Internaţională a Teatrului pentru copii şi tineret – 20 martie; Ziua Internaţională a Marionetiştilor  – 21 martie; Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie.  Primele două se desfăşoară sub egida organizaţiilor ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret) şi UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor), iar cea de-a treia, sub egida ITI (Institutului Internaţional de Teatru).

spectacolSărbătoarea teatrului va fi marcată la „Colibri”, începând de astăzi, timp de o săptămână, prin mai multe reprezentaţii, teatru interactiv – „Cei trei purceluşi” (coordonatori: Geo Dinescu şi Marin Fagu), atelierele „Laboratorul creativ” (coord. Andreea Melinescu) şi cel de origami „Zbor de hârtie” (coord. Iulia Goanţă). De asemenea, până vineri, inclusiv, sunt „Porţi Deschise la electroColibri”, prilej pentru curioşi să viziteze culisele teatrului de animaţie, să interacţioneze cu oamenii din spatele spectacolelor care îi bucură cu poveşti şi păpuşi, indiferent de vârstă. La Craiova, graţie Teatrului „Colibri”, „Săptămâna Teatrului” a fost organizată încă din 2009, iar în acest an se doreşte a fi „o călătorie prin universul minunat al artelor spectacolului şi o voce pentru importanţa teatrului în educaţie şi cultură”.

Teatrul-Colibri-5În fiecare an, mesajele personalităţilor din lumea artistică mondială, desemnate să se adreseze publicului, au fost traduse, citite pe scene de teatru sau în instituţii de educaţie şi cultură, publicate în mass-media locale şi naţionale, reamintind rolul special pe care teatrul îl joacă în educaţie, în cultură, în evoluţia spirituală a popoarelor lumii. Mesajul cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului pentru copii şi tineret va fi rostit astăzi atât de preşedintele ASSITEJ, Yvette Hardie, cât şi de Francisco Hinojosa, unul dintre scriitorii care reprezintă literatura pentru copii din Mexic. „Copiii nu se pot duce singuri la teatru. Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret este un semnal pentru a demonstra dependenţa tinerilor de adulţii din jurul lor, care au un impact critic asupra artelor în general şi a teatrului în particular”, atrage atenţia, în mesajul său, Yvette Hardie.

poza 2Mesajului prilejuit de Ziua Mondială a Marionetiştilor şi Păpuşarilor (21 martie) îi va da citire Nancy Lohman Staub, originară din New Orleans, Louisiana, SUA. Ea a fost unul dintre editorii „Enciclopediei Mondiale a Artelor Marionetei” / „Encylopédie Mondiale des Arts de la Marionnette” şi continuă în postura de consilier ştiinţific. Mesajul de Ziua Mondială a Teatrului (27 martie) îi aparţine cunoscutei actriţe de teatru şi film Isabelle Huppert (Franţa).

***

afis_FINAL_saptamana teatrului 2017Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret este celebrată, pe 20 martie, începând din 2001, în peste 80 de ţări, de mii de companii teatrale. O sărbătoare a artelor spectacolului pentru copii, precum şi prilejul unei întâlniri aparte între creatori şi public…

Artişti păpuşari şi mânuitori de marionete din întreaga lume celebrează, pe 21 martie, Ziua Internaţională a Marionetiştilor – ocazie de a focaliza atenţia comunităţii artistice internaţionale, a tuturor instituţiilor şi a publicului, în general, asupra marionetei, a creativităţii şi inventivităţii ei. Ziua Teatrelor de Păpuşi şi Marionete a început să fie celebrată în urma deciziei Consiliului General al Uniunii Internaţionale a Artiştilor Marionetişti (UNIMA), reunit în iunie 2002, la Atlanta. Sărbătoarea a fost marcată, pentru prima dată, în India, în anul 2003, acum devenind o tradiţie ca instituţiile de gen din întreaga lume să marcheze acest moment prin diverse manifestări culturale.

poza 1Peste o săptămână, mai precis pe 27 martie (data deschiderii stagiunii la Teatrul Naţiunilor din Paris), va fi marcată Ziua Mondială a Teatrului, care celebrează, încă din 1962, forţa acestei arte de a reuni oamenii şi de a-i face să mediteze la posibilitatea de a contribui la înţelegerea şi pacea între popoare. În fiecare an, o personalitate din lumea teatrului sau din lumea culturii, cunoscută pentru calităţile sale de spirit, este invitată să-şi comunice gândurile sale despre teatru şi pacea între popoare. Acest Mesaj Internaţional este tradus în peste 20 de limbi şi va fi citit în faţa a zeci de mii de spectatori înaintea reprezentaţiei din ziua respectivă în teatrele din lumea întreagă.

***

Mesajul lui Francisco Hinojosa (Mexico City, 1954) cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret (20 martie):

sigla teatru pentru copii«(…) O poveste spusă adecvat pe scenă captivează fără dubii tinerii spectatori şi, într-un fel, îi transformă. După ce spectacolul se termină, lumea exterioară pare diferită: a fost atinsă de un spectacol ce le permite spectatorilor să vadă dincolo de suprafaţă. Şi, de obicei, o reacţie eliberatoare îi învăluie şi îi proiectează pe ei în anumite personaje şi scene. Diferit de solitudinea pe care ne-o oferă cititul, odată ce povestea face saltul către scenă, sentimentul se schimbă: acum este ceva ce se întâmplă chiar sub ochii noştri, ceva ce putem împărtăşi cu ceilalţi. Nu mai suntem singurii martori. Legenda prinde viaţă dincolo de imaginaţia noastră şi, oarecum, ne transformă în protagonişti, pentru că ne regăsim în personaje prin emoţii, temeri, dorinţe şi frustrări. Odată puse pe scenă, ficţiunea, muzica, dansul, cântecul, poezia, jocurile, magia sunt toate contopite armonic, alături de resursele tipice artelor teatrale: garderobă, lumini, scenariu, machiaj şi decor. Contribuţiile aduse moştenirii noastre culturale – cu accent pe literatură şi teatru – antrenează imaginaţia copiilor şi îi ajută în înţelegerea unui sens mai adecvat vieţii». (Traducere: Nichita Teodorescu)

***

Mesajul lui Nancy Lohman Staub (S.U.A.) cu ocazia Zilei Mondiale a Marionetiştilor (21 martie):

sigla UNIMA«În 1929, câţiva oameni pasionaţi de păpuşărie, din doar 7 ţări, au format Uniunea Internaţională a Marionetiştilor (UNIMA) pentru a promova şi a extinde această formă de artă. M-am alăturat UNIMA prin 1970 pentru a-mi satisface fascinaţia mea de-o viaţă pe care o am pentru păpuşi. Acum, datorită internetului, ne putem conecta uşor cu mii de oameni din toată lumea, care împărtăşesc aceeaşi gândire, depăşind astfel barierele naţionale, politice şi religioase. Programe, spectacole, conferinţe, cursuri şi workshop-uri înregistrate sunt la tot pasul, unele fiind chiar în timp real. Lucrări academice, publicaţii şi fotografii sunt doar la un click distanţă. Această popularitate a crescut dincolo de cele mai îndrăzneţe vise ale noastre şi ne oferă nenumărate oportunităţi de a forma coaliţii internaţionale şi de a lucra împreună pentru scopul nostru comun, acela de înţelegere reciprocă prin intermediul păpuşilor. (…)

Sute de păpuşari contemporani, din toată lumea postează pe internet fragmente live ale spectacolelor lor pentru a atrage audienţa. UNIMA susţine spectacolele, festivalurile, conferinţele şi publicaţiile live şi postează extrase ale acestora pe site-ul lor. Aşa cum şi-a dorit micul grup fondator, colectivul curent al UNIMA, format din peste 90 de naţiuni, cooperează indiferent de deosebiri. Expunerea tot mai dinamică şi în continuă creştere impune o mare responsabilitate faţă de publicul nostru, dar şi faţă de noi. Haideţi să celebrăm împreună, ca prieteni, Ziua Mondiala a Păpuşarilor, cu dăruire faţă de această formă de artă, prin distribuirea festivităţilor pe internet, care ne uneşte cu adevărat!». (Traducere: Nichita Teodorescu)

PROGRAM

Luni, 20 martie

Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret

Orele 11.00, 12.00, 17.00, 18.00, Sala Studio: Teatru interactiv – „Cei trei purceluşi” (coord.: Geo Dinescu şi Marin Fagu)

Orele 10.00-18.00: Porţi Deschise la electroColibri

Marţi, 21 martie

Ziua Internaţională a Marionetiştilor

Orele 12.00, 17.00, 18.00, Sala Studio: Teatru interactiv – „Cei trei purceluşi” (coord.: Geo Dinescu şi Marin Fagu)

Orele 10.00-18.00: Porţi Deschise la electroColibri

Miercuri, 22 martie

Ora 10.30: spectacolul „Poveste despre Hansel şi Gretel”

Orele 11.00 şi 12.00, Sala Studio: Atelier „Laboratorul creativ” (coord. Andreea Melinescu)

Orele 17.00 şi 18.00, Sala Studio: Teatru interactiv – „Cei trei purceluşi” (coord.: Geo Dinescu şi Marin Fagu)

Orele 10.00-18.00: Porţi Deschise la electroColibri

Joi, 23 martie

Ora 10.30: spectacolul „Gogoaşa şi Năzdrăvanul Petrişor”

Orele 11.00 şi 12.00, Sala Studio: Atelier „Laboratorul creativ” (coord. Andreea Melinescu)

Orele 17.00 şi 18.00, Sala Studio: Atelier origami „Zbor de hârtie” (coord. Iulia Goanţă)

Orele 10.00-18.00: Porţi Deschise la electroColibri

Vineri, 24 martie

Ora 10.30: „Fata babei şi fata moşneagului” – spectacol în Campania UNITER „Artiştii pentru artişti”

Orele 11.00 şi 12.00, Sala Studio: Atelier „Laboratorul creativ” (coord. Andreea Melinescu)

Orele 17.00 şi 18.00, Sala Studio: Atelier origami „Zbor de hârtie” (coord. Iulia Goanţă)

Orele 10.00-18.00: Porţi Deschise la electroColibri

Sâmbătă, 25 martie

Ora 10.00: Competiţia Tinereţii, proba de teatru (organizator: D.J.S.T. Dolj)

Ora 18.00: spectacolul „Prietenii Motanului Încălţat”

Duminică, 26 martie

Ora 11.00: spectacolul „Frumoasa şi Bestia”

Luni, 27 martie

Ziua Mondială a Teatrului

Ora 10.30, Sala Studio: vernisajul expoziţiei „Costumul – plastica personajului” (deschisă zilnic, între orele 10.00-13.00 şi 16.00-19.00, până pe 1 aprilie, inclusiv)

Ora 11.00: spectacolul „Vrăjitorul din OZ”