Procesul fraudelor cu fonduri europene de la Craiova Water Park poate începe

0
607

Procesul în dosarul fraudelor cu fonduri europene de la Water Park Craiova, în care prejudiciul este estimat la peste 1,2 milioane euro şi sunt inculpate nouă persoane şi trei societăţi comerciale, poate începe. Asta au hotărât vineri, 17 martie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj, după ce au analizat cauza în camera preliminară. Instanţa a respins toate excepţiile şi cererile inculpaţilor, constatând legalitatea rechizitoriului. Inculpaţii, între care se află Cristian Dobre şi Luis Guilherme Gomes de Almeida, asociat majoritar, respectiv administrator al Polystart, sunt acuzaţi de infracţiuni de corupţie, respectiv dare şi luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate şi instigare la aceste infracţiuni.

parcPe 28 noiembrie 2016 se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată, pentru fraude cu fonduri europene la Water Park Craiova, pe Cristian Dobre, asociat majoritar în cadrul SC Polystart Impex SRL, Luis Guilherme Gomes de Almeida, administrator al SC Polystart Impex SRL, Cezar Răzvan Romanescu, la data faptelor diriginte de şantier şi reprezentant al SC Project THC SRL, Viorel Florescu, la data faptei manager tehnic construcţii civile, desemnat prin dispoziţie a primarului municipiului Craiova în echipa de implementare a proiectului, Tudor Răgălie, arhitect, Mariana Sabău şi Gheorghe Gavrilă, inginer structurist respectiv verificator al proiectului tehnic „Craiova Water Park”, Marius Florin Romanescu şi Irina Liliana Cojocaru, dar şi societăţile comerciale implicate în lucrări, respectiv SC Polystart Impex SRL, SC Project THC SRL şi SC IDP Proiect SA.

După ce au analizat dosarul în camera preliminară, vineri, 17 martie a.c., magistraţii instanţei au respins toate solicitările şi excepţiile invocate de inculpaţi şi au hotărât începerea procesului: „Respinge cererile şi excepţiile privind legalitatea sesizării instanţei şi a administrării probelor formulate de inculpaţii Dobre Cristian, Luis Guilherme Gomes De Almeida, Romanescu Cezar Răzvan, Florescu Viorel, Gavrilă Gheorghe, Răgălie Tudor, SC IDP PROIECT SA şi SC Polystart Impex SRL. În baza art. 346 alin. (2) C. proc. pen. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 54/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova. Dispune începerea judecăţii cauzei”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Hotărârea nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

Dobre ar fi denaturat situaţiile de lucrări

dobreReamintim că, pe 6 februarie 2013, între Primăria Craiova şi o asociere de firme din care făcea parte şi SC Polystart Impex SRL, controlată de Cristian Dobre a fost încheiat un contract de lucrări, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în parcul Tineretului din Municipiul Craiova, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei.

Potrivit DNA Craiova, „în acest context, în perioada 2013-2014, inculpatul Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului. A fost schimbată integral, fără respectarea prevederilor legale, structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept. De asemenea, inculpatul Dobre Cristian a acţionat atât direct cât şi prin intermediul altor persoane inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcţiei în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul şi contractul de finanţare încheiat cu autoritatea de management”, au reţinut procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au mai spus că, în mod concret, Cristian Dobre a dispus ca lucrările asumate să fie executate în regim de antreprenoriat – prin subcontractare, în totală contradicţie cu contractul de execuţie încheiat cu Primăria Craiova; a decis împreună cu inculpatul Luis Guilherme Gomes de Almeida reproiectarea integrală a documentaţiei tehnice privind structura de rezistenţă a unuia dintre obiective pentru reducerea semnificativă a cheltuielilor de execuţie, având o relaţie directă în acest sens cu coordonatorul de proiect – arhitect-şef Răgălie Tudor; a dispus prin intermediul inculpatului Luis Guilherme Gomes de Almeida ca în relaţia cu beneficiarul lucrării să fie înaintate spre decontare în intervalul august – decembrie 2013, prin intermediul liderului de asociere, situaţii de lucrări necorespunzătoare realităţii în care au fost consemnate valori mult superioare cantitativ şi efectiv executate, cu consecinţa obţinerii unui folos necuvenit de 4.473.432 lei la care se adaugă TVA în valoare de 1.073.623,78 lei; etc. O parte din activitatea infracţională a lui Dobre a fost cunoscută şi de Viorel Florescu, reprezentant al Primăriei Craiova, desemnat în echipa de implementare a proiectului dar şi de inculpaţii Sabău Mariana şi Gavrilă Gheorghe.

Mai mult, susţin procurorii în rechizitoriu, Dobre, prin intermediul lui Luis Guilherme Gomes de Almeida şi Irinei Cojocaru, i-a dat dirigintelui de şantier, Romanescu Cezar Răzvan, sume de bani necuvenite, inclusiv sub forma unui contract fictiv de prestări servicii (în total 115.426.56 lei şi 7.000 euro). Prejudiciul este estimat la 1.232.678 euro. Cezar Răzvan Romanescu, Luis Guilherme Gomes de Almeida şi Cristian Dobre sunt în continuare sub control judiciar.

Alte două persoane cercetate în acest dosar au semnat acorduri cu procurorii DNA Craiova, prin care şi-au recunoscut participarea la activitatea infracţională în calitate de complici, astfel că au fost condamnate la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani.