Mario Oprea priveşte spre Primărie, iar craiovenii… spre el!

0
106

pnl mario opreaBiroul Permanent al PNL Dolj a decis, joi seara, cu o majoritate covârşitoare de voturi (46 la 10), ca senatorul Mario Ovidiu Oprea să fie desemnat candidat la funcţia de primar al urbei, în perspectiva alegerilor anticipate, care vor trebui organizate cât mai curând. Postul s-a vacantat prin demisia Liei Olguţa Vasilescu, actualmente ministru al Muncii şi al Justiţiei Sociale. Legea administraţiei publice locale menţionează, expres, că data alegerilor pentru funcţia de primar, în caz de vacantare, se stabileşte de Guvern, la propunerea prefectului, şi deja acest lucru ar trebui să se întâmple. Senatorul Mario Ovidiu Oprea, un greu al liberalilor doljeni, a avut patru contracandidaţi – Eugen Călinoiu, Marian Vasile, Ionuţ Stroe şi Lucian Bernd Săuleanu –, care şi-au împărţit „echitabil” cele 10 voturi „contra”. Concomitent cu învestirea senatorului Mario Ovidiu Oprea cu „statutul” de candidat la funcţia de primar al municipiului Craiova, cum spuneam, prin vot democratic, acesta a devenit automat şi preşedinte interimar al organizaţiei municipale PNL Craiova. O cutumă care a funcţionat identic, în urmă cu un an, când Pavel Badea devenea candidat la Primăria Craiovei. Deciziile Biroului Permanent Judeţean al PNL sunt executorii. Revocarea lor se poate face tot prin vot, dacă sunt întrunite condiţiile unei asemenea măsuri. Un filtru de control este Consiliul Director Judeţean (CDJ), alcătuit din preşedinţi de organizaţii şi membri BPJ – întrunit ieri – pentru validarea celor stabilite joi seara, cu covârşitorul vot de 46 la 10. Comentariile ulterioare, în spaţiul public, ale unei mini-aripi frondiste perdante sunt cel puţin lipsite de logică, dacă interesează aşa ceva, pentru că nu poţi participa „la o competiţie” – asupra căreia se căzuse de acord – despre care să afirmi ulterior, cu aer aferat, că nu trebuia organizată. Această geometrie variabilă, în aprecierea unor gesturi politice, rămâne discutabilă, şi deputatul Nicolae Giugea, dar şi senatorul Mario Oprea, într-o conferinţă de presă ulterioară, au făcut trimiteri, deloc gratuite, la unitatea organizaţiei PNL Dolj.

Mario Ovidiu Oprea – onestitatea ca deviză

Liberal doljean cu stagii, hârşit în politică, cu discurs aşezat, dar nu lipsit de viraje în confruntări, senatorul Mario Ovidiu Oprea s-a decis pentru o candidatură la funcţia de primar al urbei, într-un context politic deloc avantajos. Liberalii craioveni nu au scos-o mulţumitor la capăt, în urmă cu un an, la alegerile locale, cum s-a întâmplat şi la alegerile legislative. O nouă sesiune de examen, la mai puţin de un an, îi aşteaptă. Și „cuiul” îl constituie luarea cu asalt a Primăriei, de această dată prin Mario Ovidiu Oprea, a cărui deviză, care ar putea seduce alegătorii, este … onestitatea. Nu va fi uşor nici pentru el, deşi se arată optimist. Cum ar putea fi altfel? „Aştept de foarte mult timp acest moment ca să pot să transmit mesajul meu, din postura de candidat la Primăria municipiului Craiova”, a spus Mario Oprea, în recenta conferinţă de presă. Cum o campanie electorală la nişte alegeri anticipate are particularităţile ei, de bună seamă că Mario Oprea ştie în ce s-a băgat. Cu ce strategii va veni rămâne de văzut. Va avea de muncit, ca să ne exprimăm eufemistic.

Daniel Drâgnei, Ștefan Stoica, Eugen Călinoiu şi… ceilalţi

pnl dragnei„Juniorii” de ieri, care îi anturau – răsfăţaţi – pe Radu Berceanu, Marian Jean Marinescu, Sandu Brezniceanu, tenorii ex-PNL Dolj, poartă acum pe umeri griji deloc mărunte. Lângă ei sunt şi ceilalţi militanţi ai partidului. Împreună, pregătesc cu asiduitate un test: Primăria Craiova. Abia după acest moment vor putea spune câte ceva. Până atunci, încearcă din mers, pe cât este posibil, să participe la cicatrizarea rănilor unor bătălii pierdute. Arderea etapelor nu este posibilă.

Cvasi-unanimitate în CDJ

pnl giugeaComitetul Director Judeţean (CDJ) al PNL, întrunit ieri, în format complet, a aprobat desemnarea lui Mario Oprea drept candidat pentru Primăria Craiova, precum şi preluarea interimară a funcţiei de preşedinte al PNL Craiova. Trecem peste ingrediente, care nu au lipsit, fiindcă, de pildă, Costică Dascălu, ex-parlamentar, a avut ceva de spus, la adresa celor care „dau din casă”, lucruri nepotrivite. Care deranjează al dracului de tare. Prestigiul lui Marian Jean Marinescu deranja. Popularitatea de tarabă a unora „prezenţi” în volburarea iscată – nu. S-a discutat calendarul alegerilor, care trebuie încheiate în toate organizaţiile din teritoriu, până la 16 aprilie a.c., astfel încât în jurul datei de 20 aprilie să poată avea loc alegerile la nivelul judeţului. Prilej cu care va fi desemnată şi componenţa delegaţiei pentru Convenţia Naţională din 16-17 iunie a.c. Votul cvasi-unanim din CDJ, la deciziile votate anterior, în Biroul Permanent Judeţean, atestă, să nu spunem o deplină responsabilitate din partea factorilor decidenţi, că poate nu sună bine, dar o totală rezonanţă cu marea masă a militanţilor, se poate afirma. Cum nu s-a dat cu căciula de pământ şi nu s-a bătut cu pumnul în masă, iar schimbul de replici s-a circumscris spiritului viu al dezbaterilor, liberalii doljeni au dat un semnal, de primăvară. Sunt gata de luptă.