Comună colinară, pe malul drept al Jiului, la 34 de km de Craiova, Braloştiţa are arondate satele Ciocanele, Racoviţa, Schitu, Sfârcea, Valea Fântânilor şi, bineînţeles, pe cel „de centru”. Dealurile Teiul, Piscul lui Simion, Viilor, Vlăicoaia, Boazga, Petrache, separate prin văi abrupte, pot seduce privirea, de primăvara până toamna, când vegetaţia acoperă totul, deşi fertilitatea lor scăzută nu avantajează prea mult truditorii pământului. Care trăiesc din ceea ce cultivă. Cu o populaţie de 4.200 de locuitori, comuna contează însă ca o comunitate doljeană teafără, îndârjită în faţa greutăţilor de tot felul şi mai ales a nedreptăţilor, care s-au perpetuat.
Şi dacă multe nu sunt în regulă, cum şi-ar dori oamenii, în schimb nu lipseşte „spectacolul sordid” de la primărie. Şi nu de azi, de ieri, ci de câţiva ani. Protagoniştii actuali sunt fostul primar Dumitru Amza „şi ai lui”, în război resentimentar declarat cu succesorul său, Ioan Sârbu, şi consilierii locali care îl acompaniază. La o privire aşa superficială, confruntarea ar părea una între redutele politice PDL şi PSD, care se potenţează reciproc, dar ar fi o naivitate să ne imaginăm nişte convingeri atât de radicale, de o parte şi de cealaltă. De altceva este vorba şi necurmatul scandal, cu geneza lui, are un alimentator de energie negativă. Amza Dumitru este nepotul şi naşul prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi, Marin Rogoveanu, care locuieşte chiar în satul Valea Fântânilor, considerându-se „de-al locului”. Dacă rudele nu ţi le alegi, cum spune o vorbă românească, le poţi în schimb cenzura la gesturi şi comportamente, când acestea exced buna convieţuire socială. Prevalându-se de susţinerea, nu doar morală, „a finului”, „naşul” se consideră infailibil, adică buricul comunei, cuprins de o ebrietate lăuntrică. Fără a avea, din păcate, armătură sau contur. Adică vreun lustru. Şi-a terminat liceul acum vreo doi ani, la Turceni, detaliu irelevant. Şi când naşul – consilier local în prezent – în ţâfna sa măruntă şi contrafăcută, îşi reclamă „duşmanii”, nu puţini la număr, finul ia grabnic şi temeinic în seamă sesizarea, îi dă curs şi poliţiştii purced la treabă. Nu spiritul justiţiar îl animă pe Dumitru Amza, ci voluptatea delaţiunii „semnate”. Intimidarea e grotescă şi de la alegerile locale din 2012, care au adus schimbarea din funcţia de primar a lui Amza Dumitru, puţine au fost zilele în care Primăria Braloştiţa n-a avut „vizite de lucru” ale poliţiştilor din comună sau de la Filiaşi. Când nu s-a întâmplat acest lucru, primarul şi viceprimarul au fost invitaţi acolo. Oricum, dacă naşul strănută, finul face temperatură. Tot acest spectacol de coşmar, aproape o hărţuire bolnavă, se perpetuează anacronic. Fireşte, liberul acces la justiţie este garantat, dar abuzul de plângeri penale (fără precedent la nivelul Doljului), majoritatea calomnioase, îndreptate împotriva unor aleşi locali, menite a perturba o activitate administrativă în slujba unei comunităţi, ridică probleme de chimie modificată a denunţătorului „oblojit”.
Sarabanda reclamaţiilor sau când poliţia răspunde la comenzi aberante
Adresa din 18 februarie 2013,nr.134/ P/2013. Emitent: Secţia 15 Poliţie Rurală Filiaşi. Adresant: Primăria Comunei Braloştiţa/ În atenţia dlui primar Sârbu Ioan. „În vederea soluţionării dosarului penal 134/P/2013 privind sesizarea numitului Amza Dumitru (…), vă rugăm să ne înaintaţi următoarele documente, care nu s-au regăsit în documentele ridicate la data de 8 februarie 2013 sau în caz de completare, după cum urmează: Fişa postului privind pe salariatul Preda Nicolae anterioară celei cu nr.3932/15.10.2012; Bugetul local al comunei Braloştiţa pentru anul 2013 (?!); proiectul de hotărâre, procesul verbal de şedinţă, hotărârea Consiliului Local şi referatul de legalitate de la Prefectura Dolj cu privire la rectificarea bugetului pe anul 2013 (…)”. Semnează şeful secţiei, comisar de poliţie Rădoi Iulian.
Adresa din 13.02.2013. Emitent: Secţia 15 Poliţie Rurală Filiaşi. (Dosar penal 134/P/2013). Adresant: Primăria comunei Braloştiţa.
„În vederea soluţionării dosarului penal cu numărul de mai sus (…), vă rugăm să puneţi la dispoziţia organelor de cercetare ale poliţiei judiciare o copie a Statului de plată anterior desfacerii contractului de muncă privind pe Preda Nicolae, din care să rezulte salariul şi celelalte sume plătite de primărie, aferente salariului. Rugăm (…)”.Semnează şeful secţiei, comisar de poliţie Rădoi Iulian.
Adresa nr.135/P/2013 din 11.02.2013. Emitent: Secţia 15 Poliţie Rurală Filiaşi. (Dosar penal 134/P/2013). Adresant: Primăria comunei Braloştiţa/ În atenţia dlui primar Sârbu Ioan. „În vederea soluţionării dosarului penal nr.135/P/2013 privind sesizarea numitului Amza Dumitru şi dosarului penal nr.134/P/2013, privind sesizarea numitului Preda Nicolae (…), vă rugăm să ne predaţi documentele justificative pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie 2013 şi ianuarie 2014 cu privire la funcţionarea buldoexcavatorului Primăriei Braloştiţa. În caz de refuz se va proceda la ridicarea silită. (…)”. Semnează şeful secţiei, comisar de poliţie Rădoi Iulian.
Adresa nr.134/P/2013 din 6.09.2013. Emitent: Secţia 15 Poliţie Rurală Filiaşi. Adresant: Primăria comunei Braloştiţa/ În atenţia dlui primar Sârbu Ioan. „În vederea soluţionării dosarului penal nr.134/P/2013 privind denunţul consilierului local Amza Dumitru (…), vă rugăm să înaintaţi, în copie, următoarele documente: contractul cadru cu SC Smarten SRL Craiova pentru furnizarea de servicii media înregistrat la nr.4068/25.10.2012, prestaţiile efectuate şi documentele de plată ale prestaţiilor respective; documentele de efectuare a plăţii sumei de 13.000 lei, prevăzută în bugetul anului 2013, punctul trei, din programul anual al achiziţiilor publice, procedura estimată pentru trimestrul II 2013”. Semnează şeful secţiei, comisar de poliţie Rădoi Iulian.
Adresa nr.599/P/2013 din 11.06.2013. Emitent: Secţia 15 Poliţie Rurală Filiaşi. Adresant: Primăria comunei Braloştiţa/ În atenţia dlui primar Sârbu Ioan. „În vederea soluţionării dosarului penal nr.599/P/2013 privind denunţul consilierului local Amza Dumitru (…), vă rugăm să puneţi la dispoziţia organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul Secţiei 15 Poliţie Rurală Filiaşi, dispozitivele de stocare a imaginilor tip DVR, model HR09, cu serie de identificare (…), pentru ridicarea în suport electronic a imaginilor înregistrate cu camera de luat vederi în data de 13 mai 2013. În caz de refuz, dispozitivul solicitat se va ridica silit”. Semnează şeful secţiei, comisar de poliţie Rădoi Iulian.
Adresa nr.134/P/2013 din 20.01.2014. Emitent: Secţia 15 Poliţie Rurală Filiaşi. Adresant: Primăria comunei Braloştiţa/ În atenţia dlui primar Sârbu Ioan. „În vederea soluţionării dosarului penal nr.599/P/2013 privind denunţul consilierului local Amza Dumitru (…), vă rugăm să înaintaţi contractul de prestări servicii nr.3643/28.09.2013 încheiat cu ing. Ghiţă Ştefan, în calitate de diriginte de şantier”. Semnează şeful secţiei, comisar de poliţie Rădoi Iulian.
Nu mai continuăm a enumera „bombardamentul” Primăriei Braloştiţa cu adrese ale Poliţiei Filiaşi, precumpănitor formulate la sesizarea numitului… Amza Dumitru. Maldărul de „maculatură” sugerează derapaje de neimaginat. Derivate din interese de grup. Nu discutăm competenţa profesională a comisarului de poliţie Iulian Rădoi, deşi ne bântuie multe îndoieli, rezultate din lectura adreselor prin care hărţuieşte, cum spuneam, nişte aleşi locali. Îi discutăm însă etica profesională, în distonanţă cu prevederile din Statutul poliţistului şi din legea de organizare a Poliţiei. Dacă se simte confortabil „înnebunind” nişte oameni prin şicane riscante îl priveşte, dar a crede că şirul său de abuzuri în funcţie, circumscrise unei tracasări perpetue, vor rămâne la infinit neluate în seamă, e o iluzie. La IPJ Dolj probabil se ridică din umeri, considerându-se că nu-i un capăt de lume. Braloştiţa însă pare o feudă, decupată dintr-o altă lume – în pofida accesului la internet, televiziune prin cablu, telefonie mobilă ş.a.m.d. -, care merită adusă în civilizaţia jinduită, circumscrisă unor valori de conduită, inclusiv civică. Urâta poveste , fiindcă ne gândim la represiune nedreaptă sau complicitate la represiune nedreaptă, ceea ce nu poate fi lipsită de deznodământ.
28 de săteni, chemaţi la bară pentru lanul cu porumb
Vara lui 2009 a fost una fierbinte la propriu pentru localnicii din Valea Fântânilor, comuna Braloştiţa. Când se apropiau de culesul porumbului, o parte din cultura lor a fost culcată la pământ pentru a face loc unui teren de fotbal, despre care autorităţile de atunci spuneau că ar fi existat mai demult pe izlazul comunal. Ciocnirile dintre cei 28 de săteni şi primarul Dumitru Amza au ajuns repede în instanţă. Celor 28 de localnici li s-a întocmit o plângere penală pentru tulburare de posesie, la sesizarea din oficiu a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi. În martie 2010, dosarul 151/P/2010 este preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi se judecă timp de doi ani. Sentinţa este dată în 17 mai 2012 şi decide scoaterea de sub urmărire penală a localnicilor pe motiv că Primăria Braloştiţa nu efectuase până atunci o măsurătoare a izlazului comunal, cultivatorii neştiind, prin urmare, că ar fi ocupat teren din proprietatea publică a comunei.
Prim-procurorul Marin Rogoveanu, acuzat de abuz în serviciu
Unul dintre localnicii care şi-a văzut lanul cu porumb distrus în pragul recoltării, Dumitru Dragomir, l-a acţionat în justiţie pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi, Marin Rogoveanu, acuzându-l de abuz în serviciu, în comună cunoscut fiind faptul că el este finul primarului de atunci, Amza Dumitru. În faţa instanţei, Dumitru Dragomir a declarat că ”a fost avertizat de prim-procuror că, în situaţia în care nu se conformează (n.r. – nu taie lanul cu porumb), se va sesiza din oficiu şi îi va întocmi dosar penal pe motiv că a ocupat o porţiune dintr-un teren ce face parte din domeniul public şi îl va sancţiona cu o amendă de 1.000 de lei”. Localnicul a adus doi martori din comună, pe Florin Daniel Mic şi pe Aurelian Voica, care au confirmat că, într-o duminică de la sfârşitul lunii iulie 2009, se aflau alături de Dumitru Dragomir la o şedinţă ţinută în oraşul Filiaşi, la sediul PSD, când ”petentului i-a sunat telefonul mobil, acesta purtând o convorbire cu o persoană care s-a recomandat Rogoveanu şi care i-a solicitat, pe un ton imperativ, să vină să îşi taie porumbul de pe teren pentru că altfel îi întocmeşte dosar penal şi îl amendează”.
A fost sesizat CSM-ul
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a decis, prin Ordonanţa din 18 decembrie 2009, că prim-procurorul Marin Rogoveanu se putea sesiza din oficiu şi că el şi-a întemeiat plângerea penală pe baza proceselor- verbale încheiate de Primăria Braloştiţa, în perioada 30-31 iulie 2009. În concluzie, instanţa a decis neînceperea urmăririi penale faţă de Marin Rogoveanu. În schimb, pentru afirmaţia „că îi va întocmi dosar penal lui Dumitru Dragomir şi îl va amenda”, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a decis să fie sesizat Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori pentru a aprecia şi dispune cu privire la acest aspect. Sentinţa Parchetului precizează că această afirmaţie ”este susceptibilă de a constitui o abatere disciplinară potrivit art. 97 lit. B din Legea 303/2004, intrând în contradicţie cu prevederile Codului deontologic al magistraţilor”.
Terenul de fotbal, aşezat pe o … „păşune”
Oamenii din Braloştiţa spun că tâlcul acestui scandal ar fi o ambiţie personală a fostului primar, Dumitru Amza, de a avea o echipă de fotbal în satul Valea Fântânilor, cu terenul de fotbal aferent, în care l-ar fi antrenat şi pe prim-procurorul Marin Rogoveanu, cu care este rudă apropiată. ”Amza Dumitru şi Marin Rogoveanu au vrut să facă echipă şi teren de fotbal la Valea Fântânii. Eu le-am spus în consiliu că primăria nu este şcoală de fotbal ca să aloce bani astfel încât fiecare sat al comunei să aibă echipă. Alocăm 50 de milioane de lei vechi pentru întreţinerea unei singure formaţii, şi aceasta este Unirea Broliştiţa. Cât priveşte terenul de fotbal care s-a amenajat pentru această echipă, acesta nu îşi avea rostul, pentru că a mâncat din terenurile oamenilor”, spune actualul primar, Ioan Sârbu. La începutul acestui an, Primăria Braloştiţa a stabilit că suprafaţa pe care se găseşte terenul de fotbal din Valea Fântânilor se găseşte în parcela 24, având şi acum tot destinaţia „păşune”. ”Nu există document din care să rezulte că suprafaţa ocupată de terenul de fotbal a fost scoasă din circuitul agricol”, se arată într-o adeverinţă eliberată de Primăria Braloştiţa la data de 10 martie a.c.
Cum s-au pierdut banii de la APIA
Primarul Ioan Sârbu susţine că fostul primar, Dumitru Amza, care este acum consilier PDL în Consiliul Local Braloştiţa, îi pune beţe în roate la orice iniţiativă pe care o are pentru comună. Din cauza frecuşului care există între cei doi, localitatea are numai de suferit, votul în consiliu fiind blocat de cele mai multe ori. ”O chestiune foarte gravă este ceea ce s-a întâmplat cu banii pe care ar fi trebuit să îi luăm de la APIA. Noi avem 300 de hectare de izlaz comunal şi ar fi trebuit să beneficiem de 1,5 miliarde de lei vechi pentru anul 2013. Ori ei (n.r. – cei şase consilieri PDL) au votat împotrivă de fiecare dată. Am pus proiectul pe ordinea de zi de trei ori, dar tot nu a trecut, deci am pierdut banii. Anul acesta am păţit la fel până acum, dar pe 31 martie avem din nou şedinţă şi sper să reuşim să votăm proiectul până în luna mai, când trebuie să îl predăm la APIA”. Ioan Sârbu este convins că blocajul i se face numai şi numai din invidie. ”Cu banii de la APIA, primiţi pentru anul 2012, am făcut vreo cinci-şase fântâni pe izlazurile din comună. Le-am făcut pentru că mi-au cerut-o oamenii, dar el (n.r.- Dumitru Amza) a turbat când a văzut că mi-am scris numele pe ele”.
Război pe bugetul localităţii
Bugetul comunei a fost tratat în aceeaşi manieră în Consiliul Local Braloştiţa. Primarul Ioan Sârbu spune că, la ora actuală, localitatea nu are, de fapt, bugetul aprobat şi toate activităţile care se fac sunt sub semnul întrebării. „Consilierii PDL au contestat proiectul de buget la Prefectura Dolj, iar instituţia prefectului mi-a dat hotărârea ca nelegală. Nu înţeleg de ce, a fost aprobată cu majoritate de voturi şi nu văd care ar fi problema. Dacă ei consideră că nu este legală, să o atace în contencios”, mai spune primarul. Un al proiect blocat în acest moment este cel al unui parc fotovoltaic, pe care un investitor privat doreşte să îl amenajeze pe 2 hectare. „În ciuda facilităţilor pe care ni le oferă, nu au fost de acord nici un acest proiect. Nu s-au prezentat la şedinţă şi, nefiind constituit cvorumul, nu l-am putut vota”, a mai declarat primarul. Pentru că nu poate să comunice cu consilierii democrat-liberali, Ioan Sârbu s-a gândit să recurgă la ultima soluţie, şi anume să organizeze o adunare cetăţenească în care să le spună oamenilor din comună toate aceste probleme.
Chestiunea cu proiectul de buget pe acest an, pentru care ”înţelepţii” Prefecturii Dolj au dat aviz de nelegalitate, ar trebui să îl îngrijoreze şi pe reprezentantul Guvernului în teritoriu. E o problemă mai importantă, opinăm noi, decât partidele de tenis, pe la care îşi întinde muşchii mult prea odihniţi.
LAURA MOŢÎRLICHE, RADU ILICEANU şi MIRCEA CANŢĂR