Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret

0
325

Instituţiile şi companiile de teatru din peste 80 de ţări sărbătoresc, astăzi, împreună cu publicul, Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, celebrată sub egida ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret). La Craiova, evenimentul este marcat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, la sediul său din Calea București nr. 56, prin vernisajul expoziției de scenografie „Lumi și Eroi / Worlds and Heroes”, din Serbia (ora 18.00), urmat de un spectacol de final al atelierelor de creație destinate copiilor, organizate între 1 februarie și 15 martie și coordonate de actorii instituției (ora 19.00). Cu acest prilej, se va da citire și mesajelor transmise de Yvette Hardie, președintele ASSITEJ, ca și de dr. John Kani – scriitor, actor și regizor din Africa de Sud. Mâine, 21 martie, vom celebra Ziua Internaţională a Teatrelor de Păpuşi şi Marionete, iar miercuri, 27 martie – Ziua Mondială a Teatrului.

Începând cu anul 2001, în data de 20 martie, în peste 80 de țări ale lumii instituțiile și companiile de teatru pentru copii sărbătoresc împreună cu publicul Ziua Internaționala a Teatrului pentru Copii și Tineret. Evenimentul a fost introdus în calendarul sărbătorilor culturale internaționale la inițiativa  Asociației Internaționale a Teatrelor pentru Copii și Adolescenți (ASSITEJ),  cu scopul de a atrage atenția unui public cât mai numeros asupra artei teatrale dedicate copiilor și tinerilor, pe de o parte, dar și de a dezvălui necesitatea ei în dezvoltarea personalității acestora, pe întreg mapamondul.

ASSITEJ invită pe toată lumea să participe la campania „Să ducem un copil azi la teatru”

Pentru a marca importanța acestei zile, așa cum se obișnuiește și de Ziua Mondială a Teatrului (27 martie), două personalități din lumea artistică internațională au transmis mesaje prin care își arată adeziunea față de arta teatrală dedicată copiilor și tinerilor. «2014 este anul celei de a  25-a aniversări a Declarației Drepturilor Copilului. Este cea mai completă declarație a drepturilor copilului produsă vreodată și cel mai amplu tratat internațional ratificat de drepturile omului din istorie. Și totuși, în timp ce cele mai multe națiuni au semnat convenții, cât de multe într-adevăr iau aceste drepturi în serios? Cât de mulți înțeleg implicațiile  articolului 31, dreptul tuturor copiilor „la odihnă, timp liber, la joacă, activități recreative, culturale și artistice”? Cât de mulți investesc energie în a transforma aceste drepturi într-o realitate? Dar acest lucru nu este doar responsabilitatea națiunilor. Depinde și de fiecare dintre noi… Pe 20 martie, de Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret, ASSITEJ invită pe toată lumea să participe la campania „Să ducem un copil azi la teatru”. TU poți face diferența și poți alege cu cine intră în contact copilul tău. Poți să le oferi copiilor un spațiu de visare, aducându-i la teatru sau aducând teatrul la ei, numai să faci ca magia să se întâmple», notează, în mesajul său, Yvette Hardie, președintele ASSITEJ pentru 2011-2014. Producător de teatru, regizor, profesor și scriitor, acesta activează în lumea teatrului și a spectacolului, cu un interes special acordat teatrului pentru publicul tânăr. Ea a inițiat lansarea ASSITEJ Africa de Sud în 2007 și conduce organizația ca director național.

John Kani, scriitor, actor și regizor: „Teatrul este cheia care deschide ușa propriei imaginații”

Desemnat de Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret să rostească celălalt mesaj a fost dr. John Kani, scriitor, actor și regizor, născut la 30 august 1943, în Africa de Sud. John Kani povestește, pe scurt, prima sa experiență „într-un teatru adevărat”, pe când avea doar 15 ani, și impactul puternic pe care aceasta l-a avut asupra sa: «Într-o zi, profesorul nostru de limba engleză ne-a dus să vedem o producție „Macbeth” de William Shakespeare, la Opera House din orașul Port Elizabeth. Am fost toți entuziasmați. O, nu, nu pentru că vedeam piesa, ci mai degrabă pentru șansa de a merge în oraș! A fost o plimbare cu autobuzul pe care ne-am dorit-o mult. Ne-am așezat în sală si luminile s-au stins încet. Cortina s-a ridicat și a început magia… Începând cu acea zi din 1958, viața mea nu a mai fost niciodată la fel. Nu am înțeles piesa atât de mult, dar faptul de a mă fi aflat în acel teatru m-a făcut părtaș la magia de pe scenă. Nu m-am putut opri să vorbesc despre piesă și experiența mea din acea zi. Pentru o clipă, am uitat de Apartheid, chiar am uitat că trăiesc într-o localitate unde ai putea vedea și mirosi sărăcia. Am fost dus într-o nouă lume complet nouă, imaginată doar de mine, plină de oportunități. Eu știu că educația este o cheie către orice. Teatrul este cheia care deschide ușa propriei imaginații. Atunci mi-am promis că voi reveni într-o zi pentru a face cunoscute poveștile pe care bunica obișnuia să ni le spună în fiecare noapte înainte de culcare».

Și, într-adevăr, a revenit! A devenit mai întâi membru al unei trupe, apoi a realizat piese de teatru experimental, cu care a mers în turnee internaționale, a jucat roluri principale în multe lucrări clasice, precum „Othello”, „Furtuna” și „Antigona”, iar mai târziu a pus bazele Market Theater Laboratory, ce oferă cursuri de formare pentru tinerii care, din cauza învățământului deficitar sau situației materiale precare, nu pot studia teatrul. În anul 2005, John Kani a fost decorat cu Ordinul de Ikhamanga de argint de Guvernul Africii de Sud pentru „contribuții excelente în teatru și pentru lupta împotriva rasismului, discriminării sexuale și pentru democrație în Africa de Sud”. În prezent, manager executiv al Fundației Market Theater și președinte al Consiliului de Național al Artelor din Africa de Sud.