20 martie, Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret – La Teatrul „Colibri” nu e sărbătoare. O fi rost de parastas?

0
375

Instituţiile şi companiile de teatru pentru copii din peste 80 de ţări ale lumii sărbătoresc, astăzi, împreună cu publicul, Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret. Sunt create evenimente speciale precum spectacole tematice, ateliere, workshop-uri, repetiţii deschise pentru public, expoziţii, lecturi publice, Ziua Porţilor Deschise pentru toţi iubitorii de teatru, copii, adolescenţi, părinţi, bunici sau profesori.

«Vă invit să celebrăm împreună această zi, să deschidem porţile instituţiilor pe care le reprezentăm tuturor celor care iubesc teatrul, să le dezvăluim tainele, mirajul, frumuseţea, istoria şi importanţa acestei arte, rolul ei în societate şi în dezvoltarea armonioasă a copiilor noştri», spune Călin Mocanu, preşedinte ASSITEJ România. Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Adolescenţi (ASSITEJ) este cea căreia îi aparţine iniţiativa introducerii acestei zile, încă din anul 2001, în calendarul sărbătorilor culturale internaţionale, cu scopul de a atrage atenţia unui public cât mai numeros asupra artei teatrale dedicate copiilor şi adolescenţilor.

Invitaţia este valabilă, desigur, şi pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, dar, dragi craioveni, nu vă grăbiţi într-acolo, căci instituţia o ignoră astăzi cu desăvârşire! O avea motive întemeiate managerul Berceanu Doina Rodica… Recent reconfirmată pe post, printr-un concurs controversat, dar având în coastă contestaţia contracandidatului Remus Bogdan Vlăsceanu, poate încă mai numără sutimile care o departajează de acesta: să fie 21, cum s-a afişat iniţial pe site-ul Primăriei Craiova, să fie 32, cum s-a anunţat ulterior…?

Berceanu Doina Rodica

Sau poate nu primeşte oaspeţii fiindcă nu e dat cu mătura, încă, prin sediul teatrului, din strada „Împăratul Traian” nr. 28-30, unde în hala care adăposteşte decorurile, ca şi în curte şi în birouri, domneşte vraiştea. Şi de unde, din păcate, lipseşte tocmai o scenă pentru prezentarea spectacolelor. Dar, de şase ani încoace, asta a fost o grijă minoră a managerului.

Sau poate Berceanu Doina Rodica pregăteşte parastasul de nouă zile pentru ieşirea sufletului bietei mâţe pe care a găsit-o decedată în condiţii suspecte în ograda sa, vineri până-n amiază, când i-am făcut o vizită inopinată la sediul instituţiei! „Of, tocmai azi te găsişi să mori aci!”, şi-a zis managerul, ocolind-o oripilată şi gândind îngrijorată: „Oare cine o fi aruncat pisica moartă în grădina mea?”. Părerea noastră? Nimeni, era acolo şi este dovada evidentă a felului în care ştiţi să vă gospodăriţi!

Faptul că Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” ignoră astăzi Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret demonstrează – încă o dată, dacă mai era nevoie – că altele sunt preocupările managerului Berceanu Doina Rodica, nicidecum dezvoltarea şi diversificarea activităţii culturale. Obiective, de altfel, prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare al teatrului, ca şi creşterea vizibilităţii instituţiei, consolidarea şi extinderea gamei de servicii oferite ş.a.

 

Artişti păpuşari şi mânuitori de marionete din întreaga lume vor sărbători mâine, 21 martie, Ziua Internaţională a Marionetiştilor – ocazie de a focaliza atenţia comunităţii artistice internaţionale, a tuturor instituţiilor şi a publicului, în general, asupra marionetei, a creativităţii şi inventivităţii ei. Ziua a început să fie celebrată în urma deciziei Consiliului General al Uniunii Internaţionale a Artiştilor Marionetişti (UNIMA), reunit în iunie 2002, la Atlanta.

De asemenea, peste o săptămână, mai precis pe 27 martie (data deschiderii stagiunii la Teatrul Naţiunilor din Paris), va fi marcată Ziua Mondială a Teatrului, care celebrează, încă din 1962, forţa acestei arte de a reuni oamenii şi de a-i face să mediteze la posibilitatea de a contribui la înţelegerea şi pacea între popoare. În fiecare an, o personalitate este invitată să-şi comunice gândurile sale despre teatru şi pacea între popoare. Anul acesta, Mesajul Internaţional îi aparţine actorului, producătorului şi regizorului american John Malkovich, care salută aniversarea a 50 de ani de la prima Zi Mondială a Teatrului. Mesajul său va fi tradus în peste 20 de limbi şi va fi citit în faţa a zeci de mii de spectatori înaintea reprezentaţiei din ziua respectivă în teatrele din lumea întreagă.