„Pregătitoarea” se împotmoleşte la ţară: Sunt prea puţini ca să umple o clasă!

0
365

Prima etapă de înscrieri în clasa pregătitoare, în care copiii s-au înregistrat la şcoala de circumscripţie, s-a finalizat, iar rezultatele arată faptul că în mediul rural această clasă ridică probleme. Populaţia şcolară este scăzută şi în multe situaţii, sunt mai puţin de zece elevi înmatriculaţi, ceea ce nu oferă posibilitatea de a crea o clasă funcţională. Copiii trebuie însă trimişi la şcoală dacă au 6 ani împliniţi. În această situaţie, autorităţile spun că singura soluţie ar fi învăţământul la simultan prin crearea unui efectiv mixt de elevi de grupă pregătitoare cu elevi de clasa I. Şi aşa sunt situaţii în care efectivele minime de 25 de elevi nu se realizează. În plus, stilurile de predare nu sunt compatibile. Spre deosebire de şcolarii de clasa I, cei de la pregătitoare nu vor primi note şi nu vor avea nici manuale. Programa pentru ei solicită învăţare prin joacă. 

Localităţile din Dolj cu populaţie şcolară redusă nu sunt puţine. La  Gogoşu s-au înscris 3 copii în clasa pregătitoare şi 4 la clasa I, la Seaca de Pădure sunt 6 înscrişi la pregătitoare şi 3 la clasa I, la Măceşu de Sus sunt 6 la pregătitoare şi 7 înscrişi la clasa I, la Greceşti – 9 copii la pregătitoare şi 12 la clasa I, la Întorsura sunt 7 înscrişi la pregătitoare şi 12 la clasa I, la Cârna sunt 6 la pregătitoare şi 8 la clasa I, iar la Greceşti sunt 13 la pregătitoare şi 12 la clasa I. Şi exemplele de acest gen pot continua. Numărul mic de copii s-a văzut de la recensământul realizat în luna februarie de cadrele didactice. Cu toate acestea, iniţiativa de a crea această formă de şcoală timpurie, criticată intens de cadrele didactice în special pentru lipsa de finanţare, nu a fost oprită. Procedurile continuă, fără a avea însă trasate linii educaţionale clare. De exemplu, cum va preda un dascăl la o clasă în care jumătate sunt elevi cu abecedare şi jumătate elevi de pregătitoare care au programă cu alt tip de educaţie, cu reguli de comportare în societate.

Astăzi începe a doua etapă de înscrieri

Astăzi începe cea de a doua etapă de înscrieri la clasa pregătitoare şi clasa I, ce se desfăşoară în perioada 20-27 martie, pentru înmatricularea copiilor ce provin din alte circumscripţii. Aceasta va fi exploată din plin de părinţii care au alte opţiuni. Şi unităţile de învăţământ mai au locuri disponibile. „La nivelul judeţului Dolj s-au înscris 2.655 de copii la clasa pregătitoare şi 4.045 la clasa I. În total sunt 6.700 de copii înscrişi din 9.617 recenzaţi. Pentru cea de-a doua etapă de înscrieri sunt disponibile 1.808 locuri la clasa pregătitoare şi 1.913 la clasa I pentru elevii din afara circumscripţiei. Locurile copiilor din circumscripţie sunt păstrate de şcoli pentru cea de a treia etapă, pentru a avea posibilitatea să se întoarcă la şcoala de care aparţin dacă cererile depuse în a doua etapă vor fi respinse”, a precizat inspectorul şcolar Cerasela Cremene.

Pentru această etapă, locuri libere sunt şi la şcolile centrale. Astfel, la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova sunt 87 de locuri la pregătitoare şi 75 la clasa I, la Colegiul Naţional „Elena Cuza” sunt 35 de locuri la pregătitoare şi 55 la clasa I şi Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” sunt 56 de locuri la pregătitoare şi 100 la clasa I. De asemenea, Şcoala nr. 2 „Traian” are 17 locuri la pregătitoare şi 74 de locuri la clasa I, iar la Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade” din Craiova sunt 26 la pregătitoare şi 39 la clasa I. Pentru această etapă, şcolile se aşteaptă la un număr mare de cereri şi au impus propriile criterii de selecţie.

 

Opt localităţi au zero copii la pregătitoare

În opt localităţi din judeţul Dolj proiectul clasei pregătitoare nici nu poate fi pus în practică. Populaţia şcolară nu există. Este cazul unităţilor de la învăţământ de la Galiciuica, Coţofenii din  Faţă, Carpen, Cârcea, Dioşti, Pleşoi, Vela, Teasc.