Sănătate: noua categorie din anul acesta pentru premiile RegioStars

0
67

În fiecare an, premiile RegioStars recompensează cele mai bune și mai inovatoare proiecte din Europa în domeniul politicii de coeziune, din cinci categorii tematice, inclusiv o temă a anului. Ediția din acest an va urmări să recompenseze proiectele de calitate din domeniul sănătății, pentru a inspira statele membre și regiunile.

Platforma de depunere a cererilor online este deschisă din acest moment, până la 9 mai 2019. Un juriu independent va evalua candidaturile și va încununa laureații în cursul ceremoniei de decernare a premiilor RegioStars, care va avea loc la Bruxelles în octombrie 2019.

Asistența medicală este o preocupare majoră a cetățenilor UE. Un recent sondaj Eurobarometru a arătat că asistența medicală a fost identificată ca fiind principala problemă cu care se vor confrunta regiunile în viitor, o treime dintre persoanele chestionate (34%) considerând că aceasta este problema cea mai importantă.

Fondurile politicii de coeziune sprijină proiecte care îmbunătățesc accesul la asistență medicală și abordează inegalitățile în materie de sănătate, prin reforma sistemelor de sănătate, dezvoltarea serviciilor de e-sănătate și a soluțiilor digitale, precum și prin cercetare și inovare, educația în domeniul sănătății, îmbătrânirea în bune condiții, securitatea și sănătatea la locul de muncă.

În perioada de programare 2014-2020 au fost investite în domeniul sănătății fonduri ale politicii de coeziune în valoare de 8 miliarde de euro, incluzând o cofinanțare din partea UE în valoare de 4 miliarde de euro. În perioada 2014-2020, un număr de 44,5 milioane de persoane din UE ar trebui să beneficieze de servicii de sănătate îmbunătățite.