Mărțișoarele și floricelele care vor fi dăruite, în luna martie, doamnelor și domnișoarelor vor putea fi găsite în mai multe zone din oraș. Autoritățile locale au aprobat amplasamentele pentru comercianți, pe lângă spațiul central aflându-se și multe locuri din apropierea piețelor agro-alimentare, precum și în vecinătatea Spitalului Județean. Pentru cumpărătorii nerăbdători din fire, au apărut şi primii comercianţi, şi ei grăbiţi în căutrarea clienţilor, care s-au instalat deja pe Calea Unirii, colorând-o cu micile bijuterii de pe tarabelor lor.
Oficial, odată cu 1 martie, primăvara își reintră în drepturi. Vremea frumoasă atât de așteptată vine și ea cu mici surprize de care se vor bucura doamnele și domnișoarele. Conform tradiției, reprezentantele părții feminine vor primi flori și mărțișoare, șnurulețul alb-roșu fiind, la rândul lui, încărcat de simboluri, între care credința că norocul va sta de partea celor care îl poartă. Lalelele în diverse culori, de la delicatelele lalele galbene și până la cele mai neobișnuite, în nuanțe de violet, freziile și zambiluțele încărcate de parfum sau ghioceii și brândușele de pădure vor înflori și ele pe tarabe, tot în această perioadă, îmbiindu-i pe trecători să le cumpere pentru a le oferi doamnelor și domnișoarelor din viața lor, făcându-le astfel o mare bucurie.
Florăriile ambulante
Ca și în anii precedenți, pe harta Craiovei vor fi detectate mai multe „florării” ambulante, pe care autoritățile au avut grijă să le aprobe pentru această perioadă, dându-le astfel tuturor posibilitatea să cumpere micile cadouri de primăvară. În perioada sărbătorilor de Dragobete, 1 Martie şi 8 Martie, craiovenii sunt așteptați, așadar, atât în centrul orașului, unde va fi deschisă clasica zonă a comercianților de mărțișoare de pe Calea Unirii, dar și în alte cartiere. Au fost alese zonele care, de regulă, sunt cele mai aglomerate, tarabele cu mărțișoare și flori urmând să fie așezate pe marginea trotuarelor, pentru a nu încurca, pe cât posibil, circulația pietonilor. Din cauza ofertei bogate și, în mod special, al cumpărătorilor curioși, aglomerația nu va putea fi evitată, acest lucru întâmplându-se în toți anii la fel.
Șnurulețul cu noroc
Mărțișorul este și o ocazie pentru comercianții hand made de a se întrece în idei de fabricare a celor mai inedite și mai frumoase obiecte, de multe ori aceștia recurgând la a transforma mărțișorul într-o adevărată bijuterie. Cei care pun tradiția pe primul loc știu că nu poate să lipsescă, bineînțeles, șnurulețul, dar nici nici elemente care să fie legate de primăvară, mărțișoarele, ca și florile și păsările, fiind dintotdeauna vestitorii acestui minunat anotimp. Fie că sunt lucrate din materiale textile, divers colorate, din perluțe și mărgele, din bucăți de piele sau catifea, ba chiar și din hârtie, în tehnica origami, mărțișoarele vor fi multe și frumoase, iar cei care le vor cumpăra nu vor ști ce să aleagă. Cât privește prețurile, într-o astfel de zi, nimeni nu se mai uită așa de mult la bani, alegând mai mult cu inima decât cu portofelul.
Mărțișorul din hârtie
Ramona este unul dintre comercianții tradiționali de mărțișoare. Materialul său preferat este, de câțiva ani, hârtia colorată. Lunile de iarnă și le petrece, atunci când are timp liber, modelând petală cu petală, apoi frunzulițe și chiar bobițe mici întruchipând staminele pe care le așează cu mare grijă pe coronamentul perfect al florilor. Din mâinile ei priceput, ies cele mai frumoase margarete, ghiocei albi ca o foaie neatinsă de hârtie, narcise și alte floricele. Pentru că are o imaginație bogată, Ramona a modelat chiar și buburuze roșii, pistruitate cu negru, iepurași care se înfruptă din morcovul lor preferat și coșari care își duc pe spinare o scară, evident tot din hârtie. Micile sale mărțișoare au primit un ac cu gămălie în spate și un strat de adeziv care le face rezistente la apă și, astfel, sunt cele mai delicate și inedite bijuterii. Dacă sunteți curioși cum arată taraba ei, pe Ramona o veți găsi în zona comercianților de la Spitalul Județean.
Zonele cu tarabe
De la mărțișoare tradiționale, produse specifice perioadei de Dragobete și Mărțișor, flori și până la diferite sortimente de mărțișoare dulci și multe alte cadouri lucrate cu migală, toate acestea vor fi găsite în locurile stabilite de autoritatea locală. Pentru a alege lucruri inedite pentru cei dragi, craiovenii sunt așteptați, așadar și pe bulevardul „Nicolae Titulescu”, vizavi de „Smith”; pe bulevardul ”1 Mai”, vizavi de Liceul de Artă (la Spitalul Județean) și pe bulevardul „Dacia”, în zona Pieței Gării. În cartiere, zonele aprobate sunt cele din anii trecuți. În cartierul „1 Mai”, tarabele se află la Pelendava, în cartierul Brazda lui Novac” – la complex; în cartierul Craioviţa Nouă, pe esplanada dintre strada George Enescu şi bulevardul Oltenia. În cartierul Valea Roşie – pe strada Henri Coandă, în zona pieţei, iar pe Calea Bucureşti – în zona „Rotonda”.
Aceleași taxe ca și în anii trecuți
Comercianții și artizanii de mărțișoare tradiționale se mai pot înscrie în această perioadă la Primăria Municipiului Craiova, alegându-și perioada și zona preferată. Autoritățile locale anunță că data până la care aceștia mai pot să opteze pentru acest tip de comerț stradal este, teoertic, până în preajma lunii martie, dar trebuie să se grăbească în cazul în care doresc să-și expună marfa într-o anumită zonă, pe care o preferă și datorită vadului. Potrivit municipalității, taxele pentru eliberarea acordurilor de ocupare temporară a domeniului public în vederea comercializării produselor specifice zilelor menţionate mai sus se percep conform HCL nr. 533/2018 și se încadrează între 4 și 21 lei pe metru pătrat pe zi, în funcție de numărul de zile pentru care comerciantul cu pricina solicită acordul și zona selectată.