Se poartă discuţii pentru o Clinică de pediatrie, la Craiova

0
576

Primăria Craiova are în vedere construcţia de la zero a unei clinici de pediatrie, în condiţiile în care secţia de copii de la Parc nu mai poate să facă faţă solicitărilor din partea părinţilor. Autorităţile locale caută soluţii, împreună cu oficialii de la Ministerul Sănătăţii, pentru demararea acestui proiect, discuţiile purtându-se în sensul ca municipalitatea să-şi asume finanţarea în totalitate a construcţiei, iar ministerul să asigure personalul medical de specialitate care să-i trateze pe micuţii pacienţi.

          Problema secţiei de copii de la parc, una dintre cele mai aglomerate unităţi medicale din Craiova, a fost ridicată de consilieri, în plenul de săptămâna trecută. Alesul local al PNL, Adriana Ungureanu, a remarcat că suma alocată pentru lucrările de reabilitare, programate să se facă în această primăvară, este prea mică, în raport cu cerinţele din domeniul sănătăţii, pe segmentul îngrijirilor medicale acordate copiilor. „Suma alocată pentru secţia de pediatrie de la parc mi se pare prea mică. Sunt foarte mulţi copii bolnavi şi părinţii lor se duc şi apelează la serviciile acelei secţii, dar li se răspunde că nu mai sunt locuri că să îi interneze. Li s-a spus părinţilor că pot doar să figureze ca şi internaţi acasă. În consecinţă, eu consider că suma este foarte mică, trebuie să investim mult mai mult pentru copiii craiovenilor”, a afirmat consilierul Adriana Ungureanu.

Consilierii au cerut bani mai mulţi

În atare condiţii, liberalul a cerut autorităţilor să mărească suma alocată secţiei de copii, iar banii să fie obţinuţi în urma unor tăieri de fonduri care să fie aplicate domeniului Cultură. Concret, Ungureanu a propus ca să se diminueze cu 30% bugetele alocate a două instituţii de cultură, aflate în subordinea Consiliului Local Municipal, Opera Română Craiova şi Filarmonica Oltenia: „S-au alocat 30.000 de euro doar pentru proiectul de reabilitare, în condiţiile în care Craiova nu are un spital de pediatrie. Pe de altă parte, nu mi se pare corect să dăm, din nou, suma de 2,7 milioane la Opera Română Craiova, care are un aparat stufos şi care prezintă, o dată pe lună, un program. Sau la Filarmonică – 2,45 milioane. Am propus să se scadă câte 30% de la cele două instituţii de cultură şi să se ducă banii la secţia de pediatrie, dar mi s-a spus că nu se poate”, a precizat consilierul PNL, care le-a recomandat autorităţilor „să se gândească mai bine la ceea se poate face pentru sănătatea craiovenilor”.

Promisiuni de fonduri la rectificarea din iunie

Tăierile de fonduri din dreptul instituţiilor de cultură nu este o soluţie, consideră autorităţile, care dau, în schimb, asigurări că vor exista toate fondurile necesare pentru acoperirea lucrărilor de reparaţii plănuite a se face la secţia de la Parc. „Personal, am fost la secţia de pediatrie de la Parc, acum câteva zile. Împreună cu conducerea Direcţiei de Servicii, a celei de Investiţii şi cu secretarul Mischianu (n.r. – Ovidiu Mischianu, secretarul municipiului), ne-am deplasat acolo şi am constatat că, faţă de toate celelalte nivele care au fost reabilitate şi care se prezintă la un standard foarte ridicat, subsolul acestei clădiri şi exteriorul nu au fost reabilitate şi trebuie să investim şi acolo”. Primarul a explicat că acum s-a bugetat doar partea de proiectare a lucrărilor, urmând ca la rectificarea următoare – care va avea loc în luna iunie, când vin diferenţele de bani care aduc bugetul Craiovei la nivelul anului anterior – primii bani să fie direcţionaţi către secţia de pediatrie.

Municipalitatea a încercat şi un proiect european

Autorităţile locale susţin că lucrările de reabilitare nu au fost demarate de anul trecut, deoarece s-a încercat, mai întâi, reabilitarea termică a imobilului, printr-un proiect cu fonduri europene, întocmai ca la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Potrivit primarului, după ce s-au testat toate posibilităţile, s-a ajuns la concluzia că demersul ar fi mult mai complicat, constatându-se că spitalul se află într-o co-proprietate cu Consiliul Judeţean Dolj şi doar dat în folosinţa şi administrarea Consiliului Local Municipal Craiova. „Ar fi însemnat ca proiectul european să fie făcut ori de către spital sau de Consiliul Judeţean sau să ne cedeze nouă drepturile de proprietate şi să aplicăm noi. În final, am bugetat partea de proiectare pentru subsolul clădirii şi exterior. Oricum, eu garantez că secţia de pediatrie de la Parc va fi refăcută, în anul acesta, cu tot ceea ce are de reabilitat”, a promis primarul Craiovei.

Tratative cu Ministerul Sănătăţii pentru o nouă clinică

Totodată, autorităţile au dezvăluit faptul că se află în discuţii avansate cu reprezentanţii ministerelor Dezvoltării şi Sănătăţii pentru construcţia de la zero a unei clinici de pediatrie, atât de necesară pentru reţeaua unităţilor medicale din Craiova. „Am discutat cu toată conducerea Consiliului Judeţean şi cea a Spitalului Judeţean, respectiv cu directorul Bogdan Fănuţă, cu care am fost împreună, săptămâna trecută, şi la Ministerul Dezvoltării şi Ministrul Sănătăţii. Am stat împreună de vorbă cu ministrul Sănătăţii şi cu secretarul de stat, dr. Cristian Grasu, care se ocupă de tot ceea ce înseamnă investiţii, vizavi de posibilitatea construirii unei clinici de pediatrie”, spune edilul-şef al Craiovei. Potrivit acestuia, Primăria Craiova s-a angajat să suporte cheltuielile de construcţie, alături de autorităţile judeţene, iar Ministerului Sănătăţii îi revine sarcina să asigure schema de personal. „Noi ne angajăm, împreună cu Consiliul Judeţean, să construim o clinică nouă de pediatrie, dar numai dacă avem certitudinea că ministerul asigură cadrele medicale”, a explicat primarul Craiovei. Dacă se va ajunge la un consens, noua Clinică de pediatrie ar urma să fie ridicată dintr-un buget comun, asigurat de primărie şi consiliul judeţean.