CL Craiova votează contractul noului administrator al SC Pieţe

0
385

Consilierii municipali vor vota, în şedinţa din această săptămână, contractul de administrare al lui Alin Mărăcine la SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova. Autorităţile locale i-au stabilit acestuia o cifră de afaceri de 7,4 milioane de lei şi un profit de 50.000 de lei.    

sedinta clmDupă ce Claudiu Neagoe şi-a anunţat demisia, propunerea pentru funcţia de administrator al SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova a fost Alin Mărăcine, fost angajat al RAT Craiova şi, ultima dată, director tehnic la Pieţe. Municipalitatea a venit cu această nominalizare în şedinţa de luna trecută a CLM Craiova, iar aleşii locali au fost de acord cu propunerea, votând-o în unanimitate. Joi, consilierii municipali se vor exprima, din nou, pe acest subiect, votând şi contractul de administrare al noului director.

Obligaţii financiare

Alin Mărăcine a primit un mandat de 4 ani la conducerea SC Pieţe şi Târguri, cu dreptul de a solicita prelungire. Autorităţile i-au trecut acestuia, printre altele, obligaţia de a-şi exercita mandatul „cu prudenţa şi diligenţa unui bun administrator”. Există şi obligaţii financiare . Acesta trebuie să încheie o asigurare de răspundere profesională pentru suma minimă de 30% din veniturile realizate pe durata mandatului (contractului de administrare) şi să constituie o garanţie bănească, din fonduri proprii, în suma de 2% din venitul lunar. Contractul său de administrare spune că această garanţie urmează să îi fie restituită la finalizarea mandatului, după ce predă gestiunea.

Se cere un profit de 50.000 de lei

piata administratieFiind vorba de un contract de administrare, sunt prevăzute şi criterii de performanţă pe care noul director trebuie să le atingă. Astfel, conform strategiei propuse, acesta trebuie să aibă, la final de an, o cifră de afaceri a SC Pieţe şi Târguri SRL de 7,4 milioane de lei şi un profit brut de 50.000 de lei. De asemenea, autorităţile i-au stabilit noului director şi o sumă-limită sub care nu trebuie să coboare la capitolul de recuperare a creanţelor de la datornici: 102.000 de lei. La rândul ei, societatea de administrare a pieţelor are şi ea o amendă de plătit către Garda de Mediu Dolj, iar autorităţile au stabilit puncte de penalizare la salariu în funcţie de suma pe care SC Pieţe o achită în acest sens.

Nota 7 revocă administratorul

Contractul spune că administratorul trebuie să depună un raport de activitate la final de an, în care să arate cum a realizat aceste criterii de performanţă. În cazul în care nota finală se situează sub 7, rezultatul evaluării este considerat „nesatisfăcător” şi are ca efect revocarea administratorului. Comparând cu cifrele bugetului de anul trecut, se poate trage concluzia că noul administrator nu va întâmpina dificultăţi în atingerea acestor performanţe. În 2016, veniturile SC Pieţe au fost tot de 7,4 milioane de lei, iar bugetul brut care a fost raport municipalităţii a fost de 112.000 de lei. Ori pentru 2017 noul administrator trebuie să scoată un profit de 50.000 de lei, aproape la jumătate.

Contractele, criticate în Consiliu

Pe de altă parte, până acum nu s-a ajuns în situaţia ca un administrator să-şi piardă mandatul deoarece nu a realizat criteriile, acestea fiind întotdeauna bifate. În altă ordine de idei, într-o şedinţă anterioară a CLM Craiova însă, un consilier municipal a ridicat problema formei pe care o îmbracă aceste contracte de administrare. Liberalul Marian Vasile a criticat modul stereotip cu care lucrează Primăria, acuzând faptul că, de cele mai multe ori, contractele au forme identice, deşi se referă la societăţi diferite. La acea vreme, era în discuţie contractul de administrare de la SC Salubritate SRL, unde a fost nevoie să se numească un om nou, fostul administrator, Eliza Peţa, plecând în Parlamentul României. Reprezentanţii municipalităţii nu au avut nici o reacţie la această luare de poziţie. Comparând contractele de administrare de la Salubritate şi SC Pieţe, cu mici excepţii, sunt asemănătoare.