Pentru a combate ameninţările crescute venite din partea „luptătorilor străini” care călătoresc către zone de conflict în scopuri teroriste şi a „lupilor singuratici” care planifică atacuri solitare, au fost aprobate zilele trecute, la Strasbourg, la Parlamentul European, noi reguli europene.
Noua directivă pentru combaterea terorismului va actualiza cadrul legal prezent UE din privind infracţiunile teroriste şi va lărgi acoperirea lor pentru a include ameninţări emergente. ”Trebuie să oprim atacatorii înainte de comiterea acestor acte mai curând decât să regretăm faptul că ele au avut loc. Am obţinut un echilibru bun între îmbunătăţirea securităţii şi respectarea drepturilor omului, pentru că scopul nu este de a avea siguranţă fără drepturi”, a subliniat raportorul Parlamentului Monika Hohlmeier (PPE, DE) în dezbaterea dinaintea votului.
Textul, agreat informal cu Consiliul în noiembrie 2016, a fost aprobat cu 498 voturi la 114 şi 29 abţineri. Lista extinsă de preparative care vor deveni infracţiuni: călătorii în străinătate pentru a se alătura unui grup terorist şi/sau a se întoarce în UE cu scopul de a comite un atac terorist; recrutare pentru terorism; training sau participarea la training pentru terorism; ajutarea, susţinerea sau încercarea de a face un atac; instigarea publică sau lăudarea terorismului, şi finanţarea terorismului şi grupurilor teroriste.
18 luni pentru a le transpune în legislaţia naţională
Noua directivă include şi prevederi care să asigure o asistenţă imediată acordată victimelor şi familiilor lor după un atac. De exemplu, statele membre UE ar trebui să se asigure că există servicii de ajutor care să ajute familiile să găsească spitalele unde se află rudele lor şi să ajute victimele să se întoarcă în ţările lor de origine, dacă au fost prinse într-un atac atunci când se aflau în vizită în alt stat UE. Asistenţa ar trebui să includă şi sprijin medical şi psihologic, precum şi consiliere privind aspectele legale şi financiare cum ar fi procedurile legale pentru a depune diferite cereri.
După publicarea noilor reguli în Jurnalul Oficial UE, statele membre vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a le transpune în legislaţia naţională. Marea Britanie şi Irlanda nu vor face subiectul acestei directive, dar pot notifica Comisia dacă vor dori să se alăture ulterior. Danemarca nu face subiectul acestei directive. Parlamentul a mai aprobat şi noile reguli privind întărirea verificărilor la graniţele externe ale UE, în vederea îmbunătăţirii securităţii interne.