12 centre de radioterapie vor fi echipate şi reabilitate

0
448

Printr-un proiect finanţat cu sprijinul Băncii Mondiale, Ministerul Sănătăţii va dota, echipa şi reabilita 12 centre de radioterapie în urma cărora se va dubla capacitatea de tratament a pacienţilor cu afecţiuni oncologice. Anunţul vine în contextul în care radioterapia este unul din sectoarele cele mai vitregite din oncologie, având în vedere că există încă pacienţi pe listele de aşteptare pentru aceste proceduri.

radioterapie-1Dezvoltarea programului de radioterapie ar trebui să se producă în contextul în care, de la un an la altul, numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer a crescut  constant în judeţul Dolj.

Anul trecut, 23.867 de doljeni figurau în evidenţele medicale cu afecţiuni oncologice. Şi mai grav este că, în fiecare lună, spitalele craiovene înregistrează, în medie, mai mult de două sută de noi cazuri. Cancerul rămâne o problemă de sănătate publică, decesele provocate de această boală ocupând locul doi, după cele provocate de bolile aparatului circulator. Anul trecut, 2.524 de doljeni au aflat că suferă de o formă de cancer, ceea ce înseamnă, în medie, că în fiecare zi şapte pacienţi au primit această veste cruntă.

Plan naţional de control al cancerului

România a finalizat un prim draft al Planului naţional de control al cancerului (PNCC), document elaborat conform recomandărilor europene pe parcursul acestei acţiuni comune utilizând recomandările din Ghidul european. PNCC este un document comprehensiv care propune un ansamblu de măsuri menite să asigure controlul cancerului în ţara noastră. Planul naţional de control al cancerului are o serie de obiective. Printre acestea se numără întărirea capacităţii sistemului de sănătate de a reduce prevalenţa factorilor de risc ai cancerului prin promovarea intervenţiilor care să favorizeze adoptarea unui stil de viaţă sănătos (reducerea fumatului, a consumului excesiv de alcool, combaterea sedentarismului şi adoptarea unei diete sănătoase); implementarea programelor de depistare precoce activă a cancerelor de col uterin, sân şi colorectal în conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calităţii în programele de screening organizate la nivel populaţional; dezvoltarea capacităţii sistemului de sănătate de a asigura accesul la servicii medicale de diagnostic şi tratament, precum şi dezvoltarea cercetării şi inovaţiei în domeniul cancerului; îmbunătăţirea monitorizării incidenţei bolii prin dezvoltarea registrelor regionale de cancer.

radioterapiePNCC mai conţine un set de măsuri care vizează domeniile extrem de importante ale dezvoltării resurselor umane, revizuirii ghidurilor şi protocoalelor de diagnostic şi tratament şi realizarea de investiţii în infrastructura de diagnostic şi radioterapie.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că în programul actual de guvernare este prevăzută creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sănătăţii publice: cancer col uterin, cancer mamar, cancer colorectal, cancer de prostată, cancer pulmonar, diabet zaharat, boli cardio-vasculare, boli pulmonare cronice prin accesarea fondurilor structurale nerambursabile. De asemenea, Guvernul României va demara construcţia a opt spitale regionale, a unui spital republican, precum şi dotarea şi reabilitarea unităţilor sanitare existente.

Numărul de pacienţi cu cancer va creşte în următoarele două decenii

Aproximativ 30% din decesele cauzate de cancer au avut la bază cinci factori principali de risc, comportamentali şi dietetici: un indice de masă corporală crescut, consumul redus de fructe şi legume, lipsa exerciţiilor, fumatul şi consumul de alcool. Fumatul este cel mai important factor de risc, fiind cauza a aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer şi a circa 70% din decesele provocate de cancerul pulmonar. În zonele cu venituri medii şi mici, infecţiile virale sunt responsabile pentru circa 20% din decesele provocate de cancer. Spre exemplu, virusul hepatitei B (HBV), virusul hepatitei C (VHC) şi anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV) cresc riscul de a dezvolta cancer hepatic sau de col uterin, iar infecţia cu HIV este responsabilă, la rândul său, pentru un risc crescut de cancer de col uterin.