Numărul cazurilor de pneumonie, în creştere

0
96

Peste 600 de doljeni au fost diagnosticaţi într-o singură săptămână cu pneumonie şi aproape 1.300 cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. În plus, a fost depistat un caz de gripă pozitiv pentru virusul gripal tip A H1, confirmat de Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (1.910) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.731  cazuri). Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 16,12%. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat, dar există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, reprezentanţii DSP Dolj au caracterizat săptămâna prin activitate gripală sporadică. În perioada 8-14 februarie a.c. au fost vaccinate antigripal 318 persoane din grupele la risc prin cabinetele medicilor de familie şi spitale.

21 de decese provocate de gripă

La nivel naţional numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 91.244, apropiat de cel înregistrat în săptămâna precedentă (91.127). S-au înregistrat la nivel naţional 319 cazuri de posibilă gripă sezonieră, dintre 43 cazuri de Infecţie Respiratorie Acută Severă (SARI), cu opt mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 12 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului anterior.

Au fost comunicate 12 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu gripă sezonieră. În acest sezon, numărul total de decese la cazuri confirmate cu gripă sezonieră este de 21. Distribuţia deceselor pe grupe de vârstă: 1 la 0-1 an, 13 la 15-49 ani,  6 la 50-64 ani şi 1 la peste 65 ani. 19 dintre persoanele decedate (90%) au avut condiţii medicale pre-existente.  Antecedente vaccinale anti-gripale: 18 nevaccinate, dintre care un copil în varstă de 2 luni care nu putea fi vaccinat şi 3 alte cazuri în care nu avem informaţii referitoare la vaccinare. Din cele 621.000 de doze de vaccin gripal achiziţionate de Ministerul Sănătăţii au fost vaccinate 598.502 şi mai există în stoc 43.090 doze pentru persoanele care se înscriu în categoria de risc.

Cine se poate vaccina gratuit?

Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă. Alte recomandari sunt izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave; evitarea colectivităţilor- serviciu, gradiniţă, şcoala, spaţii închise, supraaglomerate; folosirea batistei  sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei; spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse; vestimentaţie adecvată temperaturii de afară; evitarea vizitelor la persoanele bolnave; aerisirea încaperilor la domiciliu sau la locul de muncă; alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine; mişcare fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul.

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor cauzate de  infecţia gripală. Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele risc de complicaţii cauzate de gripă şi pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane,care beneficiază de vaccin gratuit prin cabinetele medicilor de familie.

În categoriile la risc intră persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire(copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate pesoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.