Târgul GAUDEAMUS aduce la Craiova lansări de cărți, dezbateri și un club de engleză în week-end!

0
40

Deschiderea oficială: miercuri, 25 februarie, ora 12.00, în foaierul TNC!

Cu o carte, se face primăvară… Cel puţin la Craiova, unde Caravana GAUDEAMUS revine, păstrând tradiția, şi în 2015, pentru a marca printr-un eveniment cu totul special trecerea într-un nou anotimp. Organizată de Radio România – Centrul Cultural Media Radio România şi Radio România Oltenia, ediţia craioveană a Târgului GAUDEAMUS se va desfăşura în perioada 25 februarie – 1 martie, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 25 februarie, la ora 12.00, iar programul de vizitare va fi, până sâmbătă, între orele 10.00-18.00, iar duminică, între 10.00 şi 15.00. Publicul va avea acces liber.

Potrivit organizatorilor, oferta ediţiei cu numărul 14 a evenimentului de la Craiova readuce în atenţia publicului câteva dintre elementele care definesc profilul şi atmosfera specifice târgurilor GAUDEAMUS. Așa sunt o selecţie generoasă de titluri reprezentative pentru piaţa românească (carte, audiobook, CD/DVD, jocuri educative) – multe dintre ele extrem de potrivite pentru a fi oferite celor dragi alături de sau chiar în locul tradiţionalului mărţişor – și importante reduceri de preţuri, pachete şi oferte promoţionale.

Dezbateri numeroase și pe teme diverse

De asemenea, este anunțat „un program dens şi variat de evenimente culturale, într-un număr-record pentru Târgul GAUDEAMUS Craiova”. Se detașează dezbaterile, pe teme precum „Amprenta literaturii asupra educației” – la care vor participa scriitori, profesori, studenți, elevi, iubitori de literatură (25 februarie, ora 13.00), „De ce mai ești în România?” (25 februarie, ora 14.30), „Cititul dăunează grav inculturii” (26 februarie, ora 12.00), „Ce mai e nou în literatură?” – cu membri ai Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (26 februarie, ora 14.30), „Cartea, sănătatea și mișcarea, la doi pași de tine!” – având invitați specialiști din domeniul culturii sportului și kinetologiei (27 februarie, ora 12.00) ș.a.

Marin Sorescu și Adrian Cioroianu, între autorii prezentați publicului

Cea mai consistentă parte a programului o reprezintă însă lansările de cărți, publicate la editurile craiovene „Aius”, „Universitaria”, „Alma”, „Scrisul Românesc”, dar prezentate și la standurile Editurii „Eikon”, Academiei de Studii Economice din București ori Radio România Oltenia Craiova. Publicul este invitat, spre exemplu, la lansarea câtorva volume de Marin Sorescu (ediții îngrijite de prof. George Sorescu), între care „Romanul călătoriilor. Jurnal inedit” (vol. VII), și a altuia sub semnătura tatălui scriitorului, Ștefan I. Sorescu („Versuri de pe front”). De asemenea, nepoata poetului din Bulzești, prof. dr. Sorina Sorescu, va lansa volumul „Romanele lui Augustin Buzura. O lectură metacritică” (Ed. „Aius”).

Alte lucrări care vor fi prezentate la Târgul GAUDEAMUS de la Craiova aparțin istoricului Adrian Cioroianu – „Comuniștii înainte de comunism. Procese și condamnări ale ilegaliștilor din România” (Ed. „Scrisul Românesc”), profesorului Ovidiu Ghidirmic – „Confruntări critice. Teoria și practica hermeneuticii” (Editura Academiei Române), cercetătorilor Cornel Bălosu și Nicolae Mihai – „Cultura populară la români. Context istoric și specific cultural” (Editura Universitaria).

Ateliere de povești și de conversație în limba engleză

Tradiția unor evenimente este dusă mai departe și la această ediție a Târgului GAUDEAMUS. Așa sunt finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, adresat liceenilor, „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” – cu participarea elevilor din zona Olteniei premiaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline, concursul „Miss Lectura” şi Tombola Gaudeamus. Ca o noutate, programul va cuprinde, pe parcursul zilelor de sâmbătă, 28 februarie, și duminică, 1 martie, între orele 10.00 și 12.00, Clubul de Engleză „Fly High”, cu ateliere de povești în engleză pentru copii („Storyland”) și ateliere de conversație în engleză („Britteen”).

Ca şi la ediţiile precedente, expozanţii şi vizitatorii sunt invitaţi să participe la proiectul „Cărţile se întorc acasă”, prin intermediul căruia aproape 110.000 de volume donate cu prilejul Târgurilor GAUDEAMUS, începând cu anul 2010, au ajuns în biblioteci publice şi şcolare, majoritatea din mediul rural, subfinanţate la capitolul achiziţii.