Este important „să animăm spiritul întreprinzător al tinerilor din comunităţile locale, prin acţiunile noastre de informare şi consiliere, în sprijinul dezvoltării antreprenoriatului, stimulării inovării şi susţinerii înfiinţării de forme profesionale asociative (cooperative, asociaţii, grupuri de producători etc.) din zonele rurale”, susţine Ginu Toma, preşedintele Federaţiei Agricultorilor FERMIERUL. Şi asta pentru a păstra atractivitatea satului românesc. Acestea sunt elemente esenţiale pentru promovarea dezvoltarii durabile a satului românesc şi valorificării de noi oportunităţi în ocuparea forţei de muncă în spaţiul rural.
„În acest context ne propunem organizarea de seminarii antreprenoriale, unde vom pune accent pe soluţiile viabile pentru agricultură şi dezvoltare rurală, prin care să oferim celor interesaţi informaţii esenţiale legate de sursele de finanţare disponibile pentru perioada 2014 – 2020, atât pentru sectorul agricol, cât şi pentru activităţile non-agricole din mediul rural. În cadrul acestor seminarii ne propunem promovarea oportunitaţii iniţierii unei afaceri în mediul rural, ca modalitate de dezvoltare locală durabilă, prin realizarea de investiţii, finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Rurală”, a mai spus Ginu Toma.
Reprezentantul Federaţiei Agricultorilor Fermierul a mai precizat că prin intermediul evenimentelor locale pe care le derulăm în cadrul proiectului, ne propunem identificarea şi pregătirea unui mare număr de tineri din mediul rural, ca viitori antreprenori. „În acest sens se vor forma echipe de 15 persoane, în fiecare judeţ, care vorparticipa la cursurile de competenţe antreprenoriale. Astfel, pentru a deveni buni manageri, ei vor învăţa să vândă, să inţeleagă modul de accesare al fondurilor europene pentru realizarea de proiecte de investiţii, precum şi importanţa asocierii”, a mai susţinut Ginu Toma, manager de proiect. Absolvenţii cursurilor de antreprenoriat vor participa ulterior la concursul naţional “Idei inovative antreprenoriale”, în urma căruia vor fi selectate cele mai bune idei de afaceri inovative pentru mediul rural. În cadrul acestui concurs se vor acorda premii substanţiale.
Câştigătorii concursului vor beneficia gratuit de sprijin din partea Federaţiei Agricultorilor FERMIERUL, pentru elaborarea şi implementarea proiectelor de investiţii în mediul rural, precum şi pentru identificarea surselor de finantare pentru cofinanţarea proiectelor.Aceste idei inovative se vor concretiza ulterior în afaceri de succes şi exemple de bune practici.
În cadrul proiectului se va crea un portal web cu aproximativ 565 de conturi potenţiale, pentru producătorii români din mediul rural, în scopul promovării şi comercializării produselor obţinute de acestia şi dezvoltării reţelelor de piaţă. „Vom pune accent pe soluţiile viabile pentru agricultură şi dezvoltarea rurală prin intermediul dezvoltării spiritului antreprenorial în mediul rural şi descoperirea tinerilor din mediul rural cu cele mai bune idei de afaceri, inovative, care dorim să devină afaceri de succes şiexemple de bunepractici”, a conchis preşedintele Federaţiei . Astăzi, mâine şi duminică se vor desfăşura evenimente în Olt, Dolj şi Mehedinţi.