Închisoare cu suspendare pentru cinci traficanţi de persoane

0
335

Cinci persoane trimise în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru trafic de persoane au fost condamnate, la sfârşitul săptămânii trecute, la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare. Magistraţii tribunalului Dolj, care au pronunţat sentinţa în dosar, au dispus şi punerea în libertate a patru dintre inculpaţi, care se aflau după gratii de anul trecut.

Gruparea de traficanţi a fost destructurată în luna august a anului trecut, în urma unei acţiuni desfăşurate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu lucrători din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi şi coordonată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Pe 18 august 2011, oamenii legii au descins la mai multe locuinţe din judeţele Dolj şi Mehedinţi aparţinând unor persoane suspectate de comiterea infracţiunii de trafic de persoane. Au fost ridicaţi atunci Nicolae Zăbitu, din comuna Gruia, judeţul Mehedinţi, soţia sa, Cristina Zăbitu, care avea o locuinţă şi comuna Vatra, judeţul Mehedinţi, Rinu Răducan, din comuna Gruia, judeţul Mehedinţi şi soţia sa, Steluţa Răducan, din comuna doljeană Poiana Mare. În urma percheziţiilor, oamenii legii au găsit mai multe înscrisuri privind transferuri monetare efectuate de aceştia, precum şi fotocopii ale unor documente de identitate ale altor persoane despre care există indicii că au participaţie la comiterea infracţiunilor. Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2009, membrii grupării au racolat mai multe tinere din judeţele Dolj şi Mehedinţi, pe care le-au transportat în Italia, la Roma, unde le-au exploatat sexual, victimele fiind obligate, în plus, şi la practicarea cerşetoriei. Toate sumele de bani intrau în buzunarele membrilor reţelei, care au obţinut, în acest fel, peste 20.000 de euro. Procurorii craioveni din cadrul DIICOT i-au reţinut pe Nicolae Zăbitu, Cristina Zăbitu şi Rinu Răducan, în timp ce faţă de Steluţa Răducan a fost luată măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Cei trei au fost arestaţi preventiv, o lună mai târziu, pe 13 septembrie 2011, fiind prins şi încarcerat un alt membru al reţelei, Miron Răducan. Toţi cinci, dintre care patru în stare de arest preventiv, au fost trimişi în judecată, în luna octombrie a anului trecut, pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi trafic de persoane.

La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 17 februarie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovaţi pe cei cinci, însă i-au condamnat la câte doi ani şi şase luni de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea condiţionată a pedepselor aplicate inculpaţilor şi punerea în libertate a celor patru care erau arestaţi. Decizia Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.