Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova a avut, în timpul “Zilelor Eminescu”, mai multe sesiuni dedicate Marelui Poet Naţional. Instituţia de învăţământ preuniversitar din Craiova nu se dezminte din promovare culturii naţionale. Ultimul exemplu de acest fel este cel realizat, în holul liceului : o expoziţie de artă fotografică, care va dura trei săptămâni, realizată de prof. Cristian Mirescu, dedicată Maestrului Emil Boroghină, aceasta fiind donată unităţii de învăţământ preuniversitar.
Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate (LTTCF) din Craiova nu se dezminte din promovarea culturii naţionale. Astfel, în cadrul “Zilelor Eminescu”, instituţia de învăţământ preuniversitar a organizat o expoziţie de artă fotografică, care va fi donată liceului. Aceasta , “Emil Boroghină, în patru anotimpuri” este realizată de prof. Cristian Mirescu, fost cadru didactic la Liceul “Nicolae Bălcescu”, actualul Colegiu Naţional “Carol I”, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, apoi director la Ministerul Educaţiei, indiferent de titulatura purtată de-a lungul anilor, în prezent salariat al aceleiaşi instituţii. “Nu cred că este o mai mare onoare decât aceasta de a aduce lângă noi astfel de personalităţi. Vorbim aici despre Maestrul Emil Boroghină, care, cred, că nu mai are nevoie de nicio prezentare, acesta împlinind, în ziua de 23 ianuarie 2025, 85 de ani, căruia îi urăm “La mulţi ani!”, prof. Cristian Mirescu şi ing.dr. Gabriel Vlăduţ, preşedintele Camerei de Comerţi şi Industrie Dolj, cel care ne-a fost mereu aproape. Această expoziţie îngemânează ceva. Când vorbim despre Craiova, mereu apar două imagini : Parcul “Nicolae Romanescu” şi Festivalul Internaţional de Teatru “William Shakespeare”. Exact acest lucru a punctat domnul Cristian Mirescu : un portret, în patru anotimpuri al Maestrului Boroghină, promotorul manifestării culturale amintite, prezentat în Parcul care îi şi ne este atât de drag. Suntem mândri că această lucrare ne-a fost donată şi îi asigurăm pe promotori că vom face tot ceea ce ţine de noi să-i învăţăm şi pe elevi arta fotografică “, a precizat prof. dr. Cristian Pătraşcu, director al LTTCF din Craiova.
Elogiu pentru un Maestru
Emil Boroghină a fost , timp de 12 ani, manager al Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova , atunci când, imediat după 1990, a dus instituţia culturală de mândrie a Craiovei pe cele mai înalte culmi. Mass – media internaţionale nu conteneau cu elogiile aduse TNC Craiova, după multiplele turnee desfăşurate de la Antioizi până în SUA şi Europa. A fost promotorul Festivalului Internaţional de Teatru “William Shakespeare”. Lui i se dedică această expoziţie, iar, invitat fiind, vorbit elogios, după recitarea unor versuri din Poetul Naţional : “Sărbătorim 175 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi de la înfiinţarea Teatrului Naţional din Craiova, o deosebită plăcere făcându-mi să mă aflu, aici, la Liceul CFR, de care mă leagă o adevărată istorie. cred că sunt mai bine de 50 de ani când veneam pentru a selecta elevi pentru Fanfara condusă de Ion Găvenea Moroianu, cea mai bună, în acei ani, din România, care a adus mai multe distincţii internaţionale. Referind la momentul prezent, sunt onorat să fiu subiectul acestei expoziţii şi, mă adresez, în primul rând elevilor, să-l iubim pe Eminescu, să iubim cultura naţională. “.
O provocare pentru şcoli
Cristian Mirescu este cel care a realizat expoziţia şi care s-a adresat auditoriului, format atât din cadre didactice, cât şi din elevi. “Ştiam că, acum, când vorbim despre Craiova, la nivel internaţional, amintim de Parcul “Nicolae Romanescu” şi de Festivalul “Shakespeare”. De aici am plecat, când l-am imortalizat pe Maestrul Boroghină, mai ales că este un promotor al culturii, iar Mihai Eminescu face parte integrantă din activităţile desfăşurate. Îmi doresc să înfiinţăm în şcoli cluburi de artă fotografică, inclusiv cu sprijinul Universităţii din Craiova, pentru ca elevii să poată expună creaţiile lor”, a precizat Cristian Mirescu.