În ultima lună din 2024, patru profesori ai Liceului Tehnologic Special “Pelendava” din Craiova au participat la cursul intensiv de formare “Climate Change and Sustainable Development Goals – Small Acts Create Huge impact: Take Action – Go Green”, desfășurat în Bruxelles, Belgia.
Cursul s-a desfășurat în cadrul proiectului Erasmus+ KA1 pentru educație școlară cu numărul de referință2024-1-RO01-KA121-SCH-000205356, având ca tematică sustenabilitatea, dezvoltarea durabilă, schimbările climatice și ecologia, aplicabile atât în școală, cât și în afara acesteia.
Pe parcursul celor cinci zile de curs la Bruxelles, participanții au abordat diverse subiecte precum integrarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în școli, elaborarea unui model de plan de acțiune climatică și crearea de proiecte educaționale interdisciplinare. De asemenea, aceștia au analizat diferite statistici internaționale și mondiale referitoare la încălzirea globală, făcând legătura între cauză și efect. Schimbul de bune practici pe tema sustenabilității nu a lipsit, cadrele didactice având posibilitatea să ofere exemple de activități și proiecte desfășurate în “Săptămâna Verde”, îmbogățind astfel viitoarele proiecte de acest fel și realizarea de CDEOȘ-uri.
Un comportament civic responsabil
Un aspect esențial al proiectului este impactul pe care acesta îl va avea asupra elevilor liceului. Liceul Tehnologic Special “Pelendava”, fiind situat într-un centru de detenție, are misiunea de a sprijini reintegrarea elevilor în societate. “Prin educația pentru mediu, urmărim să dezvoltăm un comportament civic responsabil, ajutându-i pe aceștia să înțeleagă importanța protejării mediului și a unui stil de viață sustenabil. Conform acestei mobilităţi, am dorit să aducem Europa mai aproape de elevii noștri și să le oferim modele pozitive de comportament ecologic. Este vital ca, odată reintegrați în comunitate, aceștia să poată contribui la un viitor verde și sustenabil . Această experiență europeană reprezintă un pas important în formarea continuă a cadrelor didactice și în promovarea unei educații de calitate, orientate către dezvoltarea durabilă. Proiectele Erasmus+ rămân o resursă valoroasă pentru învățământul românesc, consolidând legăturile între școli și comunități”, a precizat prof. Minodora Taşcu – Stavre, director al Liceului Tehnologic Special “Pelendava” .