“Alexandru Ioan Cuza, acasă la olteni!”, la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova

0
507

În ziua de 19 ianuarie 2022, începând cu ora 13.00 la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, județul Dolj, s-a desfăşurat  o activitate culturală sub titlul “Alexandru Ioan Cuza, acasă, la olteni! în cadrul Proiectului Educațional Național “Bulgăraș de românași”. Manifestare emoţionantă, la care au participat elevi şi cadre didactice din unitatea de învăţământ amintită, îmbrăcaţi în straie populare autentice, unele având şi peste 100 de ani vechime. A fost o adevărată sărbătoare.

Organizatorii și-au propus ca acest eveniment dedicat unei sărbători naționale din 24 ianuarie 1859 să vină în sprijinul preșcolarilor și al elevilor din clasele primare, gimnazialeși liceale, pentru a întâlni și a-șialege, cu grijă, în viață, un model uman care să le influențeze în bine destinul. Inițiativa cadrelor didactice avenit în sprijinul tinerei generații care, trăind într-un context social și cultural afectat de numeroase schimbări, a descoperit că se poate regenera, prin povești de viață din familie, prin povestiri istorice, învățate de părinți și bunici pe vremea când aceștia erau elevi, prin poveștile dascălilor din leagănul copilăriei. A descoperit, de asemenea, că poate căuta și cunoaște rădăcini culturale, populare, rădăcini pur românești. Ideea de la care au pornit organizatorii de la Colegiul Național „Frații Buzești”, din Craiova, Dolj, a inspirat suflete de români din școlile din Oltenia: Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu” Craiova, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” Craiova, Colegiul Național „Carol I” Craiova, Colegiul Național „Elena Cuza” Craiova, Școala Generală „Sfântul Gheorghe” Craiova, Liceul „Traian Vuia” Craiova, Liceul Tehnologic,  Govora (jud. Vâlcea), Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea, Școala Gimnazială Nr.5  Râmnicu Vâlcea, Școala Gimnazială Nr.4 Râmnicu Vâlcea G.P.N Mihăiești-Măgura (jud.Vâlcea); din Muntenia: Colegiul Național „Alexandru Odobescu Pitești ; din Moldova: Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Școala Gimnazială „Gheorghe Nicolau” Roman, judeţul Neamț ; din Ardeal: Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” Brașov, Școala Gimnaziala Nr. 21 Sibiu, Grădinița cu program prelungit Nr. 5 Sibiu, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu .

Costume populare autentice, purtate de copii

A fost o adevărată sărbătoare, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Elevii au intepretat scenete dedicate lui Alexandru Ioan Cuza, au vizionat filmuleţe postate de colegi de-ai lor , din şcolile partenere în proiect, totul sub semnul simbolurilor naţionale. Fiind în Oltenia, manifestarea nu putea începe decât în ambianţa sonoră a imnului cu adevărat oltenesc, “Muică … !”, interpretat de inegalabilul Tudor Gheorghe.  Aşa cum aminteam , copiii şi cadrele didactice prezente la eveniment au fost îmbrăcate în straie populare autentic româneşti. Elevii au fost entuziasmaţi de eveniment. Cu două fetiţe, am vorbit şi noi. Astfel, Miruna Aurel, elevă în cls. a V-a la “Fraţii Buzeşti”, a fost foarte volubilă:”Sunt mândră că pot participa la acest eveniment. Costumul pe care îl port îl am de la străbunica mea, şi are, din ce mi-au spus părinţii, că are o vechime de peste 80 de ani”. Lângă ea, o colegă de generaţie, dar într-o clasă paralelă, Sara Nicole Lupu, s-a arătat la fel de încântată: “Este un moment emoţionant pentru mine. Întreg costumul popular pe care îl port provine de la stră – străbunica mea şi are mai bine de 100 de ani”. În concluzie, la “Fraţii Buzeşti” istoria a fost la ea acasă.