CSM: Avizele pentru proiectele de OUG vor fi date până pe 27 ianuarie

0
353

Avizele CSM în cazul proiectelor de ordonanţă de urgenţă pentru graţiere şi modificarea codurilor penale vor fi transmise Ministerului Justiţiei până pe 27 ianuarie, cel târziu, termenul iniţial fiind prelungit cu patru zile la solicitarea consiliului.

Avizele CSMLa o zi după ce proiectele de Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului pentru graţiere şi pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală au fost trimise spre consultare şi pentru avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu data limită de 23 ianuarie, conducerea CSM a propus Ministerului Justiţiei ca termenul să fie prelungit până pe 27 ianuarie, ministerul fiind de acord cu termenul înaintat de consiliu.

“Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, până cel mai târziu la data de 27 ianuarie 2017, solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse, comunicate Consiliului ieri, 18 ianuarie. Proiectele actelor normative menţionate au fost comunicate pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor. Punctele de vedere ale entităţilor menţionate vor fi transmise Consiliului până la data de 25 ianuarie 2017, în vederea centralizării şi sintetizării, urmând ca acestea, împreună cu punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios din cadrul Consiliului să fie analizate în cadrul unei şedinţe a Comisiei nr.1 – <<Legislaţie şi cooperare interinstituţională>>, anterior dezbaterii Plenului Consiliului. Data la care vor avea loc lucrările Comisiei nr.1 – <<Legislaţie şi cooperare interinstituţională>>, urmează a fi stabilită şi va fi comunicată în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat postat joi pe site-ul CSM.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, ieri dimineaţa, la sediul ministerului, că ordonanţa de urgenţă privind graţierea nu este făcută pentru o persoană ci se încearcă remedierea unei situaţii “care persistă de mai mult timp în România”, făcând referire la supraaglomerarea din închisori. “În primul rând, cei care sunt acum încarceraţi acolo. Nu e făcută (n.r. OUG privind graţierea) pentru o persoană. E un sistem care am constatat că nu funcţionează. E o soluţie alternativă. Se vor construi în continuare penitenciare, dar acest lucru durează. Şi încercăm să remediem o situaţie care persistă de mai mult timp în România”, a declarat ministrul Justiţiei. Precizarea vine în contextul în care şefi de parchete şi de instanţe au declarat că ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor sunt făcute cu “”dedicaţie”.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată. Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.