Condamnat cu suspendare în dosarul Craiova Water Park după ce şi-a recunoscut faptele

0
782

Magistraţii Tribunalului Dolj au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de unul din cei doi inculpaţi cercetaţi separat în dosarul fraudelor cu fonduri europene de la Craiova Water Park. Astfel, instanţa l-a condamnat pe Daniel Mihăiţă Radu la 3 ani de închisoare cu suspendare şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani, aşa cum a căzut la înţelegere cu procurorii anticorupţie atunci când şi-a recunoscut faptele.

tribunalReamintim că, săptămâna trecută, procurorii DNA Craiova anunţau că au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate cu inculpaţii Ion Ganţă şi Daniel Mihăiţă Radu, cercetaţi separat în dosarul fraudelor cu fonduri europene de la Craiova Water Park. Dacă pentru Ion Ganţă Tribunalul Dolj a anunţat că va pronunţa hotărârea pe 25 ianuarie, acordul semnat de Daniel Mihăiţă Radu cu DNA a fost admis, astfel că a fost pronunţată sentinţa prin care bărbatul a fost condamnat, la începutul acestei săptămâni, la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani: „admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova cu inculpatul Radu Mihăiţă Daniel. Condamnă inc. Radu Mihăiţă Daniel la pedeapsa principală de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită. Condamnă inc. Radu Mihăiţă Daniel la pedeapsa principală de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălare de bani. Contopeşte cele două pedepse stabilite mai sus şi aplică inculpatului Radu Mihăiţă Daniel pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani şi 4 luni închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cuantumul celeilalte pedepse stabilite care este de 8 luni închisoare, rezultând în final pedeapsa principală de 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani”, se arată în hotărârea instanţei. În plus, Radu trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj şi să achite 1.500 de lei cheltuieli judiciare. Hotărârea Tribunalului Dolj, pronunţată pe 16 ianaurie a.c., poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

A intermediat încheierea unui contract fictiv

dnaReamintim că, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au reţinut în sarcina lui Radu faptul că, în perioada 2013 – 2014, „în calitate de angajat al unei societăţi comerciale, la solicitarea inculpaţilor Dobre Cristian şi Luis Guilherme Gomes de Almeida, a mijlocit negocierea sumei de bani pretinsă şi primită ulterior ca mită de inculpatul Romanescu Cezar Răzvan pentru ca acesta, în calitate de reprezentant al S.C. PROJECT THC S.R.L., să nu îşi exercite în mod corespunzător îndatoririle legale şi contractuale asumate faţă de Primăria Craiova, beneficiarul investiţiei „Craiova Waterpark” şi astfel să favorizeze interesele ilicite patrimoniale ale S.C. POLYSTART IMPEX S.R.L. În acelaşi scop, inculpatul Radu Mihăiţă Daniel a intermediat încheierea între S.C. POLYSTART IMPEX S.R.L. şi S.C. PROJECT THC S.R.L. a unui contract fictiv având ca obiect prestări servicii, în valoare de 242.536 lei fără TVA, cunoscând că serviciile menţionate drept obiect al contractului nu vor fi executate efectiv şi că prin acesta s-a urmărit doar să se creeze o aparenţă de legalitate a sumelor de bani pretinse şi primite de dirigintele de şantier cu titlu de mită, pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale contractate cu beneficiarul proiectului”.

Pe rolul Tribunalului Dolj, în camera preliminară, se află dosarul în care procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, ala sfârşitul lunii noiembrie, a nouă persoane în dosarul Water Park. Este vorba despre Cristian Dobre, asociat majoritar în cadrul SC Polystart Impex SRL, Luis Guilherme Gomes de Almeida, administrator al SC Polystart Impex SRL, Cezar Răzvan Romanescu, la data faptelor diriginte de şantier şi reprezentant al SC Project THC SRL, Viorel Florescu, la data faptei manager tehnic construcţii civile, desemnat prin dispoziţie a primarului municipiului Craiova în echipa de implementare a proiectului, Tudor Răgălie, arhitect, Mariana Sabău şi Gheorghe Gavrilă, inginer structurist respectiv verificator al proiectului tehnic „Craiova Water Park”, Marius Florin Romanescu şi Irina Liliana Cojocaru.