Zi fierbinte pentru Termo: se judecă dosarul falimentului

0
407

Dosarul falimentului SC Termo se judecă, astăzi, la Curtea de Apel Craiova. În aşteptarea verdictului, Primăria Craiova îşi ia măsuri de precauţie. Consilierii municipali au validat, ieri, cu unanimitate de voturi, crearea unei noi societăţi de termoficare, Termo Urban SRL, cu care municipalitatea se pregăteşte să o ia de la zero. La cererea aleşilor locali, care au cerut lămuriri legate de destinul noului operator, autorităţile au explicat că se urmăreşte atragerea Complexului Energetic Oltenia (CEO), ca acţionar majoritar, iar pasul doi să fie atragerea de fonduri europene pentru modernizarea 100%  a instalaţiilor.

Aşa cum vă prezentam şi în numărul de ieri al ziarului nostru, Curtea de Apel Craiova judecă, astăzi, apelul declarat de Primăria Craiova şi CEO, principalul creditor al Termo, împotriva hotărârii prin care Tribunalul Dolj a respins planul de reorganizare al fostei regii de termoficare. În cazul în care instanţa menţine această decizie, societatea intră în faliment, lucru care a mobilizat municipalitatea să-şi definitiveze situaţia cu noul operator regional. Consilierii municipali au fost chemaţi, ieri, în şedinţă extraordinară să stabilească prin vot acţionariatul noii societăţi, SC Termo Urban SRL, ceea ce s-a şi întâmplat. Propunerea Primăriei Craiova –  prin care municipiului îi revin 18 părţi sociale, iar comunelor Işalniţa şi Vârvoru de Jos câte o parte socială – a fost votată cu unanimitate de voturi, în sală fiind prezenţi toţi cei 27 de consilieri.

Datorii de peste 50 milioane de euro

Fosta regie a fost preluată, în iunie 2012, cu datorii de 50 milioane de euro, la care s-au adăugat pierderi tehnologice de 30%, creanţe neîncasate de la populaţie şi penalităţi datorate furnizorului CEO şi celorlalţi creditori. Consilierul UNPR, Virgil Toader, a arătat că toate aceste aspecte negative nu mai puteau fi îndreptate de la sine. „Este evident că, din funcţionarea proprie, nu se puteau acoperi nici datoriile, nici penalităţile şi nici pierderile tehnologice. Trebuia o soluţie strategică, managerială şi s-a gândit, la vremea respectivă, fuziunea prin absorbţie de către CEO. S-au făcut toate eforturile şi, dacă nu s-a realizat, nu este vina noastră. Acum se oferă o altă soluţie strategică, înfiinţarea noii asociaţii, ceea ce este foarte bine”.

Rău-platnicii să nu mai fie toleraţi

Toader a cerut, în schimb, autorităţilor locale o mai mare atenţie în urmărirea contractelor de achiziţie pe care le va derula noua societate de termoficare. „Contractele de achiziţie, de agent termic sau de materii prime, trebuiesc atent urmărite şi negociate cu clauze asiguratorii ca să se evite ajungerea la penalităţi aşa de mari. De asemenea, partea de recuperare a contravalorii agentului termic de la beneficiari să nu mai fie întârziată”, a spus acesta. Consilierul le-a mai spus autorităţilor să fie foarte ferme cu cei care nu îşi plătesc facturile la energia termică, recomandându-le să acţioneze cu exigenţa cu care procedează celelalte unităţi prestatoare de servicii şi utilităţi, CEZ şi Distrigaz.

„Dacă repetăm greşelile, o facem degeaba”

Consilierul ex-PP-DD, actualmente independent, Ionel Pană, a spus că autorităţile trebuie să le redea cetăţenilor încrederea în sistemul centralizat, ca aceştia să nu mai fie tentaţi să-l abandoneze: „Puteam să-mi pun demult centrală termică în apartament, dar nu mi-am pus totuşi, având încredere în acest sistem. Aş vrea să le redăm cetăţenilor Craiovei încrederea în sistemul energetic public care se numeşte centralizat şi care funcţionează în foarte multe ţări din lume”. Alesul local a cerut municipalităţii să fie mai transparentă cu luarea deciziilor legate de viitorul acestei noi societăţi, spunând că se aştepta să se vină în consiliu cu toate etapele de parcurs, astfel încât să nu se mai repete greşelile făcute. „Dacă facem o nouă societate este un lucru foarte bun, dar dacă repetăm aceleaşi greşeli înseamnă că degeaba o facem”.

Ținta ar fi atragerea de fonduri europene

Deşi a fost prezentă la şedinţă, primarul Lia Olguţa Vasilescu nu a luat cuvântul la nici o interpelare, toate  explicaţiile fiind oferite de către viceprimarul Mihail Genoiu. Acesta a spus că transformarea fostei societăţi din Termo în Termo Urban SRL nu se face „de dragul transformării, ci în ideea de a veni cu o societate comercială rentabilă, profitabilă”, oferind exemplul Companiei de Apă Oltenia. „Lucrurile care determină acest criteriu sunt două. În primul rând, reţeaua de distribuţie să fie foarte bine pusă la punct şi, doi, contorizarea să fie făcută individual în aşa fel încât toţi consumatorii să fie conştientizaţi de importanţa plăţii consumului pe care îl fac. Aceste lucruri fiind puse la punct, din momentul acela numai managmentul defectuos poate să o aducă într-o situaţie nerentabilă, dar acesta este lucrul cel mai simplu de rezolvat”.

Strategia municipalităţii: să atragă CEO în acţionariat

Autorităţile spun că singura modalitate de a rezolva aceste două lucruri este atragerea de fonduri europene. Una din condiţiile pentru a atrage fonduri europene este ca producţia şi distribuţia agentului termic să fie în aceeaşi societate. „Am fost cu doamna primar la CEO şi am discutat cu noua conducere posibilitatea ca ei să intre în asociaţie în acest SC Termo Urban SRL, în postura de acţionar principal, lângă Primăria Craiova. Și, în acest fel, societatea să aibă şi producţia şi distribuţia la un loc. A rămas în studiu, în principiu s-au declarat de acord cu această propunere a noastră”, a mai dezvăluit Genoiu. Potrivit acestuia, formalităţile au fost începute, în sensul că municipalitatea a transmis scrisoarea de intenţie către CEO şi se aşteaptă o vizită a conducerii complexului la Primăria Craiova.