Prof. dr. Corneliu Sabetay, numit editor-şef al revistei Uniunii Medicale Balcanice

0
834

Chirurgul pediatru craiovean, prof. dr. Corneliu Sabetay, a fost desemnat editor-şef al revistei Uniunii Medicale Balcanice – „Archives of the Balkan Medical Union”. Publicaţia apare în condiţii grafice ireproşabile şi găzduieşte, în sumarul său, atât medici români, cât şi străini. Primul obiectiv al noii echipe editoriale este acela de a obţine calificativul International Science Index (ISI).    

Uniunea Medicală Balcanică este o organizaţie neguvernamentală, cu sediul în Bucureşti, ce a fost înfiinţată la data de 24 octombrie de 1932. Fondatorul şi iniţiatorul tuturor activităţilor UMB a fost prof. M. Popescu-Buzeu, secretar general până în 1988 şi preşedinte de onoare al UMB până la moartea sa, survenită la 26 decembrie 1991.

Membrii UMB sunt medici din toate specialităţile, dar şi farmacişti, chimişti, biologi sau psihologi care lucrează în instituţii sanitare din ţări precum Albania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, România, Serbia sau Turcia. Fiecare stat membru al Uniunii are o Secţiune Naţională cu un Comitet ales la fiecare patru ani de o Adunare Generală.

Italia şi Israel ar putea adera la Uniunea Medicală Balcanică

Ca şi în urmă cu mai bine de 80 de ani principalele obiective ale organizaţiei rămân, şi în prezent, promovarea şi punerea în aplicare a unor măsuri care să asigure sănătatea la nivelul populaţiei din regiune; cunoaşterea reciprocă a medicilor şi a activităţii lor ştiinţifice; cultivarea în rândul membrilor săi a unei conştiinţe medicale umaniste şi umanitare. Concepută iniţial cu scopul de a coagula medici din ţările balcanice, UMB a avut la început două limbi oficiale: româna şi franceza. Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat şi în prezent publicaţia „Archives of the Balkan Medical Union” conţine articole în limbile franceză şi engleză. Astfel, dacă un articol apare în franceză, rezumatul este în engleză şi invers.

În ceea ce priveşte secţiunea românească a UMB, aceasta s-a reorganizat în ultimii ani, după ce şi-a pierdut preşedintele, pe profesorul Nicolae Angelescu, care a decedat. De doi ani, în fruntea Uniunii Medicale Balcanice se află fostul ministru al Sănătăţii, prof. dr. Daniela Bartoş, iar secretar general este  prof. dr. Vasile Sârbu – membru al Academiei Române – în timp ce vicepreşedinte şi preşedinte pe regiunea Oltenia este prof. dr. Corneliu Sabetay. De asemenea,  asist. univ. dr. Andrei Zavate îndeplineşte funcţia de secretar pentru filiala Oltenia. „Recent  a avut loc o şedinţă a UMB în care s-a hotărât aducerea unor oameni noi care să sprijine demersurile Uniunii. S-a apelat şi la alţi membri cum ar fi acad. dr. Eduard Apetrei, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale. Vrem să extindem această Uniune Medicală Balcanică la nivelul altor societăţi care ne sunt apropiate. Alături de noi ar putea să mai vină Italia şi Israel. Un avantaj este acela că în UMB sunt incluse toate specialităţile medicale. Nu are caracter strict al unei specialităţi”, a precizat prof. dr. Corneliu Sabetay.

Revista urmăreşte obţinerea calificativului ISI

Şi revista UMB urmează să treacă printr-o transformare astfel încât să fie recunoscută International Science Index (ISI) . În aceste condiţii prof. dr. Corneliu Sabetay a fost numit editor-şef al Archives of the Balkan Medical Union. «Suntem într-un moment de reorganizare, motiv pentru care am fost la Colegiul Medicilor, filiala Dolj, şi am luat legătura cu preşedintele, prof. dr. Tudor Udriştoiu, pentru că redacţia revistei Archives of the Balkan Medical Union funcţionează în acelaşi sediu cu Colegiul Medicilor, de pe strada „Corneliu Coposu”. Cei care doresc pot să vină să se înscrie ca membri şi să plătească o cotizaţie. Pentru anul 2016 ar trebui să achite 220 de lei, însemnând că persoana respectivă devine membră UMB şi poate participa la conferinţe. Beneficiază în plus şi de cele patru numere ale revistei. Noi sperăm ca în această publicaţie să scrie cât mai mulţi medici din zona Olteniei», a explicat prof. dr. Corneliu Sabetay.

În toamna acestui an, Uniunea Medicală Blacanică va organiza o sesiune în România, la Iaşi.