Florin Gorunescu, prodecanul de la „Farmacie”, judecat din nou pentru luare de mită

0
86

Tribunalul Bucureşti a decis, la sfârşitul săptămânii trecute, să rejudece dosarul prodecanului Facultăţii de Farmacie din Craiova, Florin Gorunescu, acuzat de luare de mită. Trimis în judecată în anul 2012, Florin Gorunescu nu şi-a aflat nici până astăzi sentinţa, deşi a fost condamnat, în noiembrie 2012, de judecătorii Tribunalului Dolj, la 2 ani de închisoare cu executare. Sentinţa respectivă a fost desfiinţată de Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus rejudecarea cauzei, la Tribunalul Bucureşti. Numai că judecătorii de aici au restituit dosarul la procuror, pentru refacerea urmăririi penale şi abia vineri, 15 ianuarie a.c., a ieşit din procedura camerei preliminare, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti hotărând să înceapă judecarea procesului.

Reamintim că pe 1 iunie 2012, Florin Gorunescu, prodecanul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova, a fost arestat preventiv, iar la sfârşitul aceleiaşi luni a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au făcut cercetările împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, inculpatul, care a fost prins în flagrant, a primit, în luna februarie 2012 şi în intervalul 24 – 31 mai 2012, de la 22 de persoane denunţătoare, toate fete, un total de 2.300 de euro pentru promovarea examenelor. Judecat în stare de arest preventiv, Florin Gorunescu a fost condamnat în noiembrie 2012, de magistraţii Tribunalului Dolj, la 2 ani de închisoare cu executare. Atât prodecanul, cât şi procurorii au formulat apel împotriva acestei sentinţe, apel care s-a înregistrat pe 12 decembrie 2012 pe rolul Curţii de Apel Craiova. Pe 1 martie 2013, Florin Gorunescu a fost eliberat din penitenciar, după ce hotărârea de înlocuire a arestării preventive cu obligarea de a nu părăsi ţara a rămas definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe parcursul judecării apelului, Gorunescu a cerut şi a obţinut strămutarea judecării dosarului, pe 27 martie 2013 Curtea de Apel Craiova hotărând scoaterea acestuia de pe rolul instanţei, cauza fiind preluată de Curtea de Apel Bucureşti.

Pe 3 iunie 2013 magistraţii bucureşteni au admis atât apelul prodecanului Gorunescu, cât şi pe cel al procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, dispunând rejudecarea cauzei, însă la Tribunalul Bucureşti. Dosarul s-a înregistrat ulterior la Tribunalul Bucureşti, instanţă care, la sfârşitul anului 2013 a decis restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare a instanţei. Procurorii craioveni au refăcut rechizitoriul, iar în noiembrie 2015 s-a înregistrat la Tribunalul Bucureşti noul dosar, în care Florin Gorunescu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, una cu 13 şi alta cu 14 acte materiale. După analizarea în procedura camerei preliminare a actelor de urmărire penală, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, vineri, 15 ianuarie a.c., să înceapă judecarea procesului, respingând toate cererile şi excepţiile formulate de inculpat: „Respinge ca fiind neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de către inculpatul Gorunescu Florin. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii inculpatului Gorunescu Florin pentru săvarşirea a două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 alin 1 C.p. (14 acte materiale) şi respectiv ( 13 acte materiale), ambele cu aplic art. 38 alin 1 C.p. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi 15.01.2016”.