Muzica Mariei Tănase, reorchestrată într-un concert cu Loredana și Alexander Balanescu. În toamnă, la Sala Polivalentă din Craiova!

0
684

După „Mozart Rocks”, ineditul concert de rock simfonic din 2013, și „Vivaldi Colours”, show de fuziune între muzica pop și cea clasică din 2014, ambele cu unele dintre cele mai cunoscute voci ale României, Filarmonica „Oltenia” intenționează să propună craiovenilor, în această toamnă, alt grandios spectacol la Sala Polivalentă. Unul dedicat Mariei Tănase, în care muzica simfonică să rezoneze cu cea folclorică. Proiectul îi va aduce pe aceeași scenă pe Loredana – cunoscută pentru reinterpretarea în manieră proprie a unor celebre cântece populare românești, și pe Alexander Balanescu – considerat unul dintre cei mai vizionari violoniști contemporani și un prolific compozitor, de origine română, dar stabilit la Londra încă din 1971. Concertul de la Sala Polivalentă ar urma să aibă loc în prima parte a lunii octombrie.

Număr-record de spectatori la „Mozart Rocks” și „Vivaldi Colours”

Extraordinare spectacole de sunet, lumini și efecte video, promovate ca evenimente ale anului la Craiova, „Mozart Rocks” și „Vivaldi Colours” au avut un public în număr-record la Sala Polivalentă – peste 4.000 –, ceea ce i-a determinat pe reprezentanții Filarmonicii „Oltenia” să se gândească la a face o tradiție din acest gen inedit de concerte. „Mozart Rocks” s-a desfășurat pe 1 noiembrie 2013 – fiind primul eveniment cultural găzduit de marea arenă sportivă a Craiovei de la redeschiderea ei – și a fost susținut de Orchestra Simfonică (dirijor: Constantin Grigore) și de soliștii Paula Seling și Dan Helciug.

Anul trecut, pe 11 octombrie, două dintre cele mai cunoscute voci, Delia Matache şi Horia Brenciu, au acceptat cu entuziasm provocarea de a improviza pe acorduri clasice şi de a interpreta propriile piese, special reorchestrate pentru evenimentul „Vivaldi Colours”. Alături de cei doi solişti, au evoluat Orchestra Simfonică și Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” (dirijor: Tiberiu Soare), ca și tânărul Răzvan Stoica cu a sa vioară Stradivarius.

Concert unic în România, de fuziune între muzica clasică și cea folclorică

De această dată, organizatorii își doresc un concert unic în România, de fuziune între muzica clasică și cea folclorică, dedicat Mariei Tănase. Proiectul va aduce pe aceeași scenă doi muzicieni de top, ambii inspirați de melodiile Doamnei cântecului popular românesc. «Lucrăm acum la partea stilistică împreună cu compozitorul Alexander Balanescu, cu care noi am mai colaborat. Vom porni de la proiectul cvartetului din care acesta face parte, intitulat „Maria T”, care a fost prezentat în toată lumea și în care s-a mers către simfonic cu muzica Mariei Tănase, și extindem către o întreagă orchestră simfonică, corală și cor de copii. Încă nu știm cu ce dirijor vom lucra, însă știm să solistă va fi Loredana», a precizat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”.

Potrivit acestuia, după Mozart și Vivaldi, de la edițiile anterioare, se caută acum o nouă temă muzicală clasică. „Încă n-am decis asupra cărui compozitor ne vom opri de această dată. Rămâne să vedem ce s-ar potrivi, ce ar rezona cu muzica Mariei Tănase și să o așezăm cumva în fuziunea aceasta de clasic și folclor”, a adăugat Drăgulescu.

Alexander Bălănescu

Punct de pornire: spectacolul multimedia „Maria T” al Cvartetului Balanescu

Proiectul muzical „Maria T”, conceput de  Alexander Bălănescu şi Klaus Obermaier și finalizat în 2005, este inspirat din melodiile pe care Maria Tănase le-a făcut celebre, dar şi din viaţa şi personalitatea cântăreţei. Proiectul rămâne fidel materialului original, însă îl filtrează prin propria perspectivă muzicală a cvartetului. Vocea Mariei Tănase, element de bază al structurii compoziţionale, este prelucrată cu ajutorul tehnicii computerizate şi completată de prestaţia live a artiştilor. Spectacolul a fost prezentat în numeroase orașe europene, inclusiv la București.

„Iubesc atât acest om, acest artist! Maria Tănase este cunoscută în Franța, dar ar trebui să fie mult mai cunoscută în toată lumea, mai ales în țările care folosesc engleza. Este una dintre marile voci ale secolului al XX-lea. Este uluitoare aria sa de exprimare, care merge de la cabaret până la operă. Avea o tehnică vocală extraordinară!”, declara Alexander Balanescu, în vara anului 2013, cu prilejul unei vizite la Craiova. „Muzica tradițională stă la rădăcina muzicii mele”, mai sublinia artistul, precizând că pentru proiectul dedicat Mariei Tănase „am făcut cercetări asupra imprimărilor pe care le-a lăsat și despre viața ei, iar rezultatul a fost acest spectacol multimedia și acest album. Am colaborat cu un mare artist, Klaus Obermaier. Am căutat filme la arhiva de la Buftea, am găsit niște lucruri foarte frumoase, pe care el le-a transformat”.

Loredana va concerta la Craiova și pe 24 februarie, pe scena Teatrului Național

Nu întâmplător reprezentanții Filarmonicii „Oltenia” își doresc să realizeze spectacolul de la Sala Polivalentă din Craiova împreună cu Loredana. De-a lungul timpului, în repertoriul artistei s-au regăsit multe din melodiile Mariei Tănase, aceasta declarând în repetate rânduri că Doamna folclorului românesc i-a fost mereu un izvor nesecat de inspirație. Loredana este cunoscută și pentru reinterpretarea în manieră proprie a unor celebre cântece populare românești, dar și pentru pasiunea ei de a căuta cântece și povesti în diferite zone ale țării pe care apoi le readuce în atenția publicului, purtând semnătura sa inconfundabilă.

Înainte însă de a ajunge la Sala Polivalentă, în spectacolul dedicat Mariei Tănase, Loredana va veni cu un concert la Craiova pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu”. Evenimentul va avea loc pe data de 24 februarie, cu începere de la ora 19.30, și face parte din turneul național „Reveria”. Aproximativ 500 de bilete au fost deja puse în vânzare, la prețurile de 80 și 100 lei. Le găsiți la Agenția TNC (tel.0251/413.677) și online, pe vandbilete.ro, bilete.ro, blt.ro și eventim.ro.