Astă-seară, ora 19.00, la Filarmonica „Oltenia”: Trei prime audiţii într-un concert de muzică românească

0
308

Realizat în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, concertul din această seară al Filarmonicii „Oltenia” îl readuce la pupitrul Orchestrei Simfonice a instituţiei pe dirijorul Sabin Pautza – român de origine, din 1984 stabilit în SUA. A concertat în cele mai mari săli din Statele Unite, Europa şi Australia, iar pe cea craioveană s-a aflat ultima dată în iunie 2010. Concertul începe la ora 19.00 şi oferă spre audiţie cinci piese muzicale din repertoriul românesc: Muzică pentru Radio, de Filip Lazăr; Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră, op. 12, de Pascal Bentoiu; Coral variat (orchestraţia: Sabin Pautza), de Achim Stoia; „Rezonanţe” (Crochiu pentru un spaţiu mioritic – IV), de Mihai Moldovan; Poemul simfonic „Prometheus”, de Sabin Pautza. Ultimele trei dintre acestea sunt interpretate în primă audiţie.

Sabin Pautza

Dirijorul şi compozitorul SABIN PAUTZA

Compozitorul, dirijorul şi profesorul Sabin Pautza şi-a făcut studiile muzicale la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, bucurându-se de îndrumarea unor profesori eminenţi şi absolvind în anul 1965. De asemenea, a studiat la Academia Muzicală „Chigiana” din Siena (Italia). Timp de 18 ani, a fost profesor în specialităţile armonie şi dirijat la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi. Aici a desfăşurat o bogată activitate ca fondator şi dirijor al Coralei „Animosi” şi al Orchestrei Simfonice a Conservatorului ieşean. Din anul 1984 s-a stabilit în SUA, fiind numit, prin concurs, director artistic şi prim-dirijor al celei mai vechi Filarmonici din New Jersey, Plainfield Symphony.

Sabin Pautza deţine numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale, printre care Premiul „George Enescu” al Academiei Române (1975), Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1979), Marele Premiu al Televiziunii Române (1981), Premiul de Compoziţie la Concursul Internaţional din Salt Lake City (Utah), Premiul „Rudolph Nissim” al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) şi Marele Premiul „Dr. Martin Luther King Jr.” pentru compoziţie. A fost distins cu Titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Plainfield din New Jersey şi al oraşului său natal, Reşiţa.

Activitatea internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus muzicianului Sabin Pautza titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul de Cercetări Aplicate din Londra şi, totodată, titlul de Doctor în Muzică, acordat de Academia „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP). Numele său figurează în mai multe ediţii ale publicaţiei „Who’s Who in Music”, precum şi în volumul „2000 de oameni de seamă americani”, editat de Institutul Biografic American.

Mihai Ungureanu

Pianistul MIHAI UNGUREANU

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. În 1977 a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie, apoi, ca student al Academiei de Muzică din Capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din 1981 începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din Europa, America (în SUA, Canada şi Brazilia a susţinut o serie de recitaluri de mare succes) şi spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale. În calitate de director general (în perioadele 1990-2000 şi 2003-2009) şi de director artistic (între 2000-2003) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Gibraltar).