Primarul Craiovei nu poate da înapoi!

0
1681

Reducerea cheltuielilor bugetare, aşa cum este prevăzută în Legea nr. 296/2023, sună draconic şi ea a fost îndelung întoarsă pe toate feţele, la Primăria Craiova pentru identificarea tuturor posibilităţilor de ajustare a organigramelor instituţiilor de cultură, prin comasarea unora dintre acestea sau desfiinţarea anumitor compartimente. Nicio măsură luată nu face fireşte unanimitate, dar marja de mişcare este îngustă rău sau nu există. Un răgaz a mai fost dat, ieri, în şedinţa furtunoasă a Consiliului Local Municipal Filarmonicii, căreia i s-a impus reducerea unor posturi. În schimb, proiectul privind comasarea Teatrului „Colibri” cu Ansamblul „Maria Tănase” şi Casa de Cultură „Traian Demetrescu” nu a suportat nicio corectivă. Proiectele de hotărâri fuseseră publicate anterior pe site-ul Primăriei. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a pus degetul pe… rană: cheltuieli mari, venituri mici. Fireşte, de când ne ştim actul de cultură costă. Tenorul consilierilor liberali Marian Vasile a fost cel mai vocal, contestând majoritatea proiectelor de pe ordinea de zi. El a propus ca reducerea de personal să vizeze directorii mai multor instituţii subordonate Primăriei, asta pe motiv că aparţin… PSD. Parţial are dreptate, cu singurul amendament că pe vremea când Primăria avea primar şi majoritate ex-PDL (absorbit de PNL) situaţia era similară. Bună replica primăriţei: „Aceste discuţii ar fi trebuit să le aveţi cu domnul Marcel Boloş înainte de apariţia acestei OUG”. Marcel Boloş este ministrul Finanţelor din partea PNL.

Potrivit prevederilor art. XXIX. alin. 1-3 şi alin. 12 din Legea nr. 296/2023, începând cu data de 1 iulie 2024, instituţiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale/locale îşi pot desfăşura activitatea dacă au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii şi efectiv ocupate în structurile organizatorice, iar Ansamblul „Maria Tănase” are 61 de posturi, îndeplinind această condiţie de funcţionare.

Artiştii Ansamblului au iniţiat o petiţie online, care în 24 de ore a strâns mii de semnături, prin care solicită Consiliului Judeţean Dolj să salveze instituţia, înfiinţată în anul 1992, cu rolul de a valorifica şi promova cultura tradiţională din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judeţul Dolj.